петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2683 прочитания

    Почти всички молове ще предложат облекчени условия на наемателите си

    51% от търговците са пуснали служителите си в отпуск, едва 3% са се насочили към закриване на обекти
    07 април 2020, 12:32 a+ a- a

    Почти всички собственици на търговски центрове и ритейл парков в страната (96%) планират да предложат облекчени наемни условия на наемателите си по време на извънредното положение. Най-популярните такива са намаление или отлагане на плащането на наем. 

    Това показва проучване на Colliers сред наемателите и наемодателите на търговски площи в страната във връзка с влиянието на COVID-19 върху техния бизнес.

    От страна на наемодателите са проведени разговори със собственици на търговски центрове и ритейл паркове. Наемателите са представени най-вече от секторите Заведения за хранене (20%), Мода (20%), Спортни стоки (8%), Хранителни стоки (8%), Стоки за дома, Услуги, Здраве и красота, Забавления и свободно време, и други. 

    Проучването на Colliers показва, че почти половината от наемодателите не са предприели мерки за оптимизация на разходите на този етап, докато 38% са започнали да преразглеждат договорите си с подизпълнители.

    От своя страна, само 13% от наемателите не са адресирали по никакъв начин последствията от кризата. Останалите са приложили редица подходи - 51% са пуснали служителите си в платен или неплатен отпуск, 48% са преустановили плащането на наеми, режийни разходи и на контрагенти, а 37% са замразили плановете си за експанзия.

    Други практики са съкращение на персонал, предоговаряне на наемни нива, намаляване на работното време и на възнагражденията. От запитаните търговци едва 3% са се насочили към закриване на своите обекти. 

    По-голямата част от всички участници в проучването твърдят, че няма да се възползват от предложените от държавата мерки за подпомагане на бизнеса, тъй като не ги намират за приложими за тях. В групата на наемодателите 13%, а в тази на наемателите 19% имат нужда от повече информация по отношение на помощта, която се предлага. 

    По отношение на генерирането на допълнителни и/или алтернативни приходи 60% от наемателите са се насочили към онлайн търговия или разработване на нови продукти и услуги. Останалата част от тях за момента не планират да променят бизнес стратегията си.

    Това вероятно е свързано с факта, че 39% от наемателите очакват здравната криза да приключи до 2 месеца – най-често срещаният отговор в тази група респонденти. Повечето наемодатели се обединяват около прогнозата, че продължителността на настоящата ситуация ще е между 3 и 6 месеца.  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 минути
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 15 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 16 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 17 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 19 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ