петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2941 прочитания

    Честото използване на алуминиево фолио при готвене носи рискове

    Част от метала попада в храната ни
    14 ноември 2018, 12:41 a+ a- a

    Алуминият е един от най-разпространените елементи в земната кора, но основно попада в нашия организъм чрез храната ни. Различни алуминиеви съединения се използват като консерванти, в козметиката и в лекарствата. Елементът присъства и по естествен път в храни и питейна вода.

    Според проучванe, публикувано в International Journal of Electrochemical Science, при използване на домакинско алуминиево фолио част от метала попада в храната ни.

    Екипът изследва количеството алуминий в различни видове месо – телешко, биволско, овнешко, пилешко и пуешко, след приготвянето им завити в алуминиево фолио на фурна, загратя до три различни температури за различни интервали от време (150 °C за 60 минути, 200 °C за 40 минути и 250 °C за 20 минути). Вследствие на готвенето концентрацията на алуминий в червеното месо е повишена с между 89% и 378%, а в пилешкото – с между 76% и 215%, откриват учените. Най-малко е повишението при храната, сготвена за 60 минути на 150°C, най-високо – при готвене за 20 минути на 250°C. 

    Освен температурата на приготвяне фактори, оказващи влияние, са: съдържанието на мазнини в храната, нейната киселинност и присъствието на други съставки. 

    Според друго проучване при готвенето на телешко в алуминиево фолио в рамките на от 1 до 3 часа, концентрацията на алуминий в храната е нараснала с от 59.83 до 220.20 mg/kg.

    Друго изследване пък показва, че при пиене на комбинация от ябълков сок и минерална вода от алуминиево шише, може да се достигне до 86,6% от допустимия прием за седмица. Пиенето на чай от алуминиев термос от 15-килограмово дете може да надхвърли допустимия прием (145%). 

    Високият прием на алуминий се свързва с нежелани ефекти върху здравето. Европейската агенция по безопасност на храните посочва, че е допустимо на седмица човек да приема 1 милиграм на килограм от своето тегло. Това означава, че човек, тежащ 70 килограма, може да консумира 70 mg алуминий на седмица, а дете, тежащо 15 кг - 15 mg, без риск за тяхното здраве.

    В рамките на Европейския съюз се препоръчва питейната вода да съдържа до 50 µg/L, а максимално допустимото количество е 200 µg/L.

    През 2013 Съветва на Европа приема резолюция за металите и сплавите, които влизат в контакт с храна. Основният принцип е преминаването на елементите в храната да бъде възможно най-ниско спрямо разумно постижимото (ALARA). 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове