То ще отлежи 12 месеца на Международната космическа станция
Европейската стартираща компания Space Cargo Unlimited изпрати вино до Международната космическа станция. То ще отлежи там в рамките на 12 месеца.
Компанията иска да покаже как микрогравитацията може да разшири възможностите в сферата на проучванията, разработките и производството на продукти.
Експериментът цели да установи как процесът по стареене на виното е повлиян от ниските нива на гравитация. Вино от същата реколта ще бъде оставено да отлежи на Земята, като накрая резултатите ще бъдат сравнени.
Изследователи смятат, че вкусът на виното от двете бутилки ще е различен, поради ефекта на микрогравитация и космическа радиация, които оказват влияние на сложните химични реакции, протичащи по време на ферментацията.
Space Cargo Unlimited иска да проучи как процесът може да се използва в производството на храна и дали би могъл да намери приложение в други области от хранителната индустрия.