събота, 28 март 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1494 прочитания

  Външно с препоръки към българите, пътуващи до Италия и Китай

  Рискът за пътуване до Китай е повишен до най-високото ниво – 5
  24 февруари 2020, 13:59 a+ a- a

  Във връзка с разпространението на новия коронавирус „Ковид-19“ (COVID-19) в Италия и по-специално Северна Италия от Министерството на Външните работи (МвнР) препоръчват на българските граждани, които пребивават или пътуват в Италия, да пътуват само в краен случай в районите, където е установена зараза.

  Съветите включват още въздържане от посещение на публични мероприятия, избягване на места със струпване на много хора, както и спазване на мерки за безопасност като носене на предпазна медицинска маска, поддържане на лична хигиена и избягване пряк контакт с непознати. 

  В същото време, взимайки предвид актуалната ситуация с развитието на епидемията на коронавирус 2019-nCoV, МВнР повиши индекса на риска при пътуване до Китай до най-високото Ниво 5: Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната.

  Няма данни за заразени с коронавивуса „Ковид-19“ (COVID-19) български граждани в Китай и в Италия. 

  В посолството ни в Рим и в Генералното ни консулство в Милано не са получавани сигнали за заболели българи или сигнали от наши сънародници за съдействие във връзка с ограниченията в рамките на карантината в някои градове. На спешния телефон на Генералното ни консулство в Милано са постъпили две обаждания от наши сънародници с молба за препоръки.

  По информация на италианските власти броят на заразените в Италия от новия коронавирус към 23 февруари е 132 души като 26 от тях са на интензивно лечение. Регистрирани са нови случаи в населени места, където до този момент нямаше признаци на зараза като град Монца, Сесто Сан Джовани, селцето Валтелина (община Сондрио, Ломбардия). Има нови случаи и в Торино.

  Не е обявено извънредно положение, но постоянно се въвеждат нови ограничаващи заразата мерки. Преустановено е спирането на влаковете в градовете „под карантина“, където са регистрирани случаи на заразени хора - малките общини около град Лоди, Ломбардия: Кодоньо, Казалпустерленго, Малео Кастильоне д‘Ада, Теранова дей Пасерини, Сомаля, Сан Фиорано и Сесто Кремонезе. Забранено е напускането или посещението на външни лица в тези населени места.

  По данни на Италианския статистически институт в област Ломбардия живеят 10 046 българи, в област Венето - 2312, в област Пиемонте – 3071, в град Милано са регистрирани 5 241 български граждани, а в община Лоди - 313 българи. 

  Посолството ни в Рим и ГК Милано са в готовност да оказват съдействие на сънародниците ни при необходимост. Българските граждани могат да се свържат с:
  - посолството ни в Рим на телефони +39 06 322 46 40; +39 06 322 46 43. Телефони на посолството в извънработно време: + 39 06 322 46 40; + 39 06 322 46 43;
  - Генерално консулство в Милано: +39 02 849 429 02. Телефон на генералното консулство в извънработно време: +39 33 37 826 043.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 минути
  Борисов: България е пример в света за адекватни и бързи мерки срещу COVID-19
  Ако сме разумни, парите ще ни стигнат за 3 месеца и след това можем да мислим за икономическо възстановяване, каза премиерът на извънреден брифинг в МС
  преди 33 минути
  331 са новите случаи на COVID-19 в България
  Има нови 18 случая на заразени с коронавирус
  преди 2 часа
  Всички засегнати от кризата сектори ще имат право на подпомагане по схемата 60:40
  Отпада първоначално предложеният от правителството списък със субекти, които да имат възможност за подпомагане
  преди 6 часа
  преди 7 часа
  Китайски учен: Голямата грешка в САЩ и Европа е, че хората не носят маски
  Според Джордж Гао, директор на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, това е една от причините за бързото разпространение на COVID-19