вторник, 10 декември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  751 прочитания

  Рибите на Антарктика стават част от постоянна експозиция в София

  Сред музейните експонати е един от най-големите улавяни до сега екземпляри на крокодилска ледена риба
  05 ноември 2019, 11:36 a+ a- a

  Ледената риба, която за пръв път пристига на българска суша, за да стане част от експозицията на Националния природонаучен музей при БАН. Снимка: Силвия Тошева

  Биоразнообразието на Антарктика става част от постоянната експозиция на Националния природонаучен музей при БАН. Новата експозиция с материали от XXVII Българка антарктическа експедиция беше представена официално на 4 ноември 2019.

  Морските организми, събрани от Южен залив, о-в Ливингстон по време на XXVII Българска антарктическа експедиция ще бъдат изложени в три нови витрини в зала „Риби“ на втория етаж на музея.  

  Музейните експонати включват един от най-големите улавяни до сега екземпляри на крокодилска ледена риба, 4 вида нототениеви риби, 8 вида морски безгръбначни и два вида водорасли. Научните проби са събрани от литоралната зона пред Българската полярна база на о-в Ливингстън.

  Генетични проучвания показват, че ледените риби са на възраст между 16 и 20 милиона години. Друг интересен факт е, че те нямат хемоглобин в кръвта. Учените обясняват, че той е отпаднал еволюционно, като вместо него се е създал ген, който отговаря за синтезирането на вещества, които действат като антифриз. По този начин кръвта на тези риба не замръзва и те могат да живеят при минусови температури.

  Морските безгръбначни – миди, охлюви, морски паяк, немертинов червей, морска звезда и др. са уловени от доц. д-р Любомир Кендеров от Софийския университет. Експозицията е изготвена от д-р Тихомир Стефанов и доц. Любомир Кендеров с участието на доброволци от Студентски морски клуб към Софийския университет.

  Новата експозиция. Снимка: Силвия Тошева

  XXVII Българска антарктическа експедиция се проведе от ноември 2018 до март 2019 под ръководството на проф. Христо Пимпирев. Морските организми са събирани под ръководството на доц. д-р Любомир Кендеров от СУ „Св. Кл. Охридски“ в изпълнение на проект „Хидробиологичен мониторинг на крайбрежните морски води от литоралната зона пред Българската полярна база на о-в Ливингстон“ на Фонда за финансиране на полярни научни изследвания – 2018 г. с базова организация СУ „Св. Кл. Охридски“. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  Украинската SkyUp ще лети до Бургас
  Новата дестинация ще е активна за летния сезон от юни до септември
  преди 18 часа
  Великобритания ще обучава обществото да се бори с тероризма
  Местната полиция пусна курс за реакция по време на терористични атаки
  преди 19 часа
  Китай нареди на държавната си управа да премахне чуждестранния хардуер и софтуер
  Забраната ще се отрази негативно на компании като HP, Dell и Microsoft
  преди 21 часа
  Финландия с най-младия министър-председател в света
  Сана Марин е на 34 и застава начело на коалиция изцяло водена от жени
  преди 22 часа
  Sanofi купува Synthorx
  Сделката е на стойност $2.5 милиарда
  преди 23 часа
  Върховен прокурор ще може да разследва главния прокурор
  Той ще е завеждащ инспектората на прокуратурата, предвижда нов законопроект