събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1904 прочитания

    Малка структура цели да разреши проблема с недостиг на жилища

    Тя е екологична и позволява добива на голяма част от ресурсите, нужни за домакинството
    13 ноември 2018, 15:43 a+ a- a

    Източник: David Sundberg/Esto

    Архитектурната фирма Gray Organschi  и Центърът за екосистеми и архитектура в Университета „Йейл“ създадоха миниатюрен дом, който бе изложен в централата на Обединените нации в Ню  Йорк. „Екологичният модул за живот“ (EDM) е с площ едва 21 квадратни метра. Жилището може да съществува напълно самостоятелно като къща или да бъде комбинирано с други модули, сформирайки блок с апартаменти.

    Проектът цели да разреши проблема с недостиг на жилища и да създаде екологично място за пребиваване.

    „В днешно време над 1 млрд. души живеят във временни несигурни постройки без постоянен достъп до електричество, вода, канализация или храна. В същото време строителството на жилища поглъща до 40% от ресурсите на планетата и допринася за близо една трета от отделените вредни емисии“, споделят от Gray Organschi.

    Източник: David Sundberg/Esto

    Голяма част от конструкцията е от дървесен материал, обработен и подсилен, да издържа на метеорологичните условия. Жива стена, изградена от активна модулна система за фиторемедиация, използва корените на растенията, за да пречиства отделените във въздуха летливи органични съединения, вредни частици и патогени.

    Източник: David Sundberg/Esto

    В кабината има място за четирима души. На второто ниво са положени помещенията за сън, а на първия етаж има малък хол, кухня и баня с тоалетна. Цялото електричество за сградата се генерира от комбинация от конвенционални соларни панели и технология, наречена „интегрирана циментова соларна фасадна система“, разработена от HeliOptix.

    Източник: David Sundberg/Esto

    Тя добива повече електричество от традиционните панели, разчитайки на същата площ, но използва по-малко от 1% от полупроводниковия материал, позволявайки на светлината да навлезе в сградата.

    Източник: David Sundberg/Esto

    Структурата добива сама и водата си, събирайки и пречиствайки дъждовните капки. В същото време отпадните води се пречистват и използват за напояване на растенията. В живата стена са засадени подправки и плодородни растения, годни за консумация, а през топлите и влажни периоди от годината устройство улавя водните частици във въздуха и ги добавя към резервоара с дъждовна вода.

    „Ако влезе в масово производство, EDM може да бъде произведен във фабрика за по-малко от 50 хил. щатски долара“, споделят от екипа, изградил сградата за Обединените нации.

    Източник: David Sundberg/Esto

    Сглобяването отнема само 3 дни, а за завършването са нужни само 16 души.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 15 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 15 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 15 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 18 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години