неделя, 20 септември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  839 прочитания

  Как звучи COVID-19?

  Учените претвориха структурата на коронавируса в музикално произведение
  06 април 2020, 14:51 a+ a- a

  Може би вече сте виждали десетки изображения на новия коронавирус, който зарази над 1 милион души и отне десетки хиляди човешки животи. Сега учените ни предлагат начин го чуем, като претворяват структурата му в музика.

  Съчетанието от звуци представя различни аспекти на шиповидния протеин, който е разположен върху повърхността на вируса и който му помага да се свързва с човешките клетки.

  Както всички протеини, шиповете са изградени от комбинации от аминокиселини. Използвайки нова техника, наречена sonification, учени от Масачузетския технологичен институт заместват всяка аминокиселина с нота, превръщайки целия протеин в завършена музикална партитура.

  „Докато „слушате“ протеина, ще откриете, че сложният дизайн води до невероятно интересни и дори приятни и релаксиращи звуци. Това всъщност не кореспондира със смъртоносното въздействие, което този протеин има върху света. Този аспект на музиката е добра метафора и показва измамната природа на вируса, който заблуждава гостоприемника и го използва за собственото си размножаване“, казват авторите.

  Но защо научната общност се занимава с това?

  Новият формат може да помогне на учените да намерят места на протеина, с които могат да се свържат антитела или лекарства. Това се случва чрез търсене на специфични музикални последователности, които съответстват на тези места, пише изданието Science на Американската асоциация за съдействие на науката (AAAS).

  Учените обясняват, че сравнявайки музикалната последователност на шиповия протеин с голяма база данни от други сонифицирани протеини, един ден да могат да открият протеин, който е в състояние да се прикрепи към шипа и така да попречи на вируса да зарази клетка.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Проучване: Болниците са относително готови за Covid-19 през зимата
  Липсата на достатъчно кадри и намаленото финансиране са основните проблеми, които седят пред тях, показва анкета на „Индекс на болниците"
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  ЕК подписа договор със Sanofi-GSK за достъп до потенциална ваксина срещу Covid-19
  Договорът ще позволи на всички държави членки на ЕС, да закупят до 300 милиона дози от ваксината
  преди 2 дни
  Стартират програма за детски кътове към офисите
  За целта ще бъдат отпуснати 15 милиона лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“