петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7587 прочитания

    Както прекарвате дните си, така ще прекарвате живота си

    Може би играете компютърни игри по няколко часа на ден? А може би непрекъснато седите пред телевизора, живо заинтригувани от живота на другите? Знаете, че си губите времето, но нали няма да го правите вечно...
    11 април 2019, 11:26 a+ a- a

    „И утре е ден“. Колко често си го казвате? Понякога не е лошо да приемем, че не може да свършим всичко днес, но ако това е мантрата на живота ни, той скоро може да се окаже пропилян...

     Сами знаете колко лесно е да пропилеете цял час или цяла сутрин, без дори да усетите. Е, колкото и да не ви се вярва (особено докато сте млади), точно толкова лесно е да пропилеете целия си живот. Внимавайте в какво влагате времето си, защото животът ви ще отмине по същия начин, съветва Ричард Темплар в последната си книга „Правила за нарушаване“, която излезе наскоро в България („Обсидиан“). „И утре е ден“ е едно от правилата, които той ни препоръчва да нарушим. Вижте какво пише още той.

    Може би играете компютърни игри по няколко часа на ден? Дали това е смисълът на еволюцията? А може би непрекъснато седите пред телевизора, живо заинтригувани от живота на другите – може би дори хора, които не съществуват, - и вместо да живеете собствения си живот? Или чакате да ви предложат идеалната работа? Или каквато и да е било работа? А междувременно, образно казано, се почесвате по темето. Знаете, че си губите времето, но нали няма да го правите вечно? Съвсем скоро ще промените навиците си.

    Вижте, най-добрият момент да промените лошите навици е сега. Ако не престанете да си губите времето още сега, при положение че съзнавате колко важно е това, какво ще ви накара да го направите утре или след месец?

    Ако се припознавате в горното описание, тогава чисто и просто спрете. Спрете още сега. В противен случай губенето на време ще се превърне в начин на живот. Нека всеки нов ден ви носи мисъл и полза, дори и малка. Заслужавате да живеете живот, който си струва да се живее. Не позволявайте да бъдете засмукани в безвремие.

    Естествено, няма нищо лошо да погледате малко телевизия, да поиграете на компютъра, да изчакате да се разкрие нова по-добра позиция в офиса, но непременно направете нещо, докато чакате. Животът е твърде ценен, а да го пилеете – дори само за година-две, е истинско разхищение.

    Можете да помагате на другите. Можете да излезете на въздух и да се порадвате на природата. Да усвоите ново умение – да научите нов език, да покарате скейтборд, да аранжирате цветя. Важното е да продължавате да учите и да се развивате. Може би професията ви вдъхновява или пък имате деца. Това може да бъде напълно достатъчно – поне за известно време. Ала всичко онези дребни неща, които изпълват дните ви, от подписването на формуляри до прането и гладеното – това са нещата, които съставят живота ви. Не е възможно да ги избегнете изцяло, но все пак отворете сетива, заслушайте се как животът кипи в паузите между рутинните задачи и се оставете да ви отведе на ново място, вместо да ви подмине. Както прекарвате дните си, така ще прекарвате живота си. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 12 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство