събота, 07 декември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  809 прочитания

  Още 30 нови контейнера за текстилни отпадъци в София

  Текстилните отпадъци се сортират по видове, като годните за повторна употреба се отделят, а останалите се нарязват и се използват като памучни парцали за индустрията
  13 септември 2019, 10:15 a+ a- a

   

  Столична община постави още 30 специализирани контейнера за текстил. Те са разположени в различни райони на града. Съдовете на "Тексайд България" са част от системата за събиране и третиране на текстилни отпадъци, която общината започна да разработва в началото на 2019.

  Зам.-кметът по екология на София Йоана Христова направи проверка на новите контейнери в ж.к. „Овча купел“ заедно с кмета на района Христина Семерджиева, експерти от дирекция "Управление на отпадъците" на общината и Столичен инспектор. „С 30-те нови контейнера надграждаме системата за текстилни отпадъци на територията на Столична община. Общият брой на съдовете вече е 72", съобщи Христова. "От февруари започнахме с поставянето на първите 42 с бранда TexСycle. За времето от февруари до днес от всичките контейнери са събрани над 368 тона текстилни отпадъци и обувки."

  Христова каза, че с въвеждането на тази система София разширява разделно събираните потоци отпадъци, с което се намалява вредното им влияние върху компонентите на околната среда, включително и върху качеството на атмосферния въздух.

  Новите контейнери са бели, брандирани с лента, която показва видовете отпадъци, които могат да се поставят в тях. Чрез JPS ще се следи запълването на съдовете. Създадени са така, че да предпазват събраните текстилни изделия от атмосферните влияния и да ги защитават от кражби.

  Събраните в контейнерите отпадъци се транспортират от специализираните компании за третиране на текстилни отпадъци до техни площадки, на които се извършва последващо сортиране на съдържанието в контейнерите. При процеса отпадъците се сортират по видове, като годните за повторна употреба се отделят. Друга част от текстилните отпадъци се сортират и нарязват и се използват като памучни парцали за индустрията.

  Адресите на всички контейнери могат да бъдат намерени на сайта на Столична община - www.sofia.bg/waste

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  FT: България привлича рекордни инвестиции в технологичния сектор
  Facebook, Световната банка и самият „Файненшъл таймс“ разкриха свои технологични центрове в София през последната година
  преди 7 часа
  Над 2000 стартъпа са създали 15 хил. нови работни места у нас
  София е сред десетте най-добри градове за развиване на стартъп предприемачество, подчерта президентът Радев
  преди 10 часа
  Остават 10 дни за промени и плащане на авансовия корпоративен данък за 2019
  Това е и последният срок, в който фирмите имат възможност да направят корекция на декларираните от тях авансови вноски за тази година
  преди 11 часа
  Wizz Air поиска отпадане на бизнес класата за всички кратки полети
  Нискотарифният превозвач призова авиационната индустрия да спре да изпълнява полети с празни места в бизнес класа
  преди 15 часа
  General Motors ще строи фабрика за автомобилни батерии
  Тя ще е на стойност $2.3 млрд. и ще бъде съвместно дружество с южнокорейската LG Chem