петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4663 прочитания

    Как се промени животът в Швейцария след Covid-19?

    „Вече е значително по-спокойно, в обществения живот настъпи една сравнителна нормалност“, разказва пред Economy.bg Евелина Ламбрева Йекер, която живее в страната от 1996
    13 юли 2020, 09:40 a+ a- a

    Евелина Ламбрева Йекер е родена на 9 май 1963 г. в гр. Стара Загора. Завършва Английска езикова гимназия в Русе и медицина в Плевен. От 1996 г. живее в Швейцария. Доктор на медицината. Психиатър на индивидуална практика в Люцерн и клиничен доцент в Университета в Цюрих. Завършва интердисциплинарния колегиум Gender Studies към Университета в Цюрих с втори дисертационен труд. Автор е на стихосбирките „Скок към слънцето“ (2006), Затворен прозорец (2007), Между Матерхорн и Шипка (2007), Sammle mich… (2008), Niemandes Spiegel (2015), на сборниците с разкази „Влакът за Амстердам (2008), Unerwartet (2008), Бунище за цигулки (2009), Bulgarischer Reigen (2018), на романите Защото говорехме немски (2011), Обядът на семейство Щум (2012), Vaters Land (2014), «Войната на майките (2014), Казвам се Марчело (2015), Nicht mehr (2016), Изрично възражение (2017), В името на живота (2019), Entscheidung (2019). Съставител на антологията Verborgenes Leben (2016) с текстове на непревеждани или малко преведени на немски език съвременни български автори. Член на Съюза на швейцарските писатели и Съюза на немскоезичните лекари-писатели.

    Свързахме се с Евелина, за да ни разкаже как тече животът в Швейцария в момента, връща ли се към нормалното, или напротив? 

    Как швейцарците преминаха през първите месеци на пандемията и как изглежда животът в Швейцария сега? По-спокойно ли е, или напротив?
    Швейцарците преминаха изключително дисциплинирано през първите месеци на пандемията. Наблюдавах поведение на висока лична отговорност, на забележителна солидарност, на задружно зачитане на наложените от институциите противоепидемични мерки особено след въвеждането на 16.03.2020 на извънредно положение по Закона за епидемиите, което продължи до 26.04.2020. Постепенното, поетапно разхлабване на мерките след 26.04. 2020 доведе до ситуация, в която понастоящем цифрата новозаразени на ден рядко минава границата от 100. Вече се живее значително по-спокойно, макар и доста предпазливо, в обществения живот настъпи една сравнителна нормалност, предвид обстоятелството, че вирусът продължава да циркулира.

    Има ли повод за безпокойство от втора блокада или затягане на мерките?
    Втори, така наречен от медиите, Lockdown за цялата страна няма да има. На 19.06.2020 Федералният съвет на Швейцария деактивира влезлия в действие Закон за спешните ситуации (Спешно право) и степента „Извънредно положение“ беше заменена от степента „Особено положение“ по Закона за епидемиите. След преустановяване на извънредното положение отговорността за справяне със ситуацията вече се поема индивидуално от отделните кантони. Възможни са локални кантонални блокади и затягане на мерките в зависимост от това дали се увеличава застрашително броят новозаразени в даден кантон. Ако на местно ниво се появят голям брой инфекции или възникне такава опасност, кантонът може да предприеме регионални рестриктивни мерки за ограничено време.

    В момента какви мерки и правила се прилагат – задължителни ли са маските, спазва ли се дистанция, какво работи и какво - не?
    В момента действа, както вече споменах, т.нар. „Особено положение“ по Закона за епидемиите. Изискванията, продиктувани от него, са най-общо следните: пътниците в обществения транспорт (където не е възможно да се спазва необходимата дистанция от 1.5 м) да носят маска; забранени са големи събития с над 1000 посетители или с над 1000 участници (изключения правят митингите и политическите демонстрации, които могат да се провеждат и с повече от 1000 души, но участниците в тях трябва да носят маски); операторите на всички заведения с обществен достъп, предприятията, образователните институции, както и организаторите на масови мероприятия трябва да прилагат точно определени концепции за защита. Тези защитни концепции изискват на някои места (напр. в ресторанти, барове, клубове, дискотеки) посетителите да предоставят личните си данни и телефон за контакт.

    Има ли хора в заведенията, театрите, кината?
    Хората в кината и театрите са малко, в заведенията са доста повече. Заведенията за обществено хранене имат ясно формулирани защитни концепции от противоепидемични мерки и хората вече ги посещават все повече. Защитните концепции обаче са трудно осъществими в увеселителните заведения. Това доведе преди няколко дни в някои кантони до избухването на огнища на зараза, тръгнала от барове, клубове и дискотеки. Въпросните клубове, източници на заразата, бяха затворени веднага.

    Дисциплинирани ли са швейцарците и спазват ли мерките?
    Макар че хората доста се умориха, по-голямата част от тях си остават дисциплинирани. От 06.07. 2020 беше въведено задължително носене на маски в обществения транспорт. Още на същия ден почти всички (над 95%) си сложиха маски в трамвая, във влака, в автобуса, в тролея, на кораба, в планинските влакчета на въжената линия, въпреки че се чуваха доста гласове на интервюирани в медиите граждани, които роптаеха: „Ние сме швейцарци, ние не сме свикнали някой да ни налага, да си слагаме разни неща по лицето, и какво да правим ...“. Това, което определено вече не се спазва, е дистанцията от 1.5 метра от човек до човека на обществени места.

    При срещи как се поздравявате в момента – има ли резервираност по отношение на здрависвания и прегръдки, или напротив?
    В момента никой не се здрависва, прегръщат се и се целуват само онези хора, които живеят заедно в едно домакинство.

    Как се промени професионалният живот? Продължават ли швейцарците да работят от вкъщи или започнаха да се завръщат в офисите?
    Утвърждава се един гъвкав модел на работа от вкъщи и работа в офиса. Тази нова комбинация функционира явно доста ефективно и тя е един от положителните опити, придобити по време кризата с коронавируса.

    Здравната или икономическата криза според Вас тревожи повече швейцарците? Има ли притеснения относно доходите?
    В Швейцария не се допусна здравна криза благодарение на мерките на правителството, на Федералната служба по здравеопазване, на личната отговорност и дисциплината на гражданите. Старанията за овладяване на икономическата криза са забележителни, но въпреки тях много хора загубиха или ще загубят работата си. Най-чувствително засегнати са малките и средни предприятия/фирми, както и хората, работещи в сферата на изкуството и културата. Притесненията относно доходите са значителни, непредвидимостта за по-нататъшното развитие на пандемията тревожи хората.

    Какви са нагласите за почивка по Ваши наблюдения - страхуват ли се швейцарците да пътуват, планират ли задгранични ваканции, или предпочитат да почиват в страната?
    Нагласите за почивка са различни, някои отиват на почивка в чужбина, голяма част от хората обаче са ентусиазирани да подкрепят родния туризъм и затова ще летуват тази година в Швейцария.

    Вие планирате ли някакво пътуване? Как ще прекарате лятната ваканция?
    Мъжът ми и аз бяхме планирали да прекараме цялата си лятна отпуска в България, но за съжаление този план засега се проваля, тъй като броят новозаразени от коронавирус в България нараства значително всеки ден. Ще си останем в Швейцария. След като не можем да подкрепим родния български туризъм тази година, ще подкрепим родния швейцарски.

    Лично на Вас как Ви се отрази изолацията и какви житейски уроци си извлякохте?
    На мен изолацията ми се отрази изключително благотворно: за пръв път от около двадесет и пет години насам имах възможността да намаля значително темпото в ежедневието си, да остана насаме и да потъна в себе си за по-дълго време, да се насладя най-после продължително и интензивно на прекрасния си дом, на цветята на терасите си, които разцъфваха пред очите ми всеки ден, да открия толкова много дребни нещица, които носят радост, но които не съм имала време да видя, да осъзная дълбоко, че най-важните неща в живота са здравето, любимият човек до теб, семейството, приятелите.

    Как си представяте бъдещето в свят с Covid-19?
    Представям си свят с все повече нови вируси, според мен Covid-19 е само началото. Ще трябва да се научим да живеем с пандемии. В условия, в които свръхмобилният глобален човек изнасилва и разрушава постоянно природата, и чрез действията си, ориентирани единствено към максимална печалба, нарушава баланса на екосистемите, пандемиите са неизбежни.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 15 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 16 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 22 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 23 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава