петък, 22 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1687 прочитания

  Дрехите ще са най-търсената стока за Черния петък у нас

  95% от българите знаят какво представлява търговската кампания, показва ново проучване
  22 ноември 2019, 11:59 a+ a- a

  Рекордните към момента 95% от българите знаят какво представлява търговската кампания „Черен петък“ (Black Friday), което е продължаващ нарастващ тренд от последните години, откакто тя се провежда. 73% от тях възнамеряват да се възползват от специалните оферти и да направят покупка. Това показва ежегодното проучване* на eMAG преди Black Friday.

  eMAG е част от Naspers group и един от най-големите онлайн ритейли в Централна и Източна Европа. Групата от компании е основана преди 18 години и се занимава с електронна търговия в 4 държави (България, Унгария, Полша и Румъния). eMAG предлага в България близо 300 000 свои продукта, а в Marketplace платформата си още над 900 000 артикула.

  62,9% от потенциалните клиенти посочват онлайн магазините като първият избор за Black Friday, за който се сещат. Това е почти два пъти повече от предпочитащите физически магазини, 32,7%.

  Проучването отговаря и на въпроса кои ще са най-търсените продукти на Black Friday. Водеща е категорията „Дрехи“, към която са се насочили над 40% от възнамеряващите да направят покупки по време на шопинг събитието, следвана от „Обувки“ (20,5%), „Продукти за лична грижа и красота“ (13,7%) и „Малки домашни електроуреди“ (12,9%). „Мобилни телефони“ и „Телевизори“ са сред търсените категории за съответно 8,7% и 5,6% от потребителите.

  Тенденциите в различните възрастови групи се определят от техния лайфстайл и потребности. 18-24-годишните ще търсят основно дрехи (54,2%); групите 25-34 г. и 35-44 г. ще се насочат предимно към дрехи, обувки, козметика и малки домашни електроуреди; 45-55-годишните демонстрират повишен интерес спрямо цялостната извадка към малки домашни електроуреди, стоки за дома и декора.

  Пазаруващите онлайн са 77,1%, което бележи повишение спрямо предходната година, когато са били 70,4%. Сред тях най-активна е групата 25-34 г., следвана от 18-24 г. (съответно 90,4% и 83,6% от тях правят покупки онлайн). 

  На въпроса колко възнамеряват да похарчат по време на Black Friday, 63,1% от анкетираните, пазарували онлайн, са посочили сума между 100 и 750 лв., като 17,9% от тях са предвидили между 350 и 500 лв., а 5,5% имат намерение да направят покупки за над 1200 лв. 

  „За седма поредна година eMAG.bg организира Black Friday в България и вярваме, че ще оправдаем доверието на клиентите и високата оценка, която ни дават, с голямо разнообразие от хиляди избрани оферти в многобройни категории“ – казват от компанията, чиито прогнози са, че един от трима души с достъп до интернет в страната ще посети кампанията през мобилното приложение или сайта на eMAG.

  *Националното представително проучване е проведено от Kantar по поръчка на eMAG сред 1000 респонденти на възраст между 18 и 55 г., живеещи в цялата страна, в периода 16–28 октомври 2019 г.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Стартъп с българи съоснователи набра 2.8 млн. долара
  Българските учени в Цюрих развиват вече трети пореден стартъп
  преди 13 часа
  Търговските вериги против "свръхправомощията" на КЗК
  Предложените промени в ЗЗК вредят на свободната конкуренция, потребителите и бизнеса на търговците и производителите, посочват от Сдружението за модерна търговия
  преди 13 часа
  „Биодит“ набра 1 млн. лв. за секунди по време на IPO-то си
  Компанията набра максимално допуснатия капитал на BEAM пазара на БФБ
  преди 14 часа
  Проучване: Има голям потенциал за инвестиции на пазара за общо застраховане в България
  Все още има поле за консолидация и в животозастрахователния сектор у нас, сочи проучване на Делойт
  преди 16 часа
  Полети от Варна до Истанбул стартират от февруари
  Турция е един от най-важните ни пазари както за изходящ, така и за входящ туризъм, заяви министърът на туризма