събота, 28 март 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4670 прочитания

  Как да се подготвим за карантина?

  Вижте някои съвети за подготовка при принудителна изолация
  27 февруари 2020, 11:36 a+ a- a

  Коронавирусът продължава да шества по света, а светът е все по-близо до пандемия.

  Как можем най-добре да се подготвим за случаи на карантина? Вижте някои основни препоръки, представени от списание Foreign Policy и подбрани на база на ограниченията в Китай, Южна Корея и Италия:

  1. Набавете си основните неща
  Купете си маски, дезинфектанти, белина, ръкавици, както и някакво минимално количество основни лекарства и обезболяващи медикаменти. Избягвайте такива, които потискат имунната ви система. Пушенето и пиенето на алкохол може да увеличат шанса да развиете пневмония, опитайте се да ги избягвате колкото се може повече, препоръчва авторът на Foreign Policy.

  Недостигът на храна не беше проблем в Китай, но не пречи да си набавите известно количество дълготрайни продукти. Особено препоръчителни са супите. Водата вероятно няма да е проблем, но ако живеете някъде без достъп до чешмяна вода, набавете си определено количество бутилирана вода. Свежите плодове и зеленчуци често са най-трудни за набавяне, затова си купете витамини и особено витамин C.

  2. Домакински продукти
  Основната тревога за повечето хора в Китай се оказа не недостига на храна или вода, за които властите осигуряваха доставки, а липсата на продукти като паста за зъби и шампоан. В Хонконг и Италия се стигна до недостиг и на тоалетна хартия. Набавете храна и за домашните любимци, съветва авторът от Foreign Policy. 

  3. Ограничете пътуванията зад граница
  Минимизирайте несъществените пътувания особено зад граница, ако разпространението на вируса продължи. Вземете си допълнително багаж и пари в случай, че бъдете блокирани в чужбина по-дълго от очакваното. 

  4. Подгответе се финансово
  Монго малки и средни фирми в Китай бяха засегнати от карантината. И макар те да продъжлават да изплащат заплати на служителите, които не работят, много заети в т.нар. "гиг икономика" нямат такъв късмет. Подгответе се за известен период с по-ограничени приходи, особено ако имате бизнес в туризма или ресторантьорството.

  5. Живот онлайн
  В случай на карантина важно е да се подготвите за живот в мрежата - за банкиране, пазаруване, работа и образование онлайн.  

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Борисов: България е пример в света за адекватни и бързи мерки срещу COVID-19
  Ако сме разумни, парите ще ни стигнат за 3 месеца и след това можем да мислим за икономическо възстановяване, каза премиерът на извънреден брифинг в МС
  преди 1 час
  331 стигнаха случаите на COVID-19 в България
  Има нови 18 случая на заразени с коронавирус
  преди 2 часа
  Всички засегнати от кризата сектори ще имат право на подпомагане по схемата 60:40
  Отпада първоначално предложеният от правителството списък със субекти, които да имат възможност за подпомагане
  преди 7 часа
  преди 8 часа
  Китайски учен: Голямата грешка в САЩ и Европа е, че хората не носят маски
  Според Джордж Гао, директор на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, това е една от причините за бързото разпространение на COVID-19