четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4321 прочитания

    Розово фламинго оцвети Атанасовското езеро (Видео)

    Ятото наброява 159 птици и е най-високата численост розово фламинго в България
    20 август 2019, 13:23 a+ a- a

    Ято от 159 птици розово фламинго оцвети водите на Атанасовско езеро, съобщават от община Бургас.

    Птиците се хранят и нощуват в един от басейните, където намират любимата си храна - солничното раче и други водни безгръбначни. Според орнитологичния мониторинг възрастните екземпляри са 120, а младите птици сякаш съвсем умишлено са отделени от основното ято и се "надзирават" от няколко възрастни птици, досущ като в човешките детски градини.

    Птиците са спокойни, не се впечатляват особено от единично човешко присъствие и не отлитат, само навлизат по-навътре в басейните. Ятото е доста шумно, в контраст с плаващите около него розови пеликани. Вижте видео:

    Това е най-високата численост розово фламинго в България изобщо, след като миналата есен официално бяха преброени 126 птици, което прави Атанасовското езеро най-важното място за този вид у нас. Розовото фламинго вероятно прелита тук от делтата на река Марица или от Турция, където гнезди в многохилядни колонии. В последните години видът започна да разширява ареала си и да се среща все по- на север, като през 2017 г. бе отбелязано гнездене на няколко двойки в Украйна. Приема се, че една от причините за тази експанзия са глобалните промени в климата.

    Освен удивителните и така харесвани гости, в езерото има и други любими розови птици - розовите пеликани. Сега тук могат да се видят до 3-4000 птици, които нощуват и почиват по дигите, а през деня прелитат до езерото Вая, за да се хранят. Многобройните ята на дъждосвирцовите птици - крайбрежни бекаси, водобегачи и брегобегачи, изпълват басейните и радват природолюбителите. Младите на саблеклюните, кокилобегачите и дъждосвирците са вече съвсем самостоятелни и са готови да поемат по дългите пътища на своите миграции.

    Атанасовско езеро е Натура 2000 зона с разнообразни режими - северната част е поддържан резерват, южната част е защитена местност, а цялото езеро, както и прилежащите земеделски земи са включени в едноимената защитена зона - част от Европейската екологична мрежа.

    Подобряването на водната циркулация, премахването на колебанията в солеността и водното ниво, създаването на нови гнездови територии са само част от дейностите в езерото през следващите 5 години, които ще доведат до  по-доброто управление на крайбрежната лагуна. Това ще се случи благодарение на LIFE проекта "Лагуната на живота", изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие, Черноморски солници АД, БДЗП и "Заедно 2011".

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 4 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 9 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 10 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 10 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам