събота, 28 март 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  774 прочитания

  Монетите са по-рискови от банкнотите за пренос на COVID-19

  Добрата новина е, че банкнотите са по-безопасни в сравнение с други повърхности, твърдят финансови експерти
  12 март 2020, 12:14 a+ a- a

  Монетите са по-рискови от банкнотите за пренасяне на COVID-19, напомнят от финансовата компания Tavex и разясняват какви са рисковете от пренасяна не заразата чрез кешови разплащания.

  Вирусът може да вирее на всякаква повърхност, включително и тази на банкнотите, стига тя да е с топлината на стайна температура, т.е. около 20 градуса по Целзий.

  При монетите е по-рисково. Тези, които се използват в ежедневието, крият по-голям риск от пренос на вируса, в сравнение с хартиените банкноти.

  Върху метални повърхности като никел, мед, стомана и алуминий, вирусът живее до 8 часа, а при благородните метали, особено среброто, което е познато със своите антибактериални качества, вирее по-малко време, споделят от веригата за обмяна на валута и инвестиционни монети.

  Въпреки че зависи колко е „заразена“ банкнотата, повечето микроби и вирусни частици попадат в дупчиците между влакната на хартията, от която е направена банкнотата. Така вирусът е в своеобразен „капан“ в тези пространства и има много по-малък шанс от заразяване при предаване от ръка на ръка.

  При валутите от специален материал, тип полимер (вид специална пластмаса), например румънската лея и новите британски паунди, коронавирусът се задържа сравнително по-малко време, в сравнение с останалите банкноти.

  Добрата новина е, че банкнотите са по-безопасни в сравнение с други повърхности. Вирусът може да „живее“ по парите максимум до няколко часа, дори ако някой кихне върху тях. От тази гледна точка, експертите смятат, че гражданите не бива да се безпокоят. 

  Едни от най-големите дилъри на валута в моловете са взели всички допълнителни предпазни мерки, като ръкавици, дезинфектанти и дори имуностимуланти, които са на разположение на служителите. Предпазните методи, препоръчвани от медицинските лица, важат в пълна сила и за хората, които боравят по-често с кеш. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Борисов: България е пример в света за адекватни и бързи мерки срещу COVID-19
  Ако сме разумни, парите ще ни стигнат за 3 месеца и след това можем да мислим за икономическо възстановяване, каза премиерът на извънреден брифинг в МС
  преди 2 часа
  331 стигнаха случаите на COVID-19 в България
  Има нови 18 случая на заразени с коронавирус
  преди 3 часа
  Всички засегнати от кризата сектори ще имат право на подпомагане по схемата 60:40
  Отпада първоначално предложеният от правителството списък със субекти, които да имат възможност за подпомагане
  преди 8 часа
  преди 8 часа
  Китайски учен: Голямата грешка в САЩ и Европа е, че хората не носят маски
  Според Джордж Гао, директор на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, това е една от причините за бързото разпространение на COVID-19