петък, 10 април 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1092 прочитания

  Още 30 нови контейнера за текстилни отпадъци в София

  Текстилните отпадъци се сортират по видове, като годните за повторна употреба се отделят, а останалите се нарязват и се използват като памучни парцали за индустрията
  13 септември 2019, 10:15 a+ a- a

   

  Столична община постави още 30 специализирани контейнера за текстил. Те са разположени в различни райони на града. Съдовете на "Тексайд България" са част от системата за събиране и третиране на текстилни отпадъци, която общината започна да разработва в началото на 2019.

  Зам.-кметът по екология на София Йоана Христова направи проверка на новите контейнери в ж.к. „Овча купел“ заедно с кмета на района Христина Семерджиева, експерти от дирекция "Управление на отпадъците" на общината и Столичен инспектор. „С 30-те нови контейнера надграждаме системата за текстилни отпадъци на територията на Столична община. Общият брой на съдовете вече е 72", съобщи Христова. "От февруари започнахме с поставянето на първите 42 с бранда TexСycle. За времето от февруари до днес от всичките контейнери са събрани над 368 тона текстилни отпадъци и обувки."

  Христова каза, че с въвеждането на тази система София разширява разделно събираните потоци отпадъци, с което се намалява вредното им влияние върху компонентите на околната среда, включително и върху качеството на атмосферния въздух.

  Новите контейнери са бели, брандирани с лента, която показва видовете отпадъци, които могат да се поставят в тях. Чрез JPS ще се следи запълването на съдовете. Създадени са така, че да предпазват събраните текстилни изделия от атмосферните влияния и да ги защитават от кражби.

  Събраните в контейнерите отпадъци се транспортират от специализираните компании за третиране на текстилни отпадъци до техни площадки, на които се извършва последващо сортиране на съдържанието в контейнерите. При процеса отпадъците се сортират по видове, като годните за повторна употреба се отделят. Друга част от текстилните отпадъци се сортират и нарязват и се използват като памучни парцали за индустрията.

  Адресите на всички контейнери могат да бъдат намерени на сайта на Столична община - www.sofia.bg/waste

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  618 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас
  В рамките на деня са доказани 7 нови случая
  преди 15 часа
  преди 15 часа
  МВнР: Турските власти освобождават от карантината българските шофьори на ТИР-ове
  Българските шофьори ще могат да влизат в страната след съответен медицински преглед и дезинфекция на превозните средства
  преди 16 часа
  Турция планира да забрани уволненията със закон
  Целта е да се намали скока на безработицата поради разпространението на коронавируса
  преди 16 часа
  Американски институт: Пикът на епидемията в България ще е на 24 април
  Прогнозният модел на IHME се ползва и от Белия дом