неделя, 20 септември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1712 прочитания

  Мръсният въздух може да е ключова причина за смъртността от Covid-19

  Нови изследвания показват, че почти 80% от смъртните случаи в 4 европейски страни са в най-замърсените региони
  21 април 2020, 11:05 a+ a- a

  Строгите ограничителни мерки срещу Covid-19 и масовите блокади по света доведоха до намален трафик от превозни средства и по-ниски нива на замърсяване на въздуха. Въпреки това, дългосрочното излагане на мръсен въздух преди пандемията може да се окаже един от най-сериозните фактори за фатален изход от заболяването, установи ново проучване на европейски учени, публикувано в списание Science of the Total Environment. След като по-рано през април американски учени достигнаха до подобен извод, сега и европейските им колеги потвърждават подобна връзка. Проучването на американските учени, публикувано на 7 април, анализира замърсяването с фини частици в САЩ и установи, че дори и малкото увеличение на нивата през годините преди пандемията е свързано с много по-висока смъртност от Covid-19. 

  В новото изследване учените сравняват нивата на азотен диоксид през януари и февруари в 66 административни региона в Италия, Испания, Франция и Германия със смъртността от Covid-19, регистрирана до 19 март. Изследването анализира нивата на азотен диоксид, отделян предимно от дизелови автомобили, както и метеорологичните условия, които могат да попречат на мръсния въздух да се разнася далеч от града.

  Анализът показва, че 78% от смъртните случаи от коронавирус са регистрирани само в пет от тези региони и те са най-замърсените (четири са в Северна Италия и един край Мадрид в Испания). Тези пет региона имат най-лошата комбинация от нива на азотен диоксид и условия на въздушен поток, който не позволява на мръсния въздух да се разнася. Много проучвания свързват излагането на азотен диоксид с увреждане на здравето и по-специално с белодробни заболявания, което може да причини по-висока смъртност, ако се заразят с Covid-19.

  „Резултатите показват, че дългосрочното излагане на този замърсител може да бъде един от най-важните фактори, които допринасят за смъртността, причинена от вируса Covid-19 в тези региони и може би в целия свят“, казва Ярон Оген от германския университет Martin Luther University Halle-Wittenberg, автор на изследването. „Отравянето на околната среда означава отравяне на собственото ни тяло, а когато е изложено на хроничен стрес, способността му да се защитава от инфекции е ограничена“, посочва Оген, цитиран от The Guardian.

  Учените отбелязват, че анализът може само да покаже силна корелация, но не и причинно-следствена връзка. „Необходимо е да се проучи дали наличието на първоначално възпалително състояние е свързано с реакцията на имунната система към коронавируса“, казва Оген.

  „Това проучване може да отразява причинно-следствената връзка между излагането на мръсен въздух и повишената уязвимост към развитие на фатална Covid инфекция, но на този етап не могат да бъдат изключени други фактори. Например, проучването не взема предвид различията във възрастовото разпределение в различни области", коментира проф. Джонатан Григ от лондонския университет Queen Mary.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Проучване: Болниците са относително готови за Covid-19 през зимата
  Липсата на достатъчно кадри и намаленото финансиране са основните проблеми, които седят пред тях, показва анкета на „Индекс на болниците"
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  ЕК подписа договор със Sanofi-GSK за достъп до потенциална ваксина срещу Covid-19
  Договорът ще позволи на всички държави членки на ЕС, да закупят до 300 милиона дози от ваксината
  преди 2 дни
  Стартират програма за детски кътове към офисите
  За целта ще бъдат отпуснати 15 милиона лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“