петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1679 прочитания

    Искат задължително етикетиране на храните за вегетарианци и вегани

    До 1 година ЕК може да реши да предприеме или да не предприеме действия във връзка с искането
    07 ноември 2018, 13:53 a+ a- a

    Днес Европейската комисия взе решение да регистрира европейска гражданска инициатива, озаглавена „Задължително етикетиране на храните като подходящи за невегетарианци/вегетарианци/вегани“.

    В инициативата се посочва, че: „Вегетарианците и веганите в целия ЕС се затрудняват да намерят подходящи храни. Трябва да четем списъка на съставките на всеки хранителен продукт, за да преценим дали е годен за покупка, като сме особено бдителни по отношение на неясните съставки, които могат да са както от растителен, така и от животински произход.“

    Организаторите призовават Европейската комисия да предложи задължителни изображения върху етикетите на всички хранителни продукти, с които да се обозначава дали продуктите са невегетариански, вегетариански или вегански.

    Решението на Комисията да регистрира инициативата се отнася само до правната допустимост на предложението. На този етап ЕК все още не е анализирала неговото съдържание.

    Регистрацията на тази инициатива ще се осъществи на 12 ноември 2018. От този момент започва да тече едногодишен срок, в който организаторите могат да събират подписи в подкрепа на инициативата. Ако в рамките на една година инициативата получи един милион изявления за подкрепа от поддръжници от най-малко седем различни държави от ЕС, Комисията ще трябва да реагира в срок от три месеца. Комисията може да реши да предприеме или да не предприеме действия във връзка с искането, като и в двата случая трябва да се обоснове.

    Европейските граждански инициативи бяха въведени с Договора от Лисабон и през април 2012 започнаха да се прилагат като инструмент, чрез който гражданите могат да определят темите, които са на дневен ред.

    След като бъде официално регистрирана, дадена европейска гражданска инициатива позволява един милион граждани от поне една четвърт от държавите — членки на ЕС, да приканят Европейската комисия да предложи правен акт в областите, в които тя има правомощия.

    Регламентът относно европейската гражданска инициатива предвижда следните условия за допустимост: предложеното действие да не попада по очевиден начин извън обхвата на правомощията на Комисията да представя предложение за правен акт, инициативата да не е явно в злоупотреба, несериозна или злонамерена и да не е в явно противоречие с ценностите на Съюза.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 52 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 2 часа
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 3 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla