петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7090 прочитания

    PCR тестовете дават висок процент фалшиво отрицателни резултати

    Според лекари в САЩ учудващо висок брой пациенти имат очевидни симптоми, но въпреки това тестовете им са отрицателни
    13 април 2020, 15:00 a+ a- a

    Фалшиво отрицателните резултати за коронавирус се превръщат в нарастваща тревога за лекарите, които се опитват да диагностицират пациенти, тъй като изненадващ брой хора имат явни симптоми на Covid-19, а тестовете им са отрицателни.

    Въпреки че са необходими още проучвания, за да се установи точно каква част от тестовете са фалшиво отрицателни, експертите са единодушни, че проблемът е значителен, пише Bloomberg. Фалшиво отрицателните резултати не само затрудняват диагностицирането при индивидуални пациенти и обрисуват и грешна картина на разпространението на заболяването, но и създават риск за пациенти, които си мислят, че нямат инфекцията, а всъщност я разпространяват, пише още изданието.

    Някои лекари описват ситуации, в които пациенти се появяват с явни симптоми на коронавирус като кашлица и температура, резултатите им са отрицателни, а по-късно вече са положителни. Описаната ситуация е голям проблем в Ню Йорк, където най-вероятно инфектираните са много повече от потвърдените с тестове 174 000 души. Д-р Джеръми Спърлинг, който работи в спешното отделение в Jacobi Medical Center в Бронкс, обяснява, че фалшиво отрицателните тестове са често явление там. „Ако пациенти проявяват класически симптоми на Covid, но тестовете им са отрицателни, те пак имат Covid. Просто няма какво друго да е в Ню Йорк през 2020“, казва той.

    Опасенията за фалшиво отрицателните резултати се пораждат от няколко различни фактора: бързо създадени тестове от десетки лаборатории и производители, които не са проверени достатъчно задълбочено от федералните регулатори; недостиг на консумативи и материали за тестовете, които могат да повлияят на резултатите, дълъг инкубационен период на заболяването, както и предизвикателството за вземане на адекватна проба от пациента.

    Повечето тестове разчитат на носен секрет, който трябва да се вземе от фаринкса – слизестата мембрана зад носа и устата. Дори за обучен здравен работник това може да бъде трудно: процедурата е инвазивна и често мъчителна за пациентите. При недостига на персонал, който да проведе широкомащабно изследване, в много случаи пробите се събират от хора, които не са специфично обучени да извършват тази дейност, отбелязва още Bloomberg.

    Според Раян Стантън, лекар по спешна медицина в Лексингтън, Кентъки, повечето медици не взимат проби правилно. 

    Американската агенция за контрол по храните и лекарствата (The Food and Drug Administration – FDA) отхлаби правилата за получаване на разрешителни за производство на тестове, които да са налични на пазара. В момента вместо обичайните задълбочени проверки и проучвания за точността на тестовете, администрацията използва процедура, известна като Спешно разрешение за употреба (Emergency Use Authorization – EUA). Към момента FDA е одобрила тестовете на повече от 40 производители чрез тази процедура, което показва спешната необходимост от колкото се може повече тестове, коментира Bloomberg.

    Според Ерика Лайтцан, професор по право в Университета Мисури „EUA не е същото като одобреното пускане на пазара. Базирано е на много по-малко данни.“ 

    Подобни мерки са предприети на много места по света, тъй като държавите се опитват да постигнат диагностичен капацитет и да се справят с пандемията. Това бързане, обаче, може да си има цена, пише още агенцията. Едно проучване от Китай показва, че тестовете с проби от носоглътката, които се прилагат най-често, могат да дадат фалшиво отрицателен резултат в една трета от случаите.

    В някои случаи при липсата на тестове за диагностика на заболяването се използват рентгенови снимки и CT образна диагностика за откриване на инфекции в дробовете.

    „Клиничното диагностициране е много по-полезно от тестовете в много случаи“, казва Спърлинг, „Въпреки, че е хубаво да имаш потвърждение на диагнозата“.

    Усложненията от фалшиво отрицателните тестове са не само медицински, но и политически, пише още Bloomberg. „Особено, когато става дума са отваряне на страната за постоянно, има сериозен риск за хора, които си мислят, че са негативни, да допринесат за втора вълна на разпространение на вируса“, казва конгресменът Лойд Догет, тексаски демократ и председател на House of Ways (основното законодателно тяло по отношение на данъците в САЩ) и на подкомисията по здравеопазване, която изиска повече данни по отношение точността на тестовете.

    Мнозинството тестове разчитат на техника, позната като PCR, за да обработят пробите. Тя включва извличане на рибунокленинова киселина (РНК) от проби на вируса, взети от пациент. РНК обаче е доста нестабилна субстанция: ензимите, които я разграждат съществуват навсякъде, включително в нашето тяло. По време на остър недостиг на медицински консумативи в някои болници разделят течността за съхранение на пробите или използват части от тестове за грип и други заболявания. Недостиг на правилните тампони за взимане на проби доведоха до това в някои болници да ги заменят с алтернативи, на места дори се опитват да използват клечки за уши. Недостиг на химикалите за обработка на пробите също доведоха до експерименти със заместители. Всичко това може да доведе до неверен резултат.

    Друго неизвестно, свързано с тестовете, е фактът, че не е ясно по кое време на болестта е най-подходящо да се направи тестът. При грипа например, тестовете са ефективни след като човек прояви ранни симптоми, защото вирусът има кратък инкубационен период. Covid-19 обаче явно има много по-дълъг инкубационен период, а данните за това кога, по време на боледуването, е най-вероятно тестът да е положителен, са изключително оскъдни, казва Катрин Клаперих, директор на Диагностичния център към Бостънския университет.

    „В момента нямаме достатъчно данни и знания как това заболяване преминава през населението, за да дадем подобни препоръки. Правим ги в движение“, казва тя.

    Това може да обясни защо пациенти, за които има съмнение, че са болни от коронавирус, дават по няколко отрицателни резултата, преди да получат положителен. Едно малко проучване показа, че 34-годишен мъж е дал 4 отрицателни проби, преди да даде положителна, 5 дни след като е бил приет в болница за лечение. 

    Точно като лекаря от Бронкс, учените предлагат използване на рентгенови снимки за ранна диагностика.

    „FDA не може да оцени [тестовете], както би го направила при нормален сценарий. Нямаме време за 100% перфектен тест, който работи всеки път“, казва Джефри Гибс, директор на адвокатска къща Hyman, Phelps & McNamara.

    Администрацията на президента Тръмп е назначила Брет Гироър, старши служител в Департамента по здравеопазването, да упражнява контрол върху усилията на САЩ за създаване на тестове и тестуването на хората, които са от ключово значение за възстановяване на икономическите дейности в страната, проследяването на заболяването и предотвратяването на нови инфекции.

    В интервю за Bloomberg News Гироър казва, че „Фалшиво отрицателните тестове винаги са причина за притеснение[...] Тестовете, които имаме са наистина доста добри“. Според него тест с 90 или повече процента точност, като се отчетат фалшиво отрицателните и фалшиво положителните резултати, е крайната цел в случая. „При който и да е тест винаги има фалшиво отрицателни и фалшиво положителни резултати, просто това е реалността на тестовете“, казва още той.

    Гироър казва, че лекарите и медицинските сестри трябва да използват своята преценка, особено когато става дума за пациенти с ясни симптоми на Covid-19 в област, където има много потвърдени случаи. „Ако днес в Ню Йорк дойде човек с интерстициална пневмония, кашлица, висока температура, не ти трябва тест, за да кажеш, че най-вероятно е Covid“, казва той.

    Заради комбинацията от дългото чакане за резултати, правенето на тестове само на най-болните пациенти и притесненията около фалшиво отрицателните тестове, някои юрисдикции променят начина, по който определят местните епидемии. Така например в Reid Health в Индиана, здравната мрежа включва броя на „пациенти в заразени области“, а не просто положителни и отрицателни резултати от тестове. Малкият град, който се намира на границата с Охайо, където е централата на Reid, има около 36 000 души население. Най-малко 9600 са потвърдените случаи в щата.

    В свое изявление от здравната мрежа Reid съобщават, че „Данните вече няма да включват броя на положителните и отрицателните тестове, тъй като проучвания показват сравнително висок брой на фалшиво отрицателни резултати“. Според вицепрезидентът на Reid по медицинските въпроси Томас Хът „Нашите експерти по инфекциозни болести смятат, че около 30% от пациентите, които мислим, че имат Covid, дават отрицателни резултати на тестовете. Някои сме изследвали повторното, но резултатите пак са отрицателни.“ 

    В средата на месец март в Бъркли, Калифорния детето на Кристин Миксза е прието по спешност със симптоми на Covid-19, но резултатът от теста е отрицателен. Седмица и половина по-късно Кристин се разболява със симптоми на вируса, но тестът ѝ също е отрицателен. Междувременно те са ходили да пазаруват няколко пъти, а съпругът ѝ е ходил на работа.

    „Щяхме да сме много по-стриктни и да не излизаме от къщата“, казва тя, ако са имали положителен резултат на теста. Чак след още една седмица боледуване, влошаване и рентгенова снимка, лекарите решили, че няма от какво друго да е болна, освен от Covid-19. „Разпространявали сме заразата, но просто не знаехме. Тестът се приема за 100-процентов факт.“ Кристин все още чака резултатите от втория си тест, отбелязва Bloomberg.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 5 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 21 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 21 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 22 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство