събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    19272 прочитания

    Храна за космонавти: Made in Bulgaria

    България е била третата страна в света, произвеждала космически храни
    15 ноември 2019, 15:56 a+ a- a

    Таратор, супа топчета, свинско с месо, боб, сарми, чушки със сирене, грах, кисело мляко, боровинки, банани. Това е било менюто преди години на българските космонавти. Космическият рецептурник продължава да се поддържа и днес, а „главните готвачи“ са учените от Института по криобиология и хранителни технологии към БАН.

    България е третата страна в света след САЩ и Русия, която е започнала да произвежда такива храни. Те са изсушени или лиофилизирани, като са изгубили около 7-8 пъти от теглото си, но са запазили ценните съставки, обясни пред Economy.bg д-р Росен Флоров от Института по криобиология и хранителни технологии. В този вид продуктът може да се съхранява с години и лесно да се транспортира.

    Флоров признава, че вече не "готвят" за космонавти, а за алпинисти и авантюристи, както и хора и със здравословни проблеми, като детенце с рядко заболяване, водещо до увеличаване на лошия холестерол. Благодарение на „космическото“ меню на учените от БАН детето е успяло да подобри състоянието си, разказва Флоров.

    Славата ни на производител на космически храни е останала в миналото. „Преди години благодарение на близкото сътрудничество със Съветския съюз тогава България е имала възможност да попадне в различни космически програми - не само за космическа храна, но и за подготовка и изпращане на астронавти. В днешни дни това е по-скоро история отколкото действителност. Доста сложно е България отново да се намести между големите космически играчи“, отбелязва Флоров.

    Дали "космическото меню" от миналото може да намери бизнес реализация и днес, предстои да видим.

    Вижте какво включва българското "космическо меню"
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 16 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 16 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 16 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 18 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години