събота, 28 март 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  783 прочитания

  Откриха начин за триизмерно принтиране на цели обекти за секунди

  Новата технология може да помогне за напредъка на медицината
  17 февруари 2020, 11:53 a+ a- a

  Повечето триизмерни принтери създават обекти, полагайки множество слоеве от използвания за печатане материал. Изследователи от Федералния политехнически университет в Лозана, Швейцария, създадоха изцяло нов метод за отпечатване на триизмерни обекти.

  Методът е основан на принципа на работа на томографията – техника за показване на образ от пресечна точка през солиден обект с помощта на ултразвук или рентген. За направата на обекти се използва смола, чувствителна на светлина. Тя е осветена от няколко точки, като постоянното излагане помага за втърдяването на смолата. По този начин се оформя солидна структура вътре в смолата, вместо тя да се отпечатва слой по слой.

  „Всичко се крие в светлината. Лазерът втърдява течността чрез процес на полимеризация. В зависимост от това какво искаме да отпечатаме, използваме алгоритми, с които да изчислим къде точно да насочим лазерния лъч, под какъв ъгъл и с какъв интензитет“, споделя главният технологичен директор на Readily3D Пол Делрот.

  Readily3D е стартираща компания, основана от изследователи в учебното заведение с цел разработка и продажба на системата. Технологията може да намери много приложения, но преимуществата ѝ над съществуващите методи за триизмерен печат може да я направят изключително полезна за медицината.

  Отпечатването на обект отнема само няколко секунди, като той излиза от калъпа от остатъчна смола цял и готов за употреба.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Борисов: България е пример в света за адекватни и бързи мерки срещу COVID-19
  Ако сме разумни, парите ще ни стигнат за 3 месеца и след това можем да мислим за икономическо възстановяване, каза премиерът на извънреден брифинг в МС
  преди 2 часа
  331 стигнаха случаите на COVID-19 в България
  Има нови 18 случая на заразени с коронавирус
  преди 3 часа
  Всички засегнати от кризата сектори ще имат право на подпомагане по схемата 60:40
  Отпада първоначално предложеният от правителството списък със субекти, които да имат възможност за подпомагане
  преди 8 часа
  преди 9 часа
  Китайски учен: Голямата грешка в САЩ и Европа е, че хората не носят маски
  Според Джордж Гао, директор на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, това е една от причините за бързото разпространение на COVID-19