събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2323 прочитания

    Най-новият филм на Андрей Кончаловски с премиера на Киномания

    Световната премиера на лентата „Грехът на Микеланджело” беше преди дни
    01 ноември 2019, 16:07 a+ a- a

    Най-новият хит на руския режисьор Андрей Кончаловски „Грехът на Микеланджело” ще има премиера на Киномания. Заснет в Италия, филмът пресъздава по майсторски начин най-вълнуващите моменти от живота на ренесансовия гений. Световната премиера на лентата беше преди дни, непосредствено преди закриването на 14-ия кинофестивал в Рим. Премиерата за България ще бъде в зала 1 на НДК на 5 декември от 19:00 ч.

    Руско-италианската копродукция обхваща най-продуктивния период на големия италиански художник в момент, в който той създава стенописите на Сикстинската капела и една от най-известните си творби - Статуята на Давид. Въпреки че представя важни моменти от живота на Микеланджело, Кончаловски подчертава, че идеята му не е да направи биографична творба в буквалния смисъл на думата.

    „Не смятам, че това, което ще видят зрителите, е типичен биографичен филм. Преди 50 години заедно с режисьора Андрей Тарковски написахме сценария за филма „Андрей Рубльов”, който показва живота на средновековния художник, но въпреки това няма сцена как той изографисва икона. Това не е типичният биографичен филм. В него няма любовна история. Той просто загатва за това какъв е бил неговият живот. Едва в края на филма са показани творбите на Рубльов, които до известна степен биха могли да бъдат отражение и на нашето съвремие. След като написах сценария на „Грехът на Микеланджело” всъщност разбрах, че това е един вид продължение на Рубльов.”, споделя Кончаловски.

    Филмът представя по вълнуващ начин епохата на Ренесанса, и по-конкретно живота във Флоренция в началото на 16 в. „Исках да покажа не само какъв е Микеланджело, но и публиката да усети цветовете и ароматите от неговото време, които са често кървави и жестоки, но изпълнени с вдъхновение и красота”, допълва Кончаловски.

    Въпреки че е всепризнат гений сред съвременниците си, Микеланджело Буонароти е докаран до бедност и изтощение от усилията си да завърши тавана на Сикстинската капела. Когато папа Юлий II – неговият поръчител и глава на дворянската фамилия Дела Ровере, умира, Микеланджело е обсебен от търсенето на най-добрия мрамор, за да завърши неговата гробница. Лоялността на твореца е подложена на изпитание, след като Лъв X от съперничещата фамилия Медичи, се възкачва на папския трон и му възлага примамлива нова поръчка – фасадата на базиликата Сан Лоренцо. Принуден да лъже, за да има благоразположението и на двете фамилии, Микеланджело е все по-изтерзан от подозрения и халюцинации, което го води до безпощадна преоценка на собствените му морал и артистични провали.

    „Грехът на Микеланджело” е завладяващ размисъл за агонията и екстаза на личното величие, както и за проникновената хуманност отвъд легендата на Ренесанса.

    Ролята на Микеланджело Буонароти е изиграна от актьора Алберто Тестоне, който освен с добра актьорска игра, впечатлява и с поразителната си прилика с италианския художник.

    Киномания е част от Календара на културни събития на Столична община за 2019 г.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 18 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство