събота, 28 март 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  926 прочитания

  В Япония одобриха нов бърз тест за Covid-19

  Той отнема само 15 минути и започва да се продава от следващата седмицата
  16 март 2020, 12:27 a+ a- a

  Снимка: The Japan Times

  Японската компания Kurabo, която се занимава с текстил и химическа индустрия, съобщи, че започва да продава нов тест за установяване на коронавирус от следващата седмица, съобщи Japan Times. Новият тест отнема само 15 минути, за да даде резултат. Той използва малко количество кръв и реактивен агент, като след 15 минути върху тест лентата се появява червена чертичка, ако пробата е положителна. Разработката е на китайска компания.

  Методът, който се използва до момента PCR (polymerase chain reaction – полимеразна верижна реакция) отнема между 4 и 6 часа да отчете резултат в проба, взета от гърлото или други части на тялото. Очаква се новият тест да съкрати значително времето и разходите за установяване на нови болни.

  Новият тест е разработен от китайски партньор на японската компания и вече е използван от лекари и здравни институции в Китай. Kurabo планира да продава новия тест на институции, които се занимават с научна работа и с установяване на заболяването. Един комплект може да се използва за установяването или липсата на заболяване в 10 различни кръвни проби и струва 25 000 йени (около $236), без данък.

  Новият тест е ефективен и при установяване на заболяването при пациенти в много ранен етап на заболяването, за разлика от PCR методът. Компанията има намерение да произведе достатъчно комплекти за тестуване, които да са достатъчни за провеждане на 10 000 теста дневно.

  От Shimadzu Corp. съобщиха, че в края на месец март ще са готови с тест, който установява заболяването за 1 час. 

  В Института Riken, подкрепен от префектура Канагава и японското правителство пък са разработили метод за установяване на заболяването, който дава резултат в рамките на 30 минути.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Борисов: България е пример в света за адекватни и бързи мерки срещу COVID-19
  Ако сме разумни, парите ще ни стигнат за 3 месеца и след това можем да мислим за икономическо възстановяване, каза премиерът на извънреден брифинг в МС
  преди 2 часа
  331 стигнаха случаите на COVID-19 в България
  Има нови 18 случая на заразени с коронавирус
  преди 3 часа
  Всички засегнати от кризата сектори ще имат право на подпомагане по схемата 60:40
  Отпада първоначално предложеният от правителството списък със субекти, които да имат възможност за подпомагане
  преди 8 часа
  преди 9 часа
  Китайски учен: Голямата грешка в САЩ и Европа е, че хората не носят маски
  Според Джордж Гао, директор на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, това е една от причините за бързото разпространение на COVID-19