събота, 11 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  949 прочитания

  Къде в Европа и по света има ограничения в придвижването?

  Министерство на външните работи предоставя актуализирана информация
  17 март 2020, 08:00 a+ a- a

  Министерството на външните работи (МВнР) публикува нова информация за ограниченията в пътуването и придвижването, които страни в Европа и по света са въвели във връзка с разпространението на новия коронавирус.

  Канада: Страната затвори днес границите си за всички чуждестранни граждани. Изключение ще се прави само за граждани на САЩ. Затварянето няма да засегне търговията на страната. 

  Русия: Страната ще ограничи достъпа на чужди граждани на територията си от 0:00 ч. на 18 март до 1 май 2020 г. 

  Ограничението за влизане в страната няма да важи за водачи на ТИР-ове, екипажи на въздушния, железопътния, морския и речния транспорт, членове на официални делегации, служители на дипломатически и консулски представителства в Руската федерация. В изключенията влизат и хора с дипломатически, служебни и обикновени частни визи, издадени във връзка с кончината на роднини, хора, постоянно пребиваващи на територията на Русия, както и такива, преминаващи транзитно през летищата.

  Германия: Страната затваря повечето магазини и въвежда забрана за събиране на места за вероизповедание. Ще останат да работят само супермаркетите и други магазини за хранителни стоки, аптеките, пощенските станции, спестовните каси и фризьорските салони. Ресторантите ще бъдат затворени след 18 ч. Баровете, дискотеките, театрите, концертните зали, музеите също ще бъдат затворени на цялата територия на Германия. 

  Нощувки в страната няма да бъдат разрешени за туристически цели. 

  Франция: Франция налага карантина, според която се забраняват всякакви събирания и излизания. Само хранителните магазини и аптеки ще работят. 

  Париж затваря парковете до второ нареждане, за да намали риска от заразяване. 

  Швейцария: На 17 март в страната влиза в сила извънредно положение. Влизането е разрешено само на швейцарски граждани, чужденци с разрешено пребиваване в Швейцария и трансгранични работници.

  Все още полетите към България не са отменени. Отменени са полетите към Италия и Испания. 

  Само магазините от първа необходимост в страната ще бъдат отворени, както и аптеки, дрогерии, банки, пощенски клонове, бензиностанции, администрация, ж.п. гари. Призовава се цялото население да спазва наложените рестрикции.

  На сайта на Федералния офис по здравеопазване ежедневно се помества информация за ситуацията в Швейцария: www.bag.admin.ch/covid-2019 

  Беларус: Затворени са границите на Беларус с Полша, Украйна, Литва и Русия. Очаква се от 17 март 2020 г. границата с Латвия също да бъде затворена.

  Националната авиокомпания „Белавиа“ е отменила полетите си до 25 държави.

  Узбекистан: От 16 март Узбекистан затвори всички пътнически авиационни и автомобилни връзки. Железопътните пътнически връзки ще бъдат затворени след три дни. Забрана има за влизане на чуждестранни граждани в страната. Няма забрана за напускане на чуждестранни граждани, намиращи се в Узбекистан.

  Посолството на България в Ташкент предупреждава българските граждани, които имат намерение да пътуват към Узбекистан, че в страната официално има регистрирани случаи на заразени с болестта COVID-19. Въздушните и сухопътни граници /без железопътния транспорт засега/ са затворени за чужденци от 16 март 2020г.

  Република Корея: Правителство взе решение от 16 март, понеделник, да въведе специални процедури и по-стриктни гранични проверки за чужди (за всички видове паспорти) и южнокорейски граждани, които са посетили Европа през предходните 14 дни преди влизане на южнокорейска територия. Подчертава се, че това не са рестрикции за влизане в страната. Мерките ще включват специални коридори за пристигащите, проверка на температурата, попълване на информационна карта с координати за контакт в страната, качване на специална апликация за самодиагностика на телефона и подаване на информация за здравословното състояние до компетентните власти в продължение на 14 дни.

  Саудитска Арабия: Саудитската пристанищна агенция временно забранява морските превози към 50 държави (27-те държави-членки на ЕС, Швейцария, ОАЕ, Кувейт, Бахрейн, Оман, Ирак, Ливан, Сирия, Египет, Южна Корея, Китай, Индия, Пакистан, Турция, Еритрея, Шри Ланка, Етиопия, Кения, Судан, Джибути, Сомалия, Южен Судан и Филипините). Забраната не важи за търговските, товарни и карго пратки.

  Забранява се работата на обществените пазари и паркове, увеселителните центрове, фризьорските и козметични салони, както и магазините в МОЛ-овете, освен аптеките и хранителните магазини – супермаркети и хипермаркети. На ресторантите и кафенетата се позволява да приемат поръчки на храна за вкъщи, както и да извършват доставки.

  На всички пристигнали в кралството след 13 март се налага двуседмична домашна изолация.

  Индия: Индия обяви за невалидни всички издадени визи, считано от 13 март 2020 г. до 15 април 2020 г. Изключение се прави за дипломатическите и служебните визи, тези на служители на ООН и международни организации, работните визи и тези на членовете на авиоекипажи. Медицинският преглед при пристигане е задължителен. Чуждите граждани, който възнамеряват да пътуват до Индия по основателна причина, могат да се свържат с най-близката индийска мисия.

  Визите на всички чужденци, които вече са в Индия, остават валидни.

  На интернет страницата на Министерството на здравеопазването и семейното благосъстояние/МЗСБ/: www.mohfw.gov.in са публикувани препоръки към гражданите и информация за мерките на индийските власти за предотвратяване разпространението на COVID-19.

  При здравословни оплаквания гражданите могат да се свържат с МЗСБ на денонощния телефон +91 113 978 046 или на email: ncov2019@gmail.com.

  Малдиви: Всички пътници и екипажи с история на пътуване през последните 14 дни до Китай, Иран, Италия, Южна Кория, Бангладеш, Испания и някои райони на Франция няма да могат да влизат и да преминават транзитно през Малдивите.

  Всички туристически екскурзии се спират до второ нареждане. Забраняват се всякакви пътувания от курорти до обитавани острови и обратно за 14 дни. Чужденците, които вече са в хотели и къщи за гости, могат да останат до приключване на срока на резервацията им.

  Актуална информация се подава на сайта на Министерството на здравеопазването: covid19.health.gov.mv

  Шри Ланка: От 14 март 2020 г. страната спря предоставянето на визи при пристигане в страната до второ нареждане, чрез електронната система ЕТА за притежателите на обикновени паспорти, с изключение на страните, освободени от ЕТА (Сингапур, Малдивите и Сайшелите). Това решение не важи за притежателите на дипломатически, официални и служебни паспорти.

  Всички видове вече издадени визи, разрешителни за кацане за граждани на Южна Корея, Иран, Италия, Катар, Бахрейн, Франция, Испания, Германия, Дания, Нидерландия, Швеция и Австрия са отменени за срок от 14 дни няма да бъдат допускани до територията на страната до 29.03.2020 г. Това се отнася и за гражданите на тези страни и с история на пътуванията до изброените страни през последните 14 дни.

  На страницата на Министерството на здравеопазването се публикува актуална информация и препоръки, във връзка с епидемията от COVID-19: epid.gov.lk

  Бангладеш: МВнР на страната информира, че всички пътници от Европа, без Великобритания няма да бъдат допускани до територията на Бангладеш. До второ нареждане всички пътници, пристигащи от други засегнати от COVID-19 страни се поставят по карантина за 14 дни. Спира се издаването на всички визи, издавани при пристигане. Чужденците, пребиваващи в страната имат възможност да удължат визите си с три месеца.

  Малайзия: С цел възпиране на разпространението на новия коронавирус всички международни срещи, спортни, социални и религиозни събития ще бъдат отменени или отложени след началото на април.

  От МВнР припомнят, че за каквато и да е информация по COVID-19 в Малайзия може да се правят телефонни обаждания на CPRC Infoline 03-8881 0200/03-8881 0700 или да се отправят запитвания по телефонната поща на e-mail адрес: cprc@moh.gov.my, а при нарушения на разписанието на полети до различни градове в Малайзия и необходимост от нови резервации може да се осъществи контакт с Global Contact Center: на телефон 1-300-88-3000 (вътре в Малайзия) +603 7843 3000 (извън Малайзия).

  Естония - От 17 март Естония затваря границите за чуждестранни граждани. Въвеждат се въвеждат мерки, позволяващи на естонците или притежателите на разрешително за пребиваване да влизат в страната. Установени са и процедури за преминаване на националните граници по време на ограниченията. Само граждани на Естония и жители на Естония с разрешение за пребиваване или право на пребиваване ще могат да влязат в Естония в обозримо бъдеще, включително притежателите на така наречените сиви паспорти. Чуждестранен гражданин, който няма симптоми на заболяването и чий близък роднина е естонски гражданин или лице с право на пребиваване, може да влезе в страната под специално разрешение на полицията. Чужденците, които трябва да влязат в Естония за международно военно сътрудничество, също ще получат достъп. Международният превоз на стоки, включително за хранителни и медицински стоки, е разрешен за влизане в Естония. Ще бъде предоставен допълнителен достъп за хора, които предоставят жизненоважни услуги, като например доставчици на гориво.  

  Руската авиокомпания "Аерофлот" ще спре полетите между Москва и Талин от четвъртък, 19 март до 30 април. Finnair, най-голямата авиокомпания във Финландия, ще отмени полетите до Естония от вторник, 17 март.

  Турция - След разгодвор на посланика ни в Анкара от МВнР на Турция постъпи информация, че във връзка с пандемията COVID-19 по турските граници е в сила набор от мерки, който се прилага  по отношение на международните шофьори на камиони. Посочените мерки предвиждат на шофьори - граждани на Германия, Испания, Франция, Дания, Швеция, Норвегия, Австрия, Белгия, Нидерландия, Китай, Иран, Ирак, Южна Корея, Япония, Италия, Тайланд, специален административен район Хонконг, Сингапур да бъде отказван достъп до турска територия и същите да бъдат връщани обратно като „нежелани пътници” (INAD). В допълнение, изрично се споменава, че към момента България и Гърция не фигурират в този списък от страни. Шофьори - граждани на трети страни, които са били в една от горепосочените държави през последните 14 дни, биват поставяни под карантина до изтичане на 14-дневния срок. След приключването на карантинния период и съответна медицинска проверка, която да потвърди липсата на симптоми на вируса, шофьорите биват допускани на турска територия. Управляваните от водачите камиони биват подложени на щателна процедура по дезинфекция и освобождавани след 6 часа.

  Шофьори - граждани на трети страни, които не са били в нито една от горепосочените държави биват, допускани през турските граници след извършване на дезинфекция и карантинен престой от 6 часа. 

  Например, ако шофьор – български гражданин, който не е бил в споменатите по-горе страни, ще бъде допуснат на турска територия след извършване на съответната процедура по дезинфекция. В случай, че същият е бил в някоя от изброените държави (например Италия), ще може да премине турската граница след 14-дневен карантинен срок и дезинфекция.    

  Шофьори - турски граждани биват допускани през границите при положение, че не са развили типичната за вируса симптоматика и след подлагането им на специален медицински преглед и дезинфекция.  

  Израел – Във връзка с превенцията на разпространението на коронавируса в Израел са въведени допълнителни мерки за затваряне на всички детски градини, значително намаляване на броя на служителите на работните места; ограничаване на обществения транспорт: намаляване на броя на пътниците в автобусите и влаковете; болница Хашарон в Петах Тиква ще бъде превърната в специална болница за справяне с коронавируса; по-големи ограничения на публичните събирания. 

  Правителството одобри извънредни мерки, разрешавайки на Шин Бет – Службата за национална сигурност, да проследява мобилните телефони на заразените с коронавируса и на тези, които в последните 14 дни преди диагностицирането им са били в контакт с тях. Мярката ще бъде в сила за 30 дни и трябва да бъде одобрена от съответната парламентарна комисия в Кнесета.

  Ливан - След обявеното на 15 март 2020 г. извънредно положение в страната се прилагат следните мерки:

  -Задължение на гражданите да не напускат домовете си, с изключение на случаи на особена необходимост; От 00:00 ч. на 26 март се затваря международното летище в Бейрут, както и всички въздушни, земни и морски входно-изходни пунктове в Ливан, като мярката е в сила до 24:00 ч. на 29 март т.г. 

  Иран - Към момента няма отворени сухопътни ГКПП към съседни държави, които могат да бъдат използвани от български граждани за завръщане в България. Въпреки обявената предстояща забрана на Катар за влизане на чужди граждани на територията на държавата Kатарските авиолинии продължават да изпълняват редовни полети веднъж дневно по маршрут Доха-Техеран-Доха. Освен трите полета седмично в събота, понеделник и сряда до Франкфурт, авиокомпания Иран Еър осъществява три полета седмично в понеделник, сряда и петък до Париж и три полета седмично в неделя, вторник и четвъртък до Лондон.

  Япония – В периода 15–21 март 2020 г. са бъдат отменени около 60% от международните полети до и от Япония вследствие на пандемията от коронавирус и предприетите мерки от националните правителства. Най-сериозно намаление на броя на редовните полети се очаква спрямо Китай (от 1600 на 150 полета), Република Корея (от 900 на 30),  Тайван от 700 на 300), САЩ (от 520 на 480). Очаква се да бъде намален броят на полетите до и от Хонконг, Тайланд и Макао.  Налице е отмяна на полети и до Европа. Броят на полетите до дестинации в Италия е намален от 12 на 5. Япония е въвела степен 1 (повишено внимание) по отношение на пътувания до всички държави от Шенген. Към настоящия момент не са въведени ограничения по отношение на България. 

  Република Южна Африка – Въведено е извънредно положение със следните извънредни мерки: От 18 март се въвежда се забрана за пътуване от високо рискови страни – Италия, Испания, Германия, Иран, ОК, САЩ, Южна Корея и Китай. Всички южноафрикански граждани са предупредени незабавно да преустановят всякакви пътувания от и до страни от ЕС, САЩ, ОК, Иран, Южна Корея и Китай. Преустановява се издаването на визи на граждани на САЩ, ОК, Китай, Италия, Германия, Испания, Южна Корея и Иран. На всички лица, които са били във високо рискови държави през последните 20 дни, ще бъде отказано да влизат на територията на РЮА. От 16 март 35 от 53-те сухоземни гранични пункта и 2 от 8-те пристанища в РЮА се затварят.

  От 18 март т.г. до края на Великденските празници – 13 април се затварят всички училища. Обсъжда се затваряне и на университетите.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 часа
  България бе приета във валутния механизъм ERM 2
  Централният курс на българския лев е фиксиран на 1 евро = 1,95583 лева
  преди 23 часа
  От 14 юли Гърция ще изисква отрицателен PCR тест за влизане през ГКПП „Кулата-Промахон“
  Тестът трябва да е направен не по-рано от 72 часа преди пристигането на границата
  преди 1 ден
  Министерството на туризма ще дава специален знак на спазващите мерките за безопасност
  Местата за хранене и настаняване ще получават специален печат
  преди 1 ден
  София ще тества иновативна практика за „зелен обществен транспорт при поискване“
  Проектът ще се изпълнява в рамките на 3 години и се очаква да започне през тази есен
  преди 1 ден
  Европейският съвет предложи по-малък бюджет на ЕС в сравнение с искането на ЕК
  Председателят на Съвета Шарл Мишел предложи отпускането на средства да бъде обвързано със върховенството на закона
  преди 1 ден
  Анализ на българския телекомуникационен пазар показва влошено ниво на конкуренция
  Страната ни е изпаднала от върха до дъното в класациите за интернет, показва анализ на ecta