Според някои анализатори световното потребление на месо ще достигне 388 млн. тона до 2030, което е с около 40% повече отколкото през 2011. Нарастващата консумация е причина за развитието на множество алтернативи - от месо, отгледано в лаборатория, през ферми за насекоми до 3D-принтирани храни с растителен състав.
Джузепе Шонти, д-р по Биомедицина и основател на Nova Meat, е разработил своето кулинарно произведение, комбинирайки протеини от ориз, грах и водорасли. Съставките образуват паста, която се поставя в спринцовки. Всяка от тях пък служи като писец на 3D принтер.
Машината може да произведе близо 100 гр. продукт за около половин час, твърди Шонти. Според него е успял да създаде храна с вида и текстурата на месо, а сега остава да направи и вкуса ѝ като този на месната пържола.