събота, 22 февруари 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2148 прочитания

  Мислите ли си, че нямате избор?

  Помислете отново, съветва Ричард Темплар в последната си книга „Правила за нарушаване“
  19 март 2019, 17:14 a+ a- a

  „И да не ми харесва, това е положението. Нямам избор.“ Доста често си казваме това, принудени да търпим определени ситуация, хора, обстоятелства и т.н. в живота си.  Истината обаче е, че почти винаги имаме избор и подобна нагласа ни превръща в жертви, напомня ни Ричард Темплар в последната си книга „Правила за нарушаване“, която излезе наскоро в България („Обсидиан“).  Вижте какво пише той:

  „Колко често чувате, че някой не е доволен от работата си, университета, връзката, къщата, колата и така нататък, но не може да промени нищо? Вероятно и самите вие сте си го казвали. Лошото е, че подобна нагласа ви превръща в жертва. Поставя ви в положение, в което не контролирате обстоятелствата, и сте принудени да преглътнете положението. 

  Ако следвате подобна нагласа, не се учудвайте, че сте нещастни, тревожни и потиснати. Кой не би се чувствал така? Ако наистина не можете да се измъкнете от ситуацията, която ви гнети, със сигурност ще се чувствате зле. Но едва ли е така.

  Защо сте толкова убедени, че няма решение? Човек винаги има избор, освен ако не е в затвора например или е затънал в крайна нищета, което е сравнително необичайно в западния свят, а и в такъв случай едва ли щяхте да четете това. Така че алтернативи почти винаги има.

  Можете да смените специалността си в университет, да напуснете работата си. Да се преместите в друга къща, да се опитате да подобрите връзката си или да я прекратите, да продадете колата си... Ако се чувствате в безизходица, препоръчвам ви внимателно да прецените какви други възможности имате. 

  Не е изключение да се окажете там, откъдето сте тръгнали, но когато спрете да се изживявате като жертва и поемете контрол над ситуацията, когато започнете да търсите алтернативи, ще можете да направите обективна оценка. Естествено, може да решите да промените нещо. В това няма нищо лошо. Важното е да не се оплаквате, че нямате избор и че сте притиснати, защото рядко е така. Помнете, че винаги имате избор.“ 

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Пореден рекорд в търговията ни с Германия
  За трета поредна година българският износ изпреварва вноса от Германия
  преди 1 ден
  Борисов: Ще вървим към чакалнята на еврозоната само при абсолютен консенсус
  България ще влиза в чакалнята на еврозоната само по фиксирания курс, заяви премиерът след среща с зам.-пред. на ЕК Валдис Домбровскис
  преди 1 ден
  Директни полети между България и Хърватия от 1 май
  Самолетните полети между София и Загреб ще бъдат три пъти седмично
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Продадоха Victoria's Secret
  Сделката оцени марката за дамско бельо на 1.1 млрд. долара