петък, 20 септември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2290 прочитания

  Какво е добрият живот и как да го имаме?

  Всички знаем, че добрият живот е нещо повече от пари... никой обаче не е съвсем сигурен какво точно и как да го имаме
  21 август 2019, 16:11 a+ a- a

  Коя комбинация от неща ви кара да чувствате, че имате достатъчно? Кое убива потребността ви от повече? Кое в този свят на безкрайни, крещящи възможности ви кара да се облегнете назад и спокойно да кажете: „Не, благодаря“? Авторите на „Напълно достатъчно“ провели над 60 интервюта с много успешни професионалисти и проучили 90 висши администратори.  Оказва се, че повече от тях не знаели отговорите на тези въпроси... За проучването разказва Ерик Баркър в „Истини и митове за успеха“ („Хермес“). Ето какво пише още той.

  Всички знаем, че добрият живот е нещо повече от пари... никой обаче не е съвсем сигурен какво точно и как да го имаме. Да си го кажем честно – парите се броят лесно и носят известно усещане за щастие поне за кратко. Всичко знаем, че любовта, приятелите и други неща също са важни... но те са много по-сложни и не можем просто да си ги поръчаме с доставка от „Амазон“. 

  Оценяването на живота с една измервателна единица се оказва основен проблем. Не можем да използваме само един критерий за успех. Повечето хора лесно успяват да се концентрират върху печеленето на пари и да печелят все повече. Удобно, просто... и напълно погрешно. Когато се опитваме да натъпчем всичко в една метрична система, неизбежно оставаме разочаровани. Учените осъзнали, че са нужни различни критерии за живота. Изследването стигнало до 4 измервателни системи, които са най-важни:

  1. Щастие – да чувствате удоволствие или удовлетворение в и от живота си.

  2. Постижение – да осъществите неща, които да могат да се сравнят благоприятно с подобни цели, към които са се стремели други хора.

  3. Значимост – да оказвате положително влияние върху хора, които са ви близки.

  4. Завещание – да утвърдите ценностите или постиженията си по начин, който ще помогне  и на други хора да постигнат успех в бъдещето.

  Те измислили и лесен начин за тълкуване на чувствата, които тези 4 критерия трябва да ви носят в живота:

  1. Щастие = изпитване на удоволствие

  2. Постижение = победа

  3. Значимост = важност (за другите)

  4. Завещание = трайно влияние.

  Колко трябва да отбележите по тези измервателни системи, за да се чувствате успели? Може би в момента ще е плашещо, ако се наложи да определите какво съотношение между четирите критерия ще трябва да поддържате до края на живота си. Няма защо да стигате дотам. Това, което ви е носило удовлетворение на 10 години, не е същото като на 20 и ням ада важи, когато сте на 80. Детайлите ще се изменят, но ценностите ви вероятно ще се запазят.

  Добре ще е да работите върху четирите потребности редовно. Прилагането на едно-единствено мерило към живота ви няма да даде добър резултат. Един мой любим цитат на Уорън Бъфет обобщава ситуацията: „Винаги ме притесняват хората, които казват: „Ще се занимавам с това в продължение на 10 години; но всъщност не ми харесва особено. А после ще започна онова...“ Все едно да оставите секса за стари години. Идеята не е много добра.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Докъде летяха българите през лято 2019?
  Най-посещаваната държава от българите за лято 2019 е Германия
  преди 3 часа
  В София стартира изграждането на нов мащабен офис проект
  Очаква се Park Lanе Office Center да бъде завършен в средата на 2021
  преди 22 часа
  Бизнес организации стартират инициатива за повече добри новини за българската икономика
  Кампанията „За да успеем в България“ е провокирана от отказа на електронните медии да споменават фирмени и продуктови наименования с информационна, а не с рекламна цел
  преди 24 часа
  ЕС даде ултиматум на Борис Джонсън
  „Покажи ни план за Брекзит в следващите 12 дни или това е краят“, гласи той