четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2086 прочитания

    Скъсяването на престоя в социалните мрежи намалява самотата и депресията

    20 ноември 2018, 14:55 a+ a- a

    Ново експериментално проучване на Penn State показва, че честата употреба на социални мрежи увеличава емоционалните състояния, а намаляването на времето, прекарано в тях, има положителен ефект.

    Общо 143 студенти от университета бяха наблюдавани в рамките на 3 седмици, след като бяха инструктирани да намалят използването на социални мрежи или да ги използват както обикновено. Ръководителят на проучването Мелиса Хънт и колегите ѝ изследваха състоянието на студентите преди започването на експеримента, за да установят нормалното им поведение.

    Резултатите бяха публикувани в последното издание на „Вестник на социалната и клинична психология“.

    Групата с ограничен достъп показа значителен спад в нивата на самотност и депресия само в рамките на 3 седмици в сравнение с групата, която можеше да използва мрежите неограничено. Освен това намаляването на времето, прекарано в социалните мрежи, понижи нивата на притеснение и страх за пропускане на случващото се, показвайки повишена възможност за контрол.

    Откритията ни безспорно показват, че ограничаването на употребата на социални мрежи до 30 мин. на ден може да доведе до значително подобрение в здравето.

    Резултатите от проучването не са окончателни. Някои от участниците не са забелязали подобрение в начина, по който се чувстват. Последователни консултации показват, че някои от промените са временни, а други участници не са намерили мотивация да се завърнат в социалните мрежи.

    Според учените намаляването на престоя в социалните мрежи предоставя възможност за фокусиране върху занимания, които подобряват тонуса и самочувствието.

    Проучването завършва с насоки за допълнителни изследвания като разширяването на възрастовата група, броя на използваните социални мрежи, както и по-продължителни прегледи и последващи консултации.

     
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 16 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 16 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 17 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 19 часа
    преди 21 часа