събота, 28 март 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  905 прочитания

  Замърсяването на въздуха в Китай рязко намалява

  Според учени причината е намалената икономическа активност заради коронавируса
  02 март 2020, 16:22 a+ a- a

  Сателитите на НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА) за наблюдение замърсяването на въздуха отчетоха значителен спад на замърсяването на въздуха с азотен диоксид (NO2) в Китай. Има доказателства, че промяната е поне частично свързана с икономическото забавяне на китайската икономика заради епидемията от коронавирус.

  Според учените на НАСА намаляването в нивата на азотен диоксид е забелязано първо в областта на китайския град Ухан, след което се е разпространила в останалата част на страната. Милиони хора в Китай бяха подложени на карантина заради разпространението на новия коронавирус.

  Картите показват концентрацията на азотния диоксит, отровен газ, който се произвежда от моторни превозни средства, електрически централи и индустриални съоръжения.

  Снимки: НАСА

  Понижаването на замърсяванията също така съвпада с отбелязването на Лунарната нова година в Китай, когато повечето бизнеси и фабрики прекратяват дейност за две седмици, за да отбележат празника. 

  Празникът за китайската нова година може да има отношение с намалените нива на замърсяване, но според учените спадът е повече от ефект от почивните дни. В предварителен анализ учените на НАСА сравняват нивата на NO2 през 2020 със средните нива по същото време на годината в периода 2005-2019. През 2020 стойностите на NO2 в централната и източната част на Китай са значително по-ниски (между 10 и 30% по-ниски), отколкото нормалното за този период от годината.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Борисов: България е пример в света за адекватни и бързи мерки срещу COVID-19
  Ако сме разумни, парите ще ни стигнат за 3 месеца и след това можем да мислим за икономическо възстановяване, каза премиерът на извънреден брифинг в МС
  преди 2 часа
  331 стигнаха случаите на COVID-19 в България
  Има нови 18 случая на заразени с коронавирус
  преди 3 часа
  Всички засегнати от кризата сектори ще имат право на подпомагане по схемата 60:40
  Отпада първоначално предложеният от правителството списък със субекти, които да имат възможност за подпомагане
  преди 8 часа
  преди 8 часа
  Китайски учен: Голямата грешка в САЩ и Европа е, че хората не носят маски
  Според Джордж Гао, директор на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, това е една от причините за бързото разпространение на COVID-19