четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1261 прочитания

    Как и къде можем да върнем нежеланите подаръци?

    Вижте съветите на Европейски потребителски център за това в какви случаи имаме право да върнем подаръци
    07 януари 2020, 13:39 a+ a- a

    Коледа и Нова година минаха, настъпва време за връщане на нежеланите подаръци. Кога обаче имате право да върнете даден продукт, просто, защото не го харесвате?

    Вижте какво съветват от Европейски потребителски център: 

    Физическите магазини приемат обратно подаръците като добра практика
    Ако подаръкът е купен на място от магазин, в 27 от държавите в ЕС нямате право да го върнете. Само в Литва клиентите могат да занесат обратно неизползваните продукти, купени от магазин, в рамките на 14 дни, считано от датата на покупката и да поискат да им се възстанови цената. В същото време във всички държави в ЕС по-големите вериги магазини дават подобна възможност като жест на добра воля. Възможно е парите да се получат обратно, да се вземе ваучер или просто нежеланият продукт да се замени за друг. За повечето магазини има определен краен срок. В България най-често той е 1 месец.
    Съвет: Проверете общите условия на търговеца. Ако се колебаете, питайте в магазина!

    Онлайн търговците - задължени по закон
    При подаръците, купени онлайн, ситуацията е различна. Тези стоки могат да бъдат върнати във всички страни от ЕС в рамките на 14 дни и то без да се посочва конкретна причина. Продуктите обаче не трябва да бъдат използвани! Ако например защитната найлонова опаковка на видеоигра на CD е отстранена, то дискът се счита за използван и правото на отказ вече не важи. Има и други изключения за стоки, които не подлежат на връщане – например отворена козметика, книги, храни и напитки, или такива, направени по ваша поръчка и размери, както и продукти, които по някакъв начин влизат в контакт с тялото и по хигиенни причини няма как да бъдат продадени на друг клиент – например бельо, маша за коса, епилатор или самобръсначка.
    Съвет: Когато връщате стоката, уверете се, че опаковката е достатъчно стабилна и сигурна, за да не се повреди при транспорта. Използвайте оригиналната опаковка - ако е възможно. Ако стоките не са добре опаковани, в случай на транспортни щети, то ще е много трудно да ви бъде възстановена цялата сума.
    Уловки
    Може да се стигне до 2 капана, ако искате да смените или да върнете дефектни стоки. Първо: Трябва ви доказателство за покупката. Това може да бъде разписка, касова бележка, извлечение от кредитна или дебитна карта. Това означава, че трябва да помолите човека, който ви е направил подаръка, за такова доказателство – и постъпката ви може да се окаже малко неловка. Второ: Обикновено коледните подаръци се купуват по-рано, поради което е възможно срокът за връщане да е много кратък или дори изобщо да нямате шанс да го направите.
    Съвет: Ако пуловерът определено е твърде малък и няма шанс да го върнете или замените, може да го дадете за благотворителност, да го продадете в интернет или да участвате в събитие за размяна на подобни нежелани стоки.

    Дефектни продукти
    Какво се случва, когато подаръкът е дефектен? В много страни от ЕС законният гаранционен срок е 2 години. В Швеция е 3, а в Исландия и Норвегия е 5 години за продукти, които по принцип се употребяват и по-дълго. Ако сте купили стока от търговец от Нидерландия или Финландия, гаранционният срок зависи от очаквания живот на продукта.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 9 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 14 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 14 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 15 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам