вторник, 21 януари 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  892 прочитания

  Как Брекзит би се отразил на екскурзиите и бригадите?

  Великобритания все още не е договорила условията за напускане на ЕС
  04 април 2019, 09:16 a+ a- a

  Великобритания все още не е договорила условията за напускане на ЕС и възможностите за търговия със съюза след Брекзит. Без значение от изхода от преговорите, Брекзит ще наложи някои промени за пътуващите на почивка или тези отиващи на работни бригади.

  Паспортен контрол
  За момента все още не се изискват визи за посещение на Великобритания. ЕС също не изисква от британци да кандидатстват за допълнителни разрешителни. Въпреки това всички пътуващи трябва да демонстрират, че паспортите им са валидни поне 6 месеца след датата на пристигане в крайната дестинация.

  След Брекзит Великобритания може да се откаже да използва червения цвят за паспортите си и вече заяви, че ще върне сините паспорти. Въпреки това, старите червени паспорти ще останат валидни, ако датата им на изтичане е поне шест месеца след датата на пристигане в европейска страна.

  Пътуване на работна бригада
  В момента разпоредбите на ЕС позволяват на граждани от всяка една членка да работят в ЕС, включително и Великобритания, без ограничения. Освен това гражданите могат да пребивават във всяка една страна стига да отговарят на минималните изисквания.

  В случай на Брекзит без сделка това ще се промени. Ситуацията ще е сходна с тази за работа в САЩ. Работниците ще трябва да кандидатстват за работна виза и ще трябва да покриват нови по-строги изисквания.

  В момента всички работници, отиващи във Великобритания от страни извън ЕС, трябва да докажат, че са получили оферта за квалифициран труд и да бъдат спонсорирани от лицензирана фирма. Кандидатстването за виза трябва да стане минимум 3 месеца преди датата на започване на работа. За подаването на заявката се заплаща такса от 610 паунда. Работната виза позволява пребиваването в страната в рамките на 5 години или до един месец след изтичане на сертификата за спонсорство.

  Ако Великобритания напусне със сделка, то страната ще има гратисен период, в който всички европейски граждани ще запазят правата, които имат в момента. 

  Роуминг
  Таксите за роуминг в ЕС бяха отменени през юни 2017. Пътуващите в Европа могат да говорят по мобилните си телефони, да изпращат съобщения и да използват интернет, без да заплащат допълнително за услугите.

  При Брекзит без сделка тези условия ще се променят и роумингът за пътуващите до Великобритания ще се завърне. Британското правителство заяви, че ще се опита да ограничи максималните такси до 45 паунда на месец, но това ще е валидно само за жители на Острова, пътуващи до Европа. ЕС от своя страна все още няма план за действие във връзка с роуминг за европейските граждани, пътуващи до Великобритания.

  В случай на сделка сегашните разпоредби ще останат до 2021, а след това индивидуалните доставчици на мобилни услуги ще могат да договорят тарифите си. 

  Мита
  Пазаруването без мито в ЕС отпадна през 1999. След Брекзит тенденцията може да се завърне, в случай че Великобритания напусне без сделка.

  Ако бъде постигнато споразумение, сегашните митническите условия ще важат до изтичането на гратисния период. След това безмитната търговия може да се завърне като част от възможната бъдеща сделка, уреждаща отношенията.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 минути
  Макрон и Тръм сключиха „данъчно примирие“
  Двете страни ще търсят изход от напрежението, свързано с въвеждане на нови данъци и повишаване на вече съществуващи такива
  преди 20 минути
  Кои са 10-те топ риска за бизнеса в България и в света?
  Вижте какво разкрива глобалното проучване „Алианц Риск Барометър“
  преди 2 часа
  Японската централна банка повиши прогнозата за икономиката
  Лихвените проценти ще останат непроменени или ще бъдат допълнително понижени, докато страната не достигне 2% инфлация
  преди 5 часа
  Премиерът Борисов участва в панела „Диалог за дипломацията на Западните Балкани“ в Давос
  Той се срещна и с турския министър на външните работи в рамките на Световния икономически форум
  преди 5 часа
  Недостигът на таланти по света достига рекордно равнище
  Вижте какви са предпочитанията към работата на всяко поколение според проучването на Manpower
  преди 7 часа
  Проучване: Близо 195 хил. българи работят в „мозъчни бизнеси“
  София се утвърждава като водещ европейски център на работни позиции, изискващи интелектуален труд и експертни умения