четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2580 прочитания

    Улица „Съборна“ става пешеходна зона

    Улицата ще бъде обвързана с останалите важни пешеходни пространства в София
    15 май 2020, 16:13 a+ a- a

    Изглед зад БНБ

    Улица „Съборна“ в София става пешеходна зона, съобщиха от Столична община. Проектът за трансформация на улицата между площад „Света Неделя“ и Градската градина предстои да бъде внесен в Столичния общински съвет.

    Предложението е естествено продължение на политиката на Столична община за увеличаване на пешеходните маршрути в София, след като през 2017 година бе взето решение за продължаване на пешеходната част на бул. „Витоша“ до бул. „Александър Стамболийски“.

    „С проекта за ул. „Съборна“ Градската градина, която е любимо място за разходки и отдих на столичани и гостите на града, ще бъде обвързана с останалите важни пешеходни пространства в София", каза главният архитект на София Здравко Здравков.

    Обособяването на пешеходна зона по ул. „Съборна” е една от важните мерки в доклада „София – град за хората“ на датския професор арх. Ян Геел, който консултира София за подобряването на градската среда. Тази връзка между площад „Света Неделя“ и Градската градина е определена като ключова в превръщането на София в по-приятен и безопасен град. Обособяването на пешеходната зона по ул. „Съборна“ ще бъде без намеса в съществуващата инфраструктура.

    Предложението за пешеходната зона предвижда въвеждане на забрана за движение на моторни превозни средства и премахване на режима на паркиране „Синя зона“ по ул. „Съборна” в участъка от пл. „Св. Неделя” до ул. „Цар Калоян” и от ул. „Леге” до ул. „Княз Александър I”, както и промяна на постоянната организация на движение в участъка от ул. „Цар Калоян” до ул. „Леге”, включваща премахване на перпендикулярното паркиране до северния тротоар, обособяване на места за успоредно паркиране покрай южния тротоар, както и еднопосочно движение на моторни превозни средства в една лента в посока от ул. „Леге” към ул. „Цар Калоян”.

    Предлагат се и други мерки за подобряване на градската среда: премахване на местата за паркиране в рамките на кръстовището с ул. „Княз Александър I” с цел създаване на естествено продължение на Градската градина с новата пешеходна улица; премахване на старите и поставяне на нови елементи на градското обзавеждане – пейки, велостойки, кашпи и кошчета за отпадъци; възстановяване и обогатяване на градското озеленяване – засаждане на дървета в съществуващите празни посадни места и на нова зеленина в кашпи; предоставяне на възможност на заведенията за хранене да изнесат маси в разширените пешеходни пространства, но без да изграждат допълнителни структури (декинги, навеси, огради и др.).

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 6 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 7 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 9 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 11 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк