събота, 06 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1715 прочитания

  Докъде летяха българите през 2019 година

  45% от самолетните резервации на eSky през изминалата година са направени през мобилно устройство
  08 януари 2020, 14:05 a+ a- a

  През последните години българите пътуват все повече със самолет, без значение дали по работа, на екскурзия или почивка. Пътувахме ли повече и през 2019 г., кои бяха най-посещаваните дестинации и поевтиняха ли самолетните билети, обобщават от онлайн туристическа агенция eSky.

  И тази година агенцията отчита значителен ръст от 10% на резервациите на полети. Стабилност се наблюдава и при покупката на туристически застраховки, като близо 35% от всички пътувания със самолет са имали такава. Наблюдава се значителен ръст на продажбите през мобилно устройство - общо 45% от всички резервации или с 25% повече от 2018 г., което говори за все по-бурно развитие на технологиите в туризма и у нас.

  Топ 3 на най-посещаваните държави от България през годината са били Германия (16.6%), Великобритания (14.7%) и Италия (10.4%). След тях се нареждат Испания, Нидерландия, Франция, Гърция, Белгия, Австрия и Кипър. Вътрешните полети заемат 18% от общия брой резервации.

  Средната цена на самолетните билети е била 113 евро или със 7 евро по-ниска от 2018 г.

  Сред дестинациите, фаворит е Лондон - градът, който традиционно е най-посещаван, както по работа, така и по празниците, и тази година се откроява с цели 14.2% от всички пътувания. Средната цена на билетите до Лондон е била 94 евро. Топ 5 на най-посещаваните градове се допълва от Милано, Франкфурт, Брюксел и Берлин.

  Дестинацията с най-значително поевтиняване на билетите през 2019 г. е Виена – средно с 50 евро по-евтини билети в сравнение с 2018 г. Според експертите, една от основните причини е навлизането на нова нискобюджетна авиокомпания, оперираща по маршрута София–Виена. 

  Понижение в цените бележат още Париж - средно с 37 евро по-евтино през 2019 г, Копенхаген - с 18 евро, Хамбург - с 11 евро, Барселона - с 10 евро и др. 

  Значителен ръст от близо 35% се наблюдава и при междуконтиненталните полети, като сред най-посещаваните дестинации са били Обединените арабски емирства (ОАЕ), Тайланд и Индонезия. Най-скъпият закупен самолетен билет в икономична класа е бил до Уагадугу, Буркина Фасо, на стойност 1629 евро.

  Сред темите, които най-често са вълнували пътуващите със самолет през 2019 г., са били въпроси, свързани с багажа, превоза на цигари и домашни любимци в самолета.

  На база хиляди оценки от потребители на eSky, най-високо оцененото българско летище е Варна с оценка 4.2 от общо 5 точки. Сред летищата с най-висок рейтинг по света са Dubai World Central, новото летище в Истанбул, Клонтен в Цюрих, както и летищата във Виена, Амстердам и Мюнхен.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Съдът потвърди избора на концесионер на летище София
  Консорциум „Соф кънект“ с летищен оператор „Мюнхен“ остава концесионер
  преди 16 часа
  Спад на безработицата в САЩ през май
  Икономиката е добавила 2,5 млн. работни места за месец
  преди 16 часа
  Външните граници на ЕС остават затворени поне до 1 юли
  Повечето държави в ЕС ще премахнат проверките по вътрешните граници до 15 юни, а останалите - до края на месеца
  преди 16 часа
  Проверяваме за фишове за нарушения по пътя електронно
  Агенцията за електронно управление с 2 нови услуги
  преди 17 часа
  СЗО: Пандемията от Covid-19 продължава да се разраства
  Втора вълна на заболяването не е неизбежна, заяви говорител на организацията