петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2320 прочитания

    Рибите на Антарктика стават част от постоянна експозиция в София

    Сред музейните експонати е един от най-големите улавяни до сега екземпляри на крокодилска ледена риба
    05 ноември 2019, 11:36 a+ a- a

    Ледената риба, която за пръв път пристига на българска суша, за да стане част от експозицията на Националния природонаучен музей при БАН. Снимка: Силвия Тошева

    Биоразнообразието на Антарктика става част от постоянната експозиция на Националния природонаучен музей при БАН. Новата експозиция с материали от XXVII Българка антарктическа експедиция беше представена официално на 4 ноември 2019.

    Морските организми, събрани от Южен залив, о-в Ливингстон по време на XXVII Българска антарктическа експедиция ще бъдат изложени в три нови витрини в зала „Риби“ на втория етаж на музея.  

    Музейните експонати включват един от най-големите улавяни до сега екземпляри на крокодилска ледена риба, 4 вида нототениеви риби, 8 вида морски безгръбначни и два вида водорасли. Научните проби са събрани от литоралната зона пред Българската полярна база на о-в Ливингстън.

    Генетични проучвания показват, че ледените риби са на възраст между 16 и 20 милиона години. Друг интересен факт е, че те нямат хемоглобин в кръвта. Учените обясняват, че той е отпаднал еволюционно, като вместо него се е създал ген, който отговаря за синтезирането на вещества, които действат като антифриз. По този начин кръвта на тези риба не замръзва и те могат да живеят при минусови температури.

    Морските безгръбначни – миди, охлюви, морски паяк, немертинов червей, морска звезда и др. са уловени от доц. д-р Любомир Кендеров от Софийския университет. Експозицията е изготвена от д-р Тихомир Стефанов и доц. Любомир Кендеров с участието на доброволци от Студентски морски клуб към Софийския университет.

    Новата експозиция. Снимка: Силвия Тошева

    XXVII Българска антарктическа експедиция се проведе от ноември 2018 до март 2019 под ръководството на проф. Христо Пимпирев. Морските организми са събирани под ръководството на доц. д-р Любомир Кендеров от СУ „Св. Кл. Охридски“ в изпълнение на проект „Хидробиологичен мониторинг на крайбрежните морски води от литоралната зона пред Българската полярна база на о-в Ливингстон“ на Фонда за финансиране на полярни научни изследвания – 2018 г. с базова организация СУ „Св. Кл. Охридски“. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 33 минути
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 44 минути
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 час
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 час
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 4 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години