петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3853 прочитания

    Какво не можем да върнем, ако сме го купили онлайн?

    Вижте кои стоки и услуги са изключени от правото на връщане
    16 януари 2019, 15:29 a+ a- a

    Празниците през януари продължават с пълна сила. Купуването на подаръци също. Какво обаче да правим, ако това, което са избрали нашите близки не ни допада? Ако подаръкът е купен онлайн, имаме 14 дни от доставката, за да го върнем. Подобна опция предлагат и по-големите големи физически магазини. Какво обаче не можем да върнем, дори и да е закупено през електронен търговец? Вижте какво споделят по темата от Европейски потребителски център България.

    Парфюмите, които сте отворили само, за да вдишате аромата и сте установили, че не ви допада, няма как да бъдат върнати на търговеца. В случай че получите за подарък козметика, която смятате, че няма да ви хареса, най-добре не я разпечатвайте и не отваряйте кутията. Само така търговецът ще я приеме обратно и ще ви възстанови парите.

    Към групата от стоки, които няма как да върнем, попадат и всички продукти, които по някакъв начин влизат в контакт с тялото и по хигиенни причини няма как да бъдат продадени на друг клиент. Така, ако са ви подарили бельо или бански, макар и купени онлайн, електронният сайт може да откаже да ги приеме обратно. Тук става дума и за продукти като маша или преса за изправяне на косата, самобръсначка или епилатор.

    В случай че сте купили софтуерен продукт или електронна книга, както и ако детето ви се е сдобило с видеоигра, то те също няма как да бъдат върнати на продавача. Изключение от това правило има за онези продукти, които са на електронен носител и не сте разпечатали. Така те биха могли да се ползват от нов клиент, след като на вас не ви допадат.

    Законодателството ограничава и връщането на стоките, които са направени специално за клиента. Това означава, че нямате право да се откажете от роклята, ушита по поръчка или от дивана, направен точно по вашите размери и изисквания. Няма да може да върнете и бижу, поръчано онлайн, ако на него е било написало името на любимия човек, например.

    Храните и напитките също са изключени от правото на връщане. Няма как да върнете пицата, която сте поръчали по интернет.

    Особена и важна група изключения от правилото за връщане на услуги, купени онлайн, са резервациите на коли под наем или стая под наем. При запазването на място в хотел, търговецът понякога дава право за анулиране без неустойка в рамките на определен срок преди определената дата. В други случаи неустойката при отказ е в рамките на определен процент от цялата платена сума. Заради това е много важно внимателно да се проверят всички условия, преди да се потвърди и плати резервацията.

    При положение, че за празниците ви подарят билет за концерт или за друга развлекателна услуга на точно определена дата, също нямате право да ги върнете. Ако решите да го продадете на други хора, проверете внимателно дали в страната, където ще се проведе концертът или фестивалът препродажбата не е забранена.

    Независимо, че е възможно да се окаже, че подаръкът няма право да бъде върнат, не забравяйте, че ако сте го купили от фирма в ЕС, Исландия и Норвегия, той има 2-годишна гаранция. Така, ако сте установили, че парфюмът е с изтекъл срок на годност или е фалшив, може да направите рекламация и да си искате парите обратно, съветва Игнат Арсенов, директор на ЕПЦ България. Срокът за това е два месеца от доставката. Направете го писмено, за да имате доказателства и пазете всички документи, свързани с покупката. Ако търговецът е регистриран в друга страна от ЕС, Исландия и Норвегия и не ви отговори, можете да се обърнете за съдействие към ЕПЦ България.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 12 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 17 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 17 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 18 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам