четвъртък, 20 юни 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1926 прочитания

  Какво представляват афлатоксините?

  Вижте как може да ограничите консумацията на тези токсични съединения
  10 януари 2019, 09:21 a+ a- a

  Афлатоксините (В1, В2, G1 и G2) са токсични съединения с канцерогенно действие, които по естествен път могат да се появят в нашата храна. Те се продуцират от плесенните гъби Aspergillus flavus и Aspergillus parasiticus и се срещат най-често в царевица, пшеница, ориз, подправки, сушени смокини и ядки. 

  Подобно на други плесени, развитието на афлатоксините се благоприятства от влагата.  Установено е, че растежът и токсинообразуването на гъбния фитопатоген (Aspergillus flavus) са възможни в границите на рН от 1,7 до 9,9, обобщава доклад на БАБХ.

  Терминът микотоксини е приет през 1962 г. след криза в птицеферми, намиращи се местност близо до Лондон, Англия, по време на която измират около 100 хиляди пуйки. Установено е, че причината за високата смъртност е съдържание на фъстъчено брашно във фуража, с наличие на метаболити (афлатоксини) на Aspergillus flavus. Благодарение на съвременните методи, научните изследвания и все по–големия интерес в тази област, досега са установени повече от 300 вида различни микотоксини. 

  Според доклад на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) най–застрашени от афлатоксини са: Испания, Италия и Гърция. Португалия, Франция, България и Румъния също са едни от рисковите държави, според доклада. 

  В някои случаи се установява наличие на афлатоксин М1 в мляко от крави, кози, овце. Това се дължи на консумацията на фураж, чиито нива на афлатоксин В1 многократно надвишават максимално допустимите норми. По отношение на канцерогенния ефект на афлатоксин М1 се счита, че той е с поне десет пъти по–слабо изразени канцерогенни свойства в сравнение с афлатоксин В1.

  Значителна част от приетия с консумирания фураж афлатоксин В1 не попада в кръвната плазма. Малка част от афлатоксин В1 достига до черния дроб и там преминава в афлатоксин М1. 

  Максимално допустимите нива на афлатоксин М1 в мляко за хранене на деца (0,025 μg/kg), определени в Европейското законодателство, са на половина от стойностите спрямо тези при възрастните (0,05 μg/kg), се посочва в доклада на БАБХ. Направени проучвания показват, че експозицията при хората по отношение на афлатоксин М1 при консумация на месо, добито от животни, консумирали фураж с наличие на афлатоксини е незначителна поради факта, че търбушната микрофлора на самите животни драстично редуцира нивата на афлатоксини и предотвратява натрупването им в мускулатурата.

  Регулаторните органи в отделните държави следят за наличието на афлатоксини в продуктите, предлагани на пазара. Потребителите също могат да ограничат консумацията на вредните вещества, като следват някои препоръки, отбелязват от Световната здравна организация.

  Важно е да се знае, че когато една храна мухляса, въпреки че плесенът се вижда най-вече на повърхността, във вътрешността на храната е възможно също да има повишено количество афлатоксини. Експертите съветват внимателно да оглеждате зърнените храни и ядките и при следи от мухъл, промяна в цвета или сбръчкване - да не ги консумирате. Препоръчва се още пазаруването на познати марки, правилното съхранение на закупената храна и поддържането на разнообразна диета. Така не само ще намалите общото количество погълнати афлатоксини, но и ще подобрите здравето си.

   

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 минути
  Телерик Академия стартира мастър клас по дигитален маркетинг
  Програмата е насочена към практици с опит, които искат да ускорят кариерното си развитие
  преди 54 минути
  В София стартира тридневна кампания за разделно събиране на опасни отпадъци
  Мобилни пунктове ще събират опасни отпадъци от домакинства в четири столични района
  преди 20 часа
  преди 1 ден