вторник, 19 ноември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1604 прочитания

  Как да се справим с най-коварния си враг - егото?

  Менторът на десетки успешни личности по света Райън Холидей дава отговора в новата си книга
  21 октомври 2019, 10:39 a+ a- a

  Холидей е световноизвестен маркетингов специалист, ръководил кампании за „Гугъл” и компании от ранга на American Apparel, една от най-големите модни вериги в света

  Какво е общото между Джон Д. Рокфелер, Кърк Хамет, Стив Джобс, Елинор Рузвелт и Малкълм Екс? Всички те в един или друг момент от живота си са успели да надмогнат най-големия си враг – своето собствено его. И именно тогава са постигнали най-големите си успехи.

  Популярният автор на мотивиращи книги и статии и ментор Райън Холидей издава най-личната си книга досега. Холидей е световноизвестен маркетингов специалист, ръководил кампании за „Гугъл” и компании от ранга на American Apparel, една от най-големите модни вериги в света. В „Твоето его е врагът” (ИК „Сиела“) Райън Холидей разказва в детайли собствения си път нагоре в кариерата – през бляскавите успехи чак до моментите на отчаяние, в които за малко не се отказва. Защо да се отказва на върха на славата си? Защото е постоянно измъчван от стария си враг, егото, вечно нашепващ, че не е достатъчно добър.

  „Твоето его е врагът“ мотивира читателите да се отърсят от пагубните за тях начини на мислене и вредни навици и да се фокусират върху наистина важното в живота си. Защото тайната на успеха не е това, което хиляди съвременни гурута и звезди проповядват. Колкото и да вярваме и да желаем успеха, той може да ни подмине или пък да ни споходи за кратко и след това да ни срине напълно, ако не сме нащрек. Тайната на успеха и постигането на хармония в живота се крие в способността ни да се справяме със своя най-коварен враг, собственото ни его.

  Публикуваме откъс от книгата, без редакторска намеса: 

  Човек си мисли, че прави онова, което се изисква от него, и обществото го възнаграждава. И тогава вижда как бъдещата му съпруга го напуска, защото не е човекът, който е бил преди.

  Как се случва подобно нещо? Можем ли наистина един ден да изпитваме чувството, че сме стъпили на раменете на гиганти, а на следващия да се окажем сред развалините от множество експлозии, опитвайки се да събираме парчета от руините?

  Притежавах обаче едно предимство, което ми даде сили да се справя: бях работохолик. Не в смисъла на „О, той просто работи прекалено много!“ или „Просто се отпусни и се успокой“, а в по-широк смисъл: „Ако не започне да ходи на срещите и не се стегне, скоро ще умре“. Осъзнах, че енергията и импулсът, благодарение на които толкова рано постигнах своя успех, си имат цена – като всички други неща. Тя се състоеше не толкова в количеството труд, а в огромната роля, която той играеше в моето самосъзнание. Бях се вкарал в капана на собствената глава и бях затворник на своите си мисли. Претрепвах се от работа, която ми носеше само болка и неудовлетворение, и трябваше да разбера защо – освен ако не исках да се проваля по един също толкова трагичен начин.

  Като изследовател и писател дълго време съм изучавал история и бизнес. Подобно на всичко, включващо хората, наблюдавани достатъчно дълъг период от време, започват да се очертават универсални проблеми. Това са темите, които отдавна ме привличат. И първата сред тях е темата за егото.

  Не съм незапознат с егото и неговите проявления. Всъщност се бях занимавал с подготовката на настоящата книга близо година преди настъпването на събитията, които ви изложих. Но болезнените ми преживявания през този период поставиха идеите, върху които се бях фокусирал, в такава светлина, в каквато не бих могъл да ги разбера никога преди това.

  Те ми позволиха да видя негативните въздействия, които упражнява егото не само върху мен или върху страниците на историята, но и върху мои приятели, клиенти и колеги, някои от които заемат най-високите нива в много индустрии. Егото е коствало стотици милиони долари на хората, от които се възхищавам, и подобно на Сизиф те са се търкулвали обратно надолу точно след като са постигали целите си. Сега поне сам надзър-нах над тази пропаст.

  Няколко месеца след личното ми осъзнаване татуирах на дясната си ръка фразата „ЕГОТО Е ВРАГЪТ“. Не зная откъде идва тоя израз, сигурно от някоя книга, която съм прочел много отдавна, но за мен той моментално се превърна в извор на голямо утешение и посока. На лявата ми ръка по същия объркан начин е написано: „ПРЕЧКАТА Е ПЪТЯТ“. Тия два израза виждам всеки Божи ден и ги използвам като напътствие за решенията ми в живота. Не мога да не ги виждам когато плувам, когато медитирам, когато пиша, когато излизам от душа сутрин, и те ме подготвят – напомнят ми, – да избирам вярната посока във всяка ситуация, в която мога да се окажа.

  Написах тази книга не защото съм постигнал някаква мъдрост, за проповядването на която се чувствам готов, а защото това е книга, която бих искал да я имаше в критичните повратни моменти от собствения ми живот. Когато аз, подобно на всички, бях призван да отговоря на най-важните въпроси, които човек може да си зададе: Какъв искам да бъда? И: По кой път да поема? (Quod vitae sectabor iter.)

  И понеже открих, че тези въпроси са вечни и всеобщи, в настоящата книга се опитах да се опра на философията и на историческите примери, а не на своя живот (с изключение на тази бележка).

  Историческите книги са пълни с разкази за невероятни гении, водени от своите идеи, които са прекроявали света по свой образ и подобие с чиста, почти ирационална сила. Но аз открих, че ако се вгледате, ще откриете, че историята се прави и от онези личности, които всеки път са побеждавали своето его, които са избягвали светлината на прожекторите и са поставяли своите по-висши цели над желанието си за признание. Като разглеждам тези истории и като ги преразказвам, аз извличам поука от тях и се пропивам с тяхната мъдрост.

  Подобно на останалите ми книги, и тази е дълбоко повлияна от стоическата философия и всъщност от всички велики класически мислители. Силно заимствам от всички тях в своето писане, също както се опирам на тях и в целия си живот. Ако в настоящата книга откриете нещо полезно за себе си, то ще се дължи на тях, а не на мен.

  Ораторът Демостен е казал, че добродетелта започва с разбирането и е пълна с кураж. Трябва да започнем с това: за пръв път да видим себе си и света по нов начин. После ще трябва да се помъчим да бъдем различни и да останем различни – това е трудната част. Не твърдя, че трябва да усмирите или да унищожите всяка частица его у себе си – нито дори че подобно нещо е възможно. Тези истории само ни напомнят за опасното его и насърчават по-висшите ни пориви.

  В прочутата си „Етика“ Аристотел използва сравнението с изкривеното дърво, за да опише човешката природа. За да коригира изкривеното, опитният дърводелец бавно прилага натиск в противоположната посока – по същество го изправя. Както е известно, две хиляди години по-късно Кант ще се изсмее: „От кривото дърво на човечеството не може да произлезе нищо право“. Може никога да не бъдем прави, ала можем да се стремим да бъдем по-прави.

  Винаги е приятно да се почувстваш специален, авторитетен или вдъхновен. Не това обаче е целта на настоящата книга. Опитах се да подредя тези страници по такъв начин, че накрая да можете да стигнете до точката, в която бях аз, когато приключих с писането є: тоест да мислите по-малко за себе си. Надявам се, че ще се интересувате по-малко от историята, която разказвате за себе си като специално същество, и в резултат на това ще се освободите, за да извършите променящото света дело, което сте предопределени да сторите.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Премиерът заяви, че предложението за болничните няма да се внася
  Проблемът с фалшивите болнични ще бъде разгледан в рамките Националния съвет за тристранно сътрудничество
  преди 7 часа
  Estée Lauder придоби южнокорейска компания
  Американската компания се сдоби с марките Dr Jart+ и Do The Right Thing
  преди 10 часа
  Пазарът на нови автомобили в ЕС с 10-годишен рекорд
  През октомври са регистрирани почти 1,2 милиона нови автомобила в ЕС, България с над 9% ръст на годишна база
  преди 12 часа
  Калифорния прекратява покупката на автомобили от GM, Toyota и Fiat Chrysler
  Щатът се бори с президентската администрация за правото сам да определя нивото на вредни емисии, което да спазва
  преди 13 часа
  Япония одобри търговско споразумение със САЩ
  Предстои допълнително договаряне за премахване митата върху японските автомобили и частите за тях