петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6448 прочитания

    Жилище за 100 000 евро вече е стандартно и масово за столицата

    Покупките на имоти на цени над 100 000 евро през 2018 г. са нараснали до 35% по данни на Имотека
    24 януари 2019, 13:23 a+ a- a

    Покупките на имоти на цени над 100 000 евро през 2018 г. са нараснали до 35% от всички осъществени сделки в столицата. Това сочи годишният анализ на Имотека - компания за недвижими имоти, част от най-големия холдинг в имотната сфера AG Capital. 

    „Ако преди 2 години покупките на жилища бяха предимно в границите 50 000 – 70 000 евро и имотите за над 100 000 евро бяха изключения, то през 2018 г. те се превърнаха в масовите сделки на пазара в столицата”, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на Имотека.

    „Премината бе психологическата граница на „скъпия” имот – преди това беше жилище за повече от 100 000 евро, през изминалите 12 месеца обаче този имот се превърна в стандартен и масов за столицата”, казва още Атанасова. 

    Данните на компанията показват, че все още най-голям е бил делът на продажбите в сегмента между 70 000 до 100 000 евро – 38%, при които също се отчита увеличение на годишна база, макар и по-малко. Покупките между 30 000 и 50 000 евро са били около 5%, дори по-малко са били сделките под 30 000 евро, с тенденция към отпадане като значим дял. От 25% през 2017 г. до 18% през миналата година намаляват тези в диапазона от 50 000 до 70 000 евро.

    Според данните на Имотека класическият клиент на 2018 година изглежда по следния начин – младо семейство с едно малко дете, с бюджет между 100 000 и 120 000 евро, което търси тристайно жилище за собствено ползване в дългосрочен план. 

    „Обикновено тези хора разполагат с около 50 000 до 80 000 евро в брой, спестени или от семейството. За останалата сума теглят ипотечен кредит. Търсят място с две спални и всекидневна част с кухня, задължително паркомясто, особено ако районът не позволява лесно свободно паркиране. Имат стабилни доходи. Предпочитат райони с изградена инфраструктура, парк в близост, добър градски транспорт, по възможност и училище. Обичайно имат нужда от около 80-100 кв. м”, казва Атанасова. 

    Според експертите от Имотека гаражите и сервизните помещения са били сред ключовите елементи, които купувачите са търсели. „Липсата на всяко едно от този тип помещения – гараж, склад, сервизно помещение, наличието единствено на стаи за обитаване, може да откаже купувача от даден имот, тъй като създава сериозни битови неудобства. Затова продавачите трябва да бъдат внимателни, когато решат да продадат жилището, но не и гаража си, или пък да им търсят отделни собственици, за да постигнат по-висока цена”, коментират от компанията. 

    С около 7% е ръстът на годишна база в броя реално сключени сделки, посочват още от компанията в годишния си анализ. „При нас активността през годината нарасна, но има противоречиви сигнали по отношение на тази тенденция занапред. Данните на Агенцията по вписванията показват идентичен брой сделки за 2018 и 2017 година. В същото време традиционно силното четвърто тримесечие този път не се отличи с висока активност при нас, а в АВ отчитат дори спад. Това може да се дължи от една страна на покупките на имоти без разрешение за ползване, които ще бъдат вписани тепърва, но е много вероятно да е индикатор за задържане на активността”, каза Люба Атанасова.

    По думите ѝ новото строителство е съществен фактор на пазара на неджвижими имоти в столицата. „Новите проекти се развиват активно и започват да задоволяват натрупалия се през последните години глад за по-качествени жилища. Това обуславя постепенното балансиране на пазара и удължаването на периода за сключване на сделка. Макар в Имотека огледите да са интензивни, клиентите все по-рядко купуват за 2 седмици, те преглеждат пазара внимателно, проучват и опитват да договорят по-ниска цена. Това, ведно с очакванията за по-високи лихви от средата на 2019 г., забавянето на икономиката в Европа и големите обеми ново строителство, скоро, вероятно още в първото полугодие, ще доведе до задържане на активността, а може би дори и лек спад”, каза Атанасова.

    По-думите ѝ забавянето в темповете на пазара проличава и в периода, за който купувачите са стигали до сключване на сделка. При 21% от клиентите през 2017 г., намерили нужния имот за период между 1 и 3 месеца, през изминалата година тези хора са скочили до 28%. Налице е и 5% спад на хората, съумели да намерят търсеното жилище в рамките на 2 седмици. 

    Ипотечното кредитиране и нараснало значително през 2018 година, сочат още данните на Имотека. Плащанията в брой намаляват от 53% на 44% в сравнение с 2017 г. В същото време финансирането между 81% и 90% от сделката заема все по-съществен дял. Останалите обеми на външен заем остават относително сходни с предохдните 12 месеца, посочват от компанията. „Въпреки сигналите за ръст на лихвите по ипотеките, сделките с външен заем в нашата статистика към момента не намаляват, дори напротив. Клиентите са уверени, доходите растат, към момента лихвите са все още ниски”, казва Люба Атанасова.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 16 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 17 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 19 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 21 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк