сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4100 прочитания

    Как ще почиваме във време на пандемия?

    Здравен паспорт, сертификация на курорти и туристически коридори са част от нововъведенията, които се обмислят
    23 април 2020, 13:43 a+ a- a

    Туризмът беше една от първите „жертви“ на пандемията. Covid-19 затвори хотели, ресторанти, отмени фестивали и концерти, приземи самолети... Плажовете са празни. Няма посетители на Айфеловата кула и в Лувъра, каналите във Венеция са пусти. Октоберфест тази година няма да има, полетата с лалета в Нидерландия са затворени... 

    Международните пътувания се очаква да спаднат с 39% тази година според консултантската компания Tourism Economics. Това се равнява на 577 милиона по-малко пътувания. Международната асоциация за въздушен транспорт обяви, че международният пътнически поток, обслужван от авиацията, може да се свие с до 1,2 милиарда души до септември, след като пандемията срина търсенето. Европа и Азиатско-тихоокеанският регион ще усетят най-силно последиците от пандемията върху доходите и броя на полетите, твърдят експертите, като очакват най-силно да намалее пътническият поток в Европа.

    Европейският комисар за вътрешния пазар и услуги Тиери Бретон настоява за „план Маршал“, чрез който да се използват средства от огромния европейски пакет за стимулиране на икономиката, за да се предотврати фалитът на хотели, ресторанти, туроператори и круизни компании. Вече се чуват призиви за общоевропейско споразумение за летния сезон, но председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не дава надежди за скорошно връщане към вътрешноевропейски пътувания.

    И докато европейските власти обмислят как точно да подкрепят туристическия сектор и да дадат малко повече яснота как точно ще почиваме тази година, ако въобще почиваме, то много страни вече обмислят стратегии и модели за съживяване на този ключов за икономиките им сектор. 

    Здравен паспорт
    В рамките на ЕС текат консултации за въвеждането на „здравен паспорт“, като всеки гражданин, който иска да пътува, да бъде подлаган на надежден тест и то още в страната на произход. За тези планове съобщи тази седмица гръцкият министър на туризма Харис Теохарис. По думите му основната задача през сезона ще бъде сигурността на местните общности и на туристите. Южната ни съседка се готви за туристически сезон от три месеца. „Юли, август и септември ще са месеците, които ще изнесат тежестта на туристическата година“, коментира пред телевизия Скай Теохарис и допълни, че не изключва удължаване на сезона и през октомври и ноември, ако няма непредвидени развития около коронавируса. Гърция не очаква туристи от страни извън Европа.

    Курорти без коронавирус
    Това лято главният критерий за избор на курорт може би ще е наличието на сертификат за туристическите дестинации без коронавирус. Подобна стратегия за сертификация замисля Турция. В рамките на инициативата на турското правителство ще бъдат издавани сертификати за зона без коронавирус на туристически курорти и комплекси, обяви тази седмица министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой. Идеята е сертификати да издава специално създадена за целта комисия съобразно международно призната система за сертифициаране. По нея се работи в момента и се очаква да е готова в началото на май. В средата на май се предвижда да стартира и кампанията за новия туристически сезон. В кампанията ще бъдат включени всички туристически области на страната, летищата и страните, с които Турция има най-голям туристически обмен.

    Туристически коридори 
    За да подкрепят туризма си, много страни това лято вероятно ще обявят „туристически коридори“ за определени чуждестранни туристи. Подобна стратегия обмисля Хърватия по предложение на чешки туроператори. Идеята e туриcти oт Чeхия да мoгaт дa пътувaт дo Хървaтия, aкo рaзпoлaгaт cъc cпeциaлни ceртификaти. Такива коридори се обмисля да бъдат обявени и за Aвcтрия и Унгaрия.

    Очаква се много страни да обявят двустранни договорености със съседни държави, за да стимулират взаимно туризма си.

    Лято у дома
    И все пак много туристи най-вероятно ще предпочетат да почиват в родната си страна тази година и много политици и туристически организации вече апелираха за това. Може би ще станем свидетели на много кампании за насърчаване на вътрешния туризъм и местните прояви.

    Социалната дистанция е тук, за да остане
    Това вероятно ще е новата „нормалност“ в курортите тази година. Очаква се в туристическите комплекси, на плажовете и в заведенията да бъдат въведени мерки за безопасна социална дистанция и да се следи за стриктно спазване на санитарните норми.

    „Много е важно здравните препоръки да останат в сила, ще се наложи да свикнем с това, което правим сега, миенето на ръцете, социалното дистанциране... Дори на плажовете“, коментира министърът на туризма на Испания Рейес Марото в интервю за в. „Паис“.

    А пандемията развихри въображението на някои предприемачи и вече се появиха някои смели и авангардни решения. Така например италианска фирма предложи плексигласови павилиони за плажуващите с цел спазване на социална дистанция и намаляване на риска от зараза. Предложението да стоят в стъклени килии на плажа обаче не се хареса на италианците и беше сериозно разкритикувано. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 6 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 7 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 7 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 9 часа
    преди 12 часа