вторник, 29 септември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1349 прочитания

  Градове в Ирландия и Хърватия поемат щафетата от Пловдив и Матера

  Голуей и Риека са европейски столици на културата през 2020
  06 януари 2020, 14:18 a+ a- a

  Риека, Хърватия

  През 2020 Европейски столици на културата са Голуей, Ирландия, и Риека, Хърватия ‒ два крайбрежни града, отворени към света и домакини на редица фестивали. Те поемат щафетата от Пловдив и Матера.

  Голуей, Ирландия

  Голуей ‒ „изпълнен с живот град на края на Европа“
  Голуей е най-големият град в западната ирландска провинция Конахт. Той става третият град в Ирландия, обявен за Европейска столица на културата. Програмата на „Galway 2020“ започва през февруари съобразно древния келтски календар и е изградена около четири келтски фестивала. В град, в който всеки четвърти жител е роден извън Ирландия, миграцията естествено става една от основните теми на програмата заедно с пейзажа и езика.

  Първият заместник-председател на ЕП Марейд Макгинес, чийто избирателен район включва Голуей, подчертава разнообразието на града: „Голуей има богата история, свързана с литературата, изкуството и музиката, той е център на ирландския език, а в същото време е напълно модерен и глобален град, лидер в медицинските уреди и технологиите. Щастлива съм, че този изпълнен с живот, динамичен град на края на Европа ще има възможност да се представи пред целия континент“.

  Риека, Хърватия

  Риека ‒ „блестящ пример за толерантност и мултикултурализъм“
  Риека е град на Адриатическото крайбрежие на Хърватия, който е известен с бохемската си атмосфера и изобилието си на фестивали. Той е и най-голямото пристанище в страната. Под мотото „Пристанище на разнообразието“ програмата на „Rijeka 2020“ акцентира върху три теми: водата, работата и миграцията.

  Евродепутатът Валтер Флего от Хърватия e завършил машинно инженерство в града. „Риека може да бъде блестящ пример за толерантност и мултикултурализъм за всички европейски градове. Сигурен съм, че Риека ще се представи по подходящ начин. Сърдечни поздравления на града на моите студентски години за престижното признание“, заявява той.

  Инициативата за обявяване на Европейски столици на културата датира от 1985 и цели да подчертае културното богатство и разнообразие на Европа. Всяка година получават признание два европейски града, което допринася не само за културната среда в тях, но и за социално-икономическото им развитие.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Близо 550 хил. българи са посетили черноморските ни курорти през лятото
  Чуждестранните туристи у нас от началото на годината са около 1,1 млн.
  преди 14 часа
  FT: Европейски компании ще загубят 700 000 работни места при Брекзит без сделка
  Земеделските износители от България също ще пострадат, сочи ново проучване
  преди 14 часа
  Швейцария гласува против промени в свободата на придвижването в ЕС
  В страната се проведе референдум, запитващ обществото за условията за придвижване на европейски граждани
  преди 17 часа
  ЕС одобри 511 млн. евро за България за краткосрочна заетост
  Предстои ЕК да набере средствата на международните капиталови пазари от името на ЕС
  преди 17 часа
  БСК подновява искането за електронна трудова книжка
  От няколко месеца БСК и БАУХ работят съвместно по актуализиране на предложението за преход от хартиена към електронна трудова книжка