вторник, 29 септември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1892 прочитания

  Докъде летяха българите през 2019 година

  45% от самолетните резервации на eSky през изминалата година са направени през мобилно устройство
  08 януари 2020, 14:05 a+ a- a

  През последните години българите пътуват все повече със самолет, без значение дали по работа, на екскурзия или почивка. Пътувахме ли повече и през 2019 г., кои бяха най-посещаваните дестинации и поевтиняха ли самолетните билети, обобщават от онлайн туристическа агенция eSky.

  И тази година агенцията отчита значителен ръст от 10% на резервациите на полети. Стабилност се наблюдава и при покупката на туристически застраховки, като близо 35% от всички пътувания със самолет са имали такава. Наблюдава се значителен ръст на продажбите през мобилно устройство - общо 45% от всички резервации или с 25% повече от 2018 г., което говори за все по-бурно развитие на технологиите в туризма и у нас.

  Топ 3 на най-посещаваните държави от България през годината са били Германия (16.6%), Великобритания (14.7%) и Италия (10.4%). След тях се нареждат Испания, Нидерландия, Франция, Гърция, Белгия, Австрия и Кипър. Вътрешните полети заемат 18% от общия брой резервации.

  Средната цена на самолетните билети е била 113 евро или със 7 евро по-ниска от 2018 г.

  Сред дестинациите, фаворит е Лондон - градът, който традиционно е най-посещаван, както по работа, така и по празниците, и тази година се откроява с цели 14.2% от всички пътувания. Средната цена на билетите до Лондон е била 94 евро. Топ 5 на най-посещаваните градове се допълва от Милано, Франкфурт, Брюксел и Берлин.

  Дестинацията с най-значително поевтиняване на билетите през 2019 г. е Виена – средно с 50 евро по-евтини билети в сравнение с 2018 г. Според експертите, една от основните причини е навлизането на нова нискобюджетна авиокомпания, оперираща по маршрута София–Виена. 

  Понижение в цените бележат още Париж - средно с 37 евро по-евтино през 2019 г, Копенхаген - с 18 евро, Хамбург - с 11 евро, Барселона - с 10 евро и др. 

  Значителен ръст от близо 35% се наблюдава и при междуконтиненталните полети, като сред най-посещаваните дестинации са били Обединените арабски емирства (ОАЕ), Тайланд и Индонезия. Най-скъпият закупен самолетен билет в икономична класа е бил до Уагадугу, Буркина Фасо, на стойност 1629 евро.

  Сред темите, които най-често са вълнували пътуващите със самолет през 2019 г., са били въпроси, свързани с багажа, превоза на цигари и домашни любимци в самолета.

  На база хиляди оценки от потребители на eSky, най-високо оцененото българско летище е Варна с оценка 4.2 от общо 5 точки. Сред летищата с най-висок рейтинг по света са Dubai World Central, новото летище в Истанбул, Клонтен в Цюрих, както и летищата във Виена, Амстердам и Мюнхен.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Близо 550 хил. българи са посетили черноморските ни курорти през лятото
  Чуждестранните туристи у нас от началото на годината са около 1,1 млн.
  преди 15 часа
  FT: Европейски компании ще загубят 700 000 работни места при Брекзит без сделка
  Земеделските износители от България също ще пострадат, сочи ново проучване
  преди 15 часа
  Швейцария гласува против промени в свободата на придвижването в ЕС
  В страната се проведе референдум, запитващ обществото за условията за придвижване на европейски граждани
  преди 18 часа
  ЕС одобри 511 млн. евро за България за краткосрочна заетост
  Предстои ЕК да набере средствата на международните капиталови пазари от името на ЕС
  преди 18 часа
  БСК подновява искането за електронна трудова книжка
  От няколко месеца БСК и БАУХ работят съвместно по актуализиране на предложението за преход от хартиена към електронна трудова книжка