четвъртък, 23 януари 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2845 прочитания

  Какво е добрият живот и как да го имаме?

  Всички знаем, че добрият живот е нещо повече от пари... никой обаче не е съвсем сигурен какво точно и как да го имаме
  21 август 2019, 16:11 a+ a- a

  Коя комбинация от неща ви кара да чувствате, че имате достатъчно? Кое убива потребността ви от повече? Кое в този свят на безкрайни, крещящи възможности ви кара да се облегнете назад и спокойно да кажете: „Не, благодаря“? Авторите на „Напълно достатъчно“ провели над 60 интервюта с много успешни професионалисти и проучили 90 висши администратори.  Оказва се, че повече от тях не знаели отговорите на тези въпроси... За проучването разказва Ерик Баркър в „Истини и митове за успеха“ („Хермес“). Ето какво пише още той.

  Всички знаем, че добрият живот е нещо повече от пари... никой обаче не е съвсем сигурен какво точно и как да го имаме. Да си го кажем честно – парите се броят лесно и носят известно усещане за щастие поне за кратко. Всичко знаем, че любовта, приятелите и други неща също са важни... но те са много по-сложни и не можем просто да си ги поръчаме с доставка от „Амазон“. 

  Оценяването на живота с една измервателна единица се оказва основен проблем. Не можем да използваме само един критерий за успех. Повечето хора лесно успяват да се концентрират върху печеленето на пари и да печелят все повече. Удобно, просто... и напълно погрешно. Когато се опитваме да натъпчем всичко в една метрична система, неизбежно оставаме разочаровани. Учените осъзнали, че са нужни различни критерии за живота. Изследването стигнало до 4 измервателни системи, които са най-важни:

  1. Щастие – да чувствате удоволствие или удовлетворение в и от живота си.

  2. Постижение – да осъществите неща, които да могат да се сравнят благоприятно с подобни цели, към които са се стремели други хора.

  3. Значимост – да оказвате положително влияние върху хора, които са ви близки.

  4. Завещание – да утвърдите ценностите или постиженията си по начин, който ще помогне  и на други хора да постигнат успех в бъдещето.

  Те измислили и лесен начин за тълкуване на чувствата, които тези 4 критерия трябва да ви носят в живота:

  1. Щастие = изпитване на удоволствие

  2. Постижение = победа

  3. Значимост = важност (за другите)

  4. Завещание = трайно влияние.

  Колко трябва да отбележите по тези измервателни системи, за да се чувствате успели? Може би в момента ще е плашещо, ако се наложи да определите какво съотношение между четирите критерия ще трябва да поддържате до края на живота си. Няма защо да стигате дотам. Това, което ви е носило удовлетворение на 10 години, не е същото като на 20 и ням ада важи, когато сте на 80. Детайлите ще се изменят, но ценностите ви вероятно ще се запазят.

  Добре ще е да работите върху четирите потребности редовно. Прилагането на едно-единствено мерило към живота ви няма да даде добър резултат. Един мой любим цитат на Уорън Бъфет обобщава ситуацията: „Винаги ме притесняват хората, които казват: „Ще се занимавам с това в продължение на 10 години; но всъщност не ми харесва особено. А после ще започна онова...“ Все едно да оставите секса за стари години. Идеята не е много добра.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 37 минути
  ЕС започва дебат за целите на бъдещето
  Той ще продължи две години, а началото ще бъде дадено на 9 май
  преди 2 часа
  EIU: Демокрацията по света е на най-ниското си ниво от 2006 насам
  В Индекса на демокрацията 2019 България заема 47 позиция
  преди 20 часа
  За първи път Гърция ще има жена президент
  Гръцкият парламент избра Екатерини Сакеларопулу за държавен глава на страната
  преди 20 часа
  България се представя все по-успешно като целогодишна дестинация
  Страната ни с щанд на 40-ото издание на международно туристическо изложение FITUR в Мадрид
  преди 21 часа
  Еврокомисар Йоурова: ЕК иска да приключи мониторинга над България
  В средата на годината ще бъде представен общоевропейския механизъм за върховенството на закона, който ще следи развитието във всички държави-членки