събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4497 прочитания

    Уроци от живота на Леонардо да Винчи

    Какви поуки можем да извлечем от живота на един от най-великите и всеобхватни гении изброява Уолтър Айзъксън в биографията на Леонардо да Винчи
    25 януари 2019, 15:06 a+ a- a

    Животът  на един от най-великите и всеобхватни гении – Леонардо да Винчи, ни предлага изобилие от уроци.  Най-ценните от тях събира Уолтър Айзъксън в биографията на Леонардо да Винчи, която излезе през есента на 2018 в България с логото на „СофтПрес“. „Фактът, че Леонардо е не само гений, а и най-обикновен човек с много странности и мании, който обича забавленията и се разсейва лесно, го прави по-достъпен. Той не е надарен с интелект, който не можем да си обясним. Напротив, самоук е и развива гения си благодарение на своята упоритост“, пише Айзъксън. Какво можем да научим от неговия живот? 

    1. Бъдете любопитни, ненаситно любопитни. „Нямам специални таланти – пише Айнщайн на свой приятел. - Аз съм просто страстно любознателен.“ Всъщност Леонардо има специални таланти, точно както и Айнщайн, но неговата отличителна и най-вдъхновяваща черта е огромното му любопитство. Той иска да разбере какво кара хората да се прозяват, как ходят по леда във Фландрия, как се намира квадратурата на кръга, кое кара аортната клапа да се затваря, как светлината се преработва в окото и какво означава това за перспективите на една картина. Неуморната любознателност към случайно избрани теми за всичко около нас е нещо, което всеки трябва да развива в себе си всеки един час, точно както той прави.

    2. Търсете познание заради самото познание. Не е необходимо всяко знание да е полезно. Понякога трябва да се стремим към него за чисто удоволствие. На Леонардо не му се налага да знае как работят сърдечните клапи, за да нарисува „Мона Лиза“. Мотивиран от чисто любопитство, той изпитва нужда да изследва повече хоризонти и да открие повече взаимовръзки от всеки друг по неговото време. 

    3. Запазете детската способност да се удивлявате. В определен момент в живота повечето от нас престават да се озадачават от всекидневните явления. Може да се наслаждаваме на красотата на синьото небе, но не си даваме труда да се запитаме защо е с този цвят.  Леонардо го прави. Прави го и Айнщайн. Би трябвало да се стараем никога да не надрастваме годините на удивление и да не допускаме това да се случи с децата ни.

    4. Наблюдавайте. Най-великото умение на Леонардо е острата му наблюдателност. Това е талантът, който стимулира любопитството му, и обратно. И не е някакъв магически дар, а продукт на собствените му усилия. Когато се разхожда из града, наблюдава как изражението на хората е свързано с емоциите им и изучава как светлината се отразява от различни повърхности. Забелязва кои птици движат крилата си по-бързо при вдигане, отколкото при спускане, и кои – обратното. В това също можем да му подражаваме. Вода, изливаща се в купа? Обърнете внимание, както прави Леонардо, как точно се завихря.  После се запитайте защо.

    5. Започнете с детайлите. В дневника си Леонардо споделя един трик как да наблюдаваме внимателно: направете го на отделни стъпки, като започнете с всеки детайл. Една страница от книга, отбелязва той, не може да бъде прочетете с един поглед; трябва да го направите дума по дума. „Ако искате да получите добри познания за формите на предметите, започнете с дребните детайли и никога не преминавайте към втора стъпка, докато не сте запаметили първата.“

    6. Виждайте невиждани неща. Основната дейност на Леонардо през първите години на обучението му е подготовката на зрелища, спектакли и представления. Той съчетава театрална находчивост с фантазия. Това му дава комбинативна креативност. Както вижда летящи птици, така вижда ангели, ревящи лъвове и дракони.

    7. Впуснете се в предизвикателствата на неизвестното. Леонардо изпълва първите страници на един от дневниците си със 169 опита да сметне квадратура на кръга, а в друг дневник изброява 67 думи, които описват различни видове движеща се вода. Измерва всяка част на тялото и изчислява пропорционалните им зависимости, а после прави същото за кон. Задълбочава се заради самата радост от ровенето в подробности.

    8. Разсейвайте се. Основният упрек към Леонардо е, че тези обсебващи занимания го карат да се отклони (в математическите му изследвания буквално) от правата линия. Но в действителност стремежът на Леонардо да преследва всяка примамлива тема, която хване окото му, обогатява неговия ум.

    9. Уважавайте фактите. Леонардо е предшественик на епохата на наблюдателните експерименти и критичното мислене. Когато му хрумне идея, той измисля експеримент, за да я провери. И когато опитът му покаже, че дадена теория е грешна – като убеждението му, че изворите в земята се захранват по същия начин, както кръвоносните съдове при хората, - той я изоставя и търси нова. Ако искаме да бъдем като Леонардо, трябва да сме готови без страх да променяме схващанията си въз основа на нова информация.

    10. Прекъсвайте работата си. Докато рисува „Тайната вечеря“, Леонардо понякога съзерцава творението си цял час, после мацва някъде с четката и си тръгва. Казва на херцог Лудовико, че „хората с възвишен гений понякога постигат най-много, когато работят най-малко, защото умът им е зает с идеи и усъвършенстване на техните концепции, на които после придават форма“.

    11. Направете съвършеното враг на приемливото. Когато не успява да направи перспективата в „Битката при Ангиари“ или композицията в „Поколението на влъхвите“ безупречни, Ленорадо ги изоставя, вместо да създаде картини, които са просто добри. Подобен перфекционист е и Стив Джобс, който задържа доставката на оригиналния „Макинтош“, докато неговият екип не направи платките вътре красиви, въпреки че никой никога няма да ги види. И той, и Леонардо знаят, че истинският творец се грижи за красотата дори на невидимите части. В крайна сметка Джобс възприема противоположната максима - „Истинският творец доставя“, което е добро правило за ежедневието, но има моменти, когато е хубаво да си като Леонардо и да не завършиш нещо, докато не стане безупречно.

    12. Мислете образно. Леонардо не е надарен с умението да работи със сложни уравнения и абстракции. Затова ги визуализира, както при изучаването на пропорциите, съставянето на правилата на перспективата и др. Твърде често, когато научаваме формула или правило – дори нещо толкова просто като метод за умножаване на числа или смесването на бои – вече не си представяме образно как действат. В резултат губим способността да оценим изконната красота на природните закони.

    13. Не бъдете като коне с капаци. Леонардо има свободен ум, който бегрижно скита между всички дисциплини в изкуството, точните, инженерните и хуманитарните науки. Той знае, че изкуството е наука и че науката е изкуство. Дали рисува плода в утробата или вихрите на потопа, Леонардо замъглява границата между двете.

    14. Целете се по-надалеч, отколкото можете да улучите. Представате си, както той прави, как ще построите задвижвана от човек летяща машина или ще отклоните река. Дори се опитайте да изобретите перпетуум мобиле или да намерите лицето на  кръг само с линийка и пергел. Има задачи, които никога няма да решим. Разберете защо.

    15. Освободете фантазията си. Гигантски арбалет? Танкове, подобни на костенурка? План за идеалния град? Леонардо заличава границите между реалност и фантазия, точно както го прави и с границите между наука и изкуство. Може да не е изобретил летяща машина, но е дал криле на въоръжението си.

    16. Творете за себе си, а не само за клиентите си. Колкото и настойчиво да го моли богатата и могъща маркиза Изабела д'Есте, Леонардо не рисува неин портрет. Но започна такъв на някоя си Лиза, съпруга на търговец на коприна. Прави го, защото така иска, и работи по него до края на живота си, като никога не го предава на клиента.

    17. Сътрудничете си с други хора. Често си представяме гениите като самотници, които се оттеглят на някой таван и получават внезапни прозрения. Както много митове, този за самотния гений съдържа някаква истина. Но обикновено това е само част от реалността. Мадоните и етюдите с драперии, изработвани в ателието на Верокио, и вариантите на „Богородица на скалите“, „Мадоната с вретеното“ и други картини от Леонардовото ателие са създадени в такова тясно сътрудничество, че е трудно да се каже чия ръка кои мазки е нанесла. Геният започва с индивидуален талант. Той изисква нестандартно мислене. Но изпълнението често налага работа с други хора. Новаторството е отборен спорт. Творчеството е съвместно усилие.

    18. Правете си списъци. И не забравяйте да слагате странни неща в тях. Леонардовите списъци са може би най-великите свидетелства на чисто любопитство, които светът някога е виждал.

    19. Водете си записки – на хартия. Петстотин години по-късно Леонардовите тетрадки все още са тук, за да ни удивляват и вдъхновяват. След 50 години нашите собствени дневници, ако започнем да ги пишем, ще удивляват и вдъхновяват нашите внуци, което не може да се каже за нашите туитове и постове във Фейсбук.

    20. Бъдете отворени за загадки. Не всичко се нуждае от ясни контури.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство