събота, 16 ноември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2608 прочитания

  Какво е добрият живот и как да го имаме?

  Всички знаем, че добрият живот е нещо повече от пари... никой обаче не е съвсем сигурен какво точно и как да го имаме
  21 август 2019, 16:11 a+ a- a

  Коя комбинация от неща ви кара да чувствате, че имате достатъчно? Кое убива потребността ви от повече? Кое в този свят на безкрайни, крещящи възможности ви кара да се облегнете назад и спокойно да кажете: „Не, благодаря“? Авторите на „Напълно достатъчно“ провели над 60 интервюта с много успешни професионалисти и проучили 90 висши администратори.  Оказва се, че повече от тях не знаели отговорите на тези въпроси... За проучването разказва Ерик Баркър в „Истини и митове за успеха“ („Хермес“). Ето какво пише още той.

  Всички знаем, че добрият живот е нещо повече от пари... никой обаче не е съвсем сигурен какво точно и как да го имаме. Да си го кажем честно – парите се броят лесно и носят известно усещане за щастие поне за кратко. Всичко знаем, че любовта, приятелите и други неща също са важни... но те са много по-сложни и не можем просто да си ги поръчаме с доставка от „Амазон“. 

  Оценяването на живота с една измервателна единица се оказва основен проблем. Не можем да използваме само един критерий за успех. Повечето хора лесно успяват да се концентрират върху печеленето на пари и да печелят все повече. Удобно, просто... и напълно погрешно. Когато се опитваме да натъпчем всичко в една метрична система, неизбежно оставаме разочаровани. Учените осъзнали, че са нужни различни критерии за живота. Изследването стигнало до 4 измервателни системи, които са най-важни:

  1. Щастие – да чувствате удоволствие или удовлетворение в и от живота си.

  2. Постижение – да осъществите неща, които да могат да се сравнят благоприятно с подобни цели, към които са се стремели други хора.

  3. Значимост – да оказвате положително влияние върху хора, които са ви близки.

  4. Завещание – да утвърдите ценностите или постиженията си по начин, който ще помогне  и на други хора да постигнат успех в бъдещето.

  Те измислили и лесен начин за тълкуване на чувствата, които тези 4 критерия трябва да ви носят в живота:

  1. Щастие = изпитване на удоволствие

  2. Постижение = победа

  3. Значимост = важност (за другите)

  4. Завещание = трайно влияние.

  Колко трябва да отбележите по тези измервателни системи, за да се чувствате успели? Може би в момента ще е плашещо, ако се наложи да определите какво съотношение между четирите критерия ще трябва да поддържате до края на живота си. Няма защо да стигате дотам. Това, което ви е носило удовлетворение на 10 години, не е същото като на 20 и ням ада важи, когато сте на 80. Детайлите ще се изменят, но ценностите ви вероятно ще се запазят.

  Добре ще е да работите върху четирите потребности редовно. Прилагането на едно-единствено мерило към живота ви няма да даде добър резултат. Един мой любим цитат на Уорън Бъфет обобщава ситуацията: „Винаги ме притесняват хората, които казват: „Ще се занимавам с това в продължение на 10 години; но всъщност не ми харесва особено. А после ще започна онова...“ Все едно да оставите секса за стари години. Идеята не е много добра.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  ЕС не се справя с антимикробната резистенстност
  Според Европейската сметна палата има известен напредък, но годишно от нелечими бактерии в ЕС умират 33 000 души, а икономическата цена е €1,5 млрд.
  преди 11 часа
  Хонконг изпадна в рецесия
  Това се случва за първи път от 10 години насам
  преди 11 часа
  15 държави поискаха търговски компенсации заради Брекзит
  Държави от различни точки по света са притеснени за своя износ за ЕС
  преди 12 часа
  Предложението за болничните ще бъде ревизирано
  Първият ден ще се плаща на родителите, които гледат болни деца, и при трудови злополуки
  преди 14 часа
  Amazon оспорва сделката на Пентагона с Microsoft
  Тя е на стойност близо 10 милиарда щатски долара
  преди 16 часа
  Очаква се най-много българи да подадат докуметни за уседналост във Великобритания
  Над 600 000 европейци са кандидатствали само през октомври