понеделник, 19 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1411 прочитания

  Кои европейски страни са отворени за летен туризъм по време на пандемията?

  14 май 2020, 11:30 a+ a- a

  Всяка страна членка на ЕС подготвя самостоятелно изхода от мерките за карантина и отварянето на границите си. DW разгледа кои европейски страни ще са готови да приемат туристи за летния сезон.

  Германия
  Министърът на вътрешните работи в страната заяви, че прекосяването на някои от границите с Австрия, Швейцария и Франция ще бъде позволено от 17 май, но при сериозни мерки за сигурност. Отварянето на границите за посетители извън ЕС ще стане не по-рано от 15 юни.

  Германия все още предупреждава гражданите си да не пътуват извън ЕС през юни и все още не е ясно кога правителството ще отвори границите за масов туризъм в страната

  Австрия
  Виена също посочи 15 юни като датата, на която ще отвори границите си за света. Въпреки това отвори две от граничните си точки с Унгария поради трудности за граждани, които живеят от едната страна на границата, но работят от другата. На 15 май Австрия ще позволи и посещението на страната от германски и френски граждани. Австрийският планински туризъм разчита на посетители от Германия, където планинските курорти в Австрия са изключително популярни. Скоро Виена ще позволи посещения от Швейцария и други източни съседи.

  Власти разкриха, че ще провеждат внезапни и произволни проверки на здравословното състояние на туристите.

  Франция
  Франция сключи споразумение с Великобритания да позволи свободното преминаване на границата без нуждата от задължителна 14-дневна карантина. Освен това пътници от Шенген, включително и Швейцария, ще са освободени от карантина.

  Франция ще запази границите си затворени за останалата част от света до 15 юни освен за тези, които често пътуват по работа.

  Италия
  Страната не затвори границите си в началото на пандемията, но сериозните мерки за сигурност по летища и граници със съседни страни намалиха притока на туристи. Туризмът е основен елемент от италианската икономика. При стандартни обстоятелства страната е петата най-посещавана в цял свят. Туризмът допринася за 10% от брутния вътрешен продукт в страната и 5% от заетостта.

  Испания
  Страната отвори границите си, но наложи 14-дневна карантина за всички пристигащи. Правилата ще влязат в сила на 15 май и ще останат по време на целия период на национална критична ситуация. В момента обявената критична ситуация се очаква да остане в сила до поне 24 май, но може да бъде удължена.

  Подобно на Италия, Испания също е зависима от международния туризъм.

  Португалия
  Страната ще е готова да приеме туристи до средата на юни. Въпреки това властите все още обмислят как да проверяват дали туристите са били тествани за коронавируса. Това е мярка, която местното правителство иска да наложи за пристигащите и да подсигури спазването на мерките за дистанция по плажовете.

  Затварянето на португалските граници за туристи по време на летния сезон би довело до свиване на икономиката в страната с 6%.

  Норвегия
  Въпреки че не е членка на ЕС, Норвегия е част от Европейската икономическа зона. Страната се ръководи от наложените от ЕС мерки за борба с пандемията.

  От 13 май пътници, идващи от страни членки на ЕС, както и Великобритания, Исландия и Лихтенщайн ще могат да влязат в страната. Решението на Осло е фокусирано върху достъпа на сезонни работници, а не туризъм.

  Полша
  Варшава обяви, че стриктните мерки по границите им ще останат поне до 12 юни. Дипломати, чужденци с полско гражданство и професионални шофьори на камиони ще могат да преминават през някои гранични пунктове от 13 май.

  Подобно на други страни членки на ЕС Полша не посочи кога ще отвори границите си за цял свят и ще възстанови пътуването до нива преди пандемията.

  Хърватия
  Хърватският министър на здравеопазването Гари Капели заяви в интервю пред местната медия HRT, че туристи от съседната Словения ще могат да преминават през границата в следващите няколко дни, тъй като епидемичната ситуация в двете страни е сходна.

  Германски туристи, които често посещават хърватските острови в Адриатическо море ще могат да възобновят туризма на 15 юни.

  Хърватското правителство постигна споразумение със Словения да отмени 14-дневния период на карантина за словенци, които посещават Хърватия и се завръщат в домовете си. Капели подчерта, че очаква скоро да постигне подобни сделки с други европейски страни.

  Гърция
  Гърция има едно от най-ниските нива на инфекция и смъртност от пандемията поради стриктните мерки, наложени рано. В някои случаи граждани не можеха да напускат домовете си дори да пазаруват. Вместо това хранителните продукти бяха доставяни до домовете им.

  Правителството все още е внимателно и не иска да отвори границите си, за да запази добрата обстановка в страната.

  Страната се готви да отвори 6 гранични поста за туристи по северната си граница, но също така прикани ЕК да изготви детайлно ръководство за туризма в целия блок.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  16 април 2021, 16:05
  НАП: 84% от данъкоплатците са подали декларациите си по интернет
  Срокът за обявяване на доходите е до 5 май
  16 април 2021, 16:04
  JPMorgan Chase отпуска $2,5 трилиона до 2030 г.
  Средствата са предназначени за проекти в сферата на изменението на климата и устойчивото развитие
  16 април 2021, 15:48
  ЕК одобри средства за инфраструктура и здравеопазване за България
  Това става след изменение на Оперативна програма „Региони в растеж“
  16 април 2021, 15:24
  Полша стартира имунизацията с ваксината на J&J
  Здравните власти в страната смятат, че потенциалните рискове са малки и далеч по-малко сериозни от коронавируса
  16 април 2021, 15:13
  Германската Meggle затваря завода си в Шумен
  Трудовите договори на около 95 служители ще бъдат прекратени
  16 април 2021, 14:18
  Фандъкова: На 24 април пускаме метрото до „Горна Баня“
  Гражданите, които ще пътуват с метрото, достигат 500 000 на ден, коментира столичният кмет