петък, 10 април 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1139 прочитания

  Виртуалната реалност може да бъде използвана за лечение на депресия

  Технологията ще учи пациенти отново да се наслаждават на живота
  24 април 2019, 13:40 a+ a- a

  Изследователи от Университета в Калифорния, Лос Анджелис смятат, че виртуалната реалност може да бъде използвана като инструмент за лечението на депресия. Импровизирани сценарии и изживявания могат да помогнат за повишаването на самочувствието и подобряване на настроението, сочи проучването. Смята се, че техниката може да е полезна за преодоляването на състояния, в които пациентите са загубили възможността да се насладят на дейности, които обикновено обичат да правят. Учейки страдащите от депресия да наблюдават и разпознават позитивните моменти, изследователите се надяват да намерят забавен начин за подобряването на психичното им състояние.

  Проучването е ръководено от професор Мишел Краске, директор на Центъра за проучвания, свързани с тревожност и депресия в Университета в Лос Анджелис. Освен емоционалните промени в състоянието на пациентите преди и след лечението, учените са наблюдавали и поведението на мозъка им с помощта на ядрено магнитен резонанс.

  Следващата стъпка от изследването е създаването на повече виртуални изживявания и подобряването на достъпа до технологията, пригаждайки я за смартфони и устройства за виртуална реалност, използвани в домакинството. Учените ще разгледат и възможността за адаптирането на изживяванията за виртуална реалност според изискванията на всеки пациент.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 минути
  624 са случаите на COVID-19 у нас
  54 са излекуваните пациенти
  преди 15 часа
  преди 16 часа
  МВнР: Турските власти освобождават от карантината българските шофьори на ТИР-ове
  Българските шофьори ще могат да влизат в страната след съответен медицински преглед и дезинфекция на превозните средства
  преди 16 часа
  Турция планира да забрани уволненията със закон
  Целта е да се намали скока на безработицата поради разпространението на коронавируса
  преди 17 часа
  Американски институт: Пикът на епидемията в България ще е на 24 април
  Прогнозният модел на IHME се ползва и от Белия дом