четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1950 прочитания

    Китай иска да построи соларна ферма в Kосмоса до 2025

    Станцията ще добива енергия директно от Слънцето
    19 февруари 2019, 10:34 a+ a- a

    Генерирането на енергия от Слънцето е възможно на Земята, но според учени технологията би била още по-ефективна, ако бъде изстреляна в Космоса. Китай иска да построи станция, която да обикаля в орбита на 36 хил. километра над повърхността.

    По данни на китайското издание Science and Technology Daily китайски учени ще построят малки електроцентрали, изстрелвайки ги в стратосферата през 2021 и 2025. По-голяма станция с капацитет няколко мегавата ще бъде разработена през 2030, а такава с капацитет няколко гигавата през 2050.

    Без пречки от атмосферата, промяната на сезоните или загубата на светлина през нощта тези станции ще предложат неизчерпаем източник на чиста енергия. Според  Китайската академия за космически технологии космическите соларни ферми могат да работят 99% от времето с 6 пъти по-голям интензитет от подобни инсталации на Земята. Проектът предлага превръщането на соларната енергия в електричество в Космоса преди преноса ѝ на Земята с микровълни или лазер, който ще пренася енергията през приемник на повърхността.

    Едно от предизвикателствата е изстрелването на оборудването, тежащо близо хиляда тона в Космоса. Една от възможностите е построяването на станцията в Космоса от роботи или триизмерни принтери. Учените ще трябва да вземат предвид и ефектите от микровълновата радиация върху атмосферата.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 10 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 10 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 11 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 12 часа
    преди 15 часа