сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5908 прочитания

    Готови ли сте за шеф робот?

    Вижте какви умения ще са важани за успех през 2050
    07 ноември 2019, 16:51 a+ a- a

    До 5 от 6 млрд. души към 2050 може да бъдат заети в т.нар. гиг икономика (бел. ред.: нестандартна или ангажиментна заетост), а шеф може да им е парче софтуер. Това пише Financial Times в статия, част от специален доклад за това как ще живеем през 2050.

    Като фрийлансъри те могат да работят по 20 проекта едновременно с различни екипи и компании. Това ще увеличи значението на екипната работа и професионалните мрежи за сметка на традиционните йерархии в организации, след като повечето хора няма да имат вече официален шеф, който да им помогне да напреднат в кариерата, отбелязва изданието. 

    В същото време с развитието на технологиите ще се засили взаимодействието между хора и машини. Много базисни мениджърски задачи, като проверка на това до къде е стигнал даден проект, ще бъдат поети от софтуер. Това ще намали нуждата от мениджъри на средно ниво, прогнозира FT. 

    Работната сила към 2050 ще е около 6 млрд. души, като едва 1 млрд. ще имат традиционен тип работа. Това означава, че 5 от 6 души ще работят нещо различно, коментира в интервю пред Economy.bg световноизвестният футуролог Джероум Глен, съосновател на глобалната мрежа за изследване на бъдещето и развитието на света – Millennium Project.

    Пред Economy.bg Глен отбеляза, че голяма част от хората ще са гении с подсилени сетива и памет (augmented geniuses). Ще имат системи за изкуствен интелект, работещи като техен партньор, който им помага да намерят решения на различни въпроси.

    Докато тази подсилена интелигентност стане широкодостъпна, Глен прогнозира пред FT, че хората ще изпълняват различни задачи с мениджър робот. "Много вероятно е контактът с шефа ви всъщност да е интеракция със софтуер", отбелява футурологът и автор на доклада Work/Technology 2050, който представя различни сценарии за влиянието на роботите и бъдещето на работата.

    "Робо шефовете" ще поемат скучните мениджърски задачи, подчертава и бритнаски футуролог.

    "Задачите ще се автоматизират и ще има много по-голямо взаимодействие между машини и хора, но ориентираната към хора работа ще се цени много", посочва пред FT експертът Ейми Флетчър.

    Според Флетчър хората с най-голям шанс за успех в работата ще бъдат тези, които са гъвкави, адаптивни и креативни, и които могат да работят за различни организации без йерархични структури. 

    Какво ще се случи през 2050 зависи до голяма степен от изборите, които правим днес, отбелязва в заключение Флетчър. Трабва да се запитаме какъв е смисълът на работата и какво всъщност са корпорациите. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 минути
    преди 3 часа
    преди 4 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 6 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 21 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 23 часа