петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9363 прочитания

    БДЖ организира коледно пътуване с теснолинейката

    Атракционният влак ще се движи на 21 декември между Септември и Велинград
    17 декември 2019, 17:09 a+ a- a

    В навечерието на предстоящите коледни и новогодишни празници БДЖ организира атракционно пътуване по теснолинейката между Септември и Велинград, съобщиха от превозвача.

    На 21-и декември (събота) всички клиенти на националния жп превозвач, които проявяват интерес към ретро подвижния състав и живописния маршрут, могат да се включат в специалното пътуване. Пътническата композиция ще бъде теглена от теснопътния парен локомотив № 609.76 – доставен у нас точно преди 70 години.

    Атракционният влак ще се движи в състав от шест вагона и ще потегли от гара Септември в 10:50 ч. В обратното направление композицията с ретро локомотива ще замине от гара Велинград в 15:55 ч.

    Ретро влакът ще бъде украсен от Сдружение „За теснолинейката”, които ще се погрижат и за доброто настроение на пътниците. За всички деца ще бъдат осигурени подаръци.

    Цената на билета за влака с парния локомотив № 609.76 между Септември и Велинград e 29 лв. за пътуване в двете посоки (с включени запазени места). Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно без да ползват отделно седящо място, като при закупуване на билети е необходим документ, удостоверяващ тяхната възраст. Всички деца до 10 години задължително пътуват с придружител.

    Продажбата на билети и резервация на запазени места за пътуване с атракционния влак № АВ16291/АВ16292 стартира от 18 декември. Билети могат да бъдат закупени онлайн и от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната.

    Теснопътен парен локомотив № 609.76 е произведен в заводите Chrzanow Полша през 1949 г., след което е въведен в експлоатация по теснолинейните 760 mm железопътни линии Септември-Добринище и Варвара-Пазарджик. Експонат е от музейната колекция на БДЖ. Възстановен е отново за движение точно преди 15 години и към момента е единственият парен локомотив по теснолинейката в експлоатация.

    Извършва атракционни, юбилейни, туристически пътувания и участва във филмови продукции по една от най-атрактивните железопътни дестинации в България от Септември до Добринище.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 5 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 5 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 5 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 7 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години