четвъртък, 01 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1134 прочитания

  Улица „Съборна“ става пешеходна зона

  Улицата ще бъде обвързана с останалите важни пешеходни пространства в София
  15 май 2020, 16:13 a+ a- a

  Изглед зад БНБ

  Улица „Съборна“ в София става пешеходна зона, съобщиха от Столична община. Проектът за трансформация на улицата между площад „Света Неделя“ и Градската градина предстои да бъде внесен в Столичния общински съвет.

  Предложението е естествено продължение на политиката на Столична община за увеличаване на пешеходните маршрути в София, след като през 2017 година бе взето решение за продължаване на пешеходната част на бул. „Витоша“ до бул. „Александър Стамболийски“.

  „С проекта за ул. „Съборна“ Градската градина, която е любимо място за разходки и отдих на столичани и гостите на града, ще бъде обвързана с останалите важни пешеходни пространства в София", каза главният архитект на София Здравко Здравков.

  Обособяването на пешеходна зона по ул. „Съборна” е една от важните мерки в доклада „София – град за хората“ на датския професор арх. Ян Геел, който консултира София за подобряването на градската среда. Тази връзка между площад „Света Неделя“ и Градската градина е определена като ключова в превръщането на София в по-приятен и безопасен град. Обособяването на пешеходната зона по ул. „Съборна“ ще бъде без намеса в съществуващата инфраструктура.

  Предложението за пешеходната зона предвижда въвеждане на забрана за движение на моторни превозни средства и премахване на режима на паркиране „Синя зона“ по ул. „Съборна” в участъка от пл. „Св. Неделя” до ул. „Цар Калоян” и от ул. „Леге” до ул. „Княз Александър I”, както и промяна на постоянната организация на движение в участъка от ул. „Цар Калоян” до ул. „Леге”, включваща премахване на перпендикулярното паркиране до северния тротоар, обособяване на места за успоредно паркиране покрай южния тротоар, както и еднопосочно движение на моторни превозни средства в една лента в посока от ул. „Леге” към ул. „Цар Калоян”.

  Предлагат се и други мерки за подобряване на градската среда: премахване на местата за паркиране в рамките на кръстовището с ул. „Княз Александър I” с цел създаване на естествено продължение на Градската градина с новата пешеходна улица; премахване на старите и поставяне на нови елементи на градското обзавеждане – пейки, велостойки, кашпи и кошчета за отпадъци; възстановяване и обогатяване на градското озеленяване – засаждане на дървета в съществуващите празни посадни места и на нова зеленина в кашпи; предоставяне на възможност на заведенията за хранене да изнесат маси в разширените пешеходни пространства, но без да изграждат допълнителни структури (декинги, навеси, огради и др.).

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Йоурова: Мониторингът върху България продължава, има несвършена работа
  Липсата на прозрачност за собствеността на медиите в България и отчетността на главния прокурор будят безпокойство, пише в доклада за страната ни ЕК
  преди 8 часа
  Въвеждаме отрицателен PCR тест за пристигащите от Украйна у нас
  От 1 октомври ще се допуска публика на спортните състезания на закрито
  преди 9 часа
  преди 9 часа
  Раздадоха първите ваучери за ИКТ услуги на малки и средни фирми
  Те ще подпомгнат дигитализацията на компаниите
  преди 10 часа
  Рекорден срив на английската икономика
  Страната отбелязва 21,5% годишен спад през второто тримесечие на 2020 г.