сряда, 28 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  960 прочитания

  Вижте любопитни факти за офис културата в Европа

  Brother разкрива навиците в различните европейски страни и ни кара да се замислим колко от тях ще се запазят в новата действителност
  29 юли 2020, 14:12 a+ a- a

  Компаниите в Европа имат много различни нагласи и подходи към работния процес – от четиридневна работна седмица до забранени часове за изпращане на работни имейли. 

  Какво можем да научим от другите, за да подобрим процесите и да увеличим продуктивността? Технологичната компания Brother направи проучване на най-добрите практики на работните места в Стария континент. 

  Франция – вечерен час за имейлите 

  През 2017 година във Франция беше приет закон, по силата на който работниците имат „право да се изключат“. Това наложи компаниите с повече от 50 служители да определят часове, в които служителите не трябва да изпращат или да получават електронна поща. Целта на тази мярка е да се създаде по-добър баланс между работата и личния живот и така да се предотврати „прегарянето“ на служителите. 

  Финландия – време за семейството 

  Във Финландия равенството между половете е много силно застъпено. Полагат се огромни усилия за оказване на подкрепа на работещите майки, а The Economist постави страната на трето място по този показател. 

  Подходът на Финландия е продиктуван не от това какво е най-добро за възрастните, а за това кое е добро за децата, като основният фокус е те да прекарват време и с двамата родители. В подкрепа на тази политика правителството дава девет седмици отпуск по бащинство на татковците, като в този период те получават 70% от заплатата си. 

  Нидерландия – най-късата работна седмица

  Проучване на Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) разкри, че служителите в Нидерландия имат най-кратката работна седмица в света, със средно 29 часа седмично. Четиридневната работна седмица е типична за повечето работници и се насърчава от нидерландското законодателство, което дава право на служителите да намалят часовете си спрямо график на непълно работно време, като същевременно запазват работата си, почасовото заплащане, здравеопазването и предвидените ползи.

  Нидерландците силно ценят баланса между работата и личния живот, като си дават по един ден в седмицата, който да прекарат със семействата си или да участват в дейности, които не са свързани с работата. Луксът да работят по-малко часове е постигнат с усилен труд, тъй като нидерландците имат много високи нива на работна продуктивност. 

  Норвегия – конферентните разговори са ключът 

  На работните места в Норвегия се поставя силен акцент върху продуктивността и добрата комуникация, което означава, че конферентните разговори са много по-предпочитани от срещите лице-в-лице. Освен това норвежците се гордеят с това, че са най-точната нация в света, затова не закъснявайте, ако имате насрочен конферентен разговор с тях. 

  Испания – работа, съобразена с времето 

  Когато става въпрос за концепция за гъвкаво работно време, Испания се придържа по-малко към подхода „ден за ден“ и повече към сезонната стратегия. В летните месеци работните часове в слънчевата средиземноморска страна се скъсяват заради по-слабия сезон и непосилните горещини. В замяна на това в по-прохладното време от годината балансът се възстановява с относително по-дълги работни дни, с което се извличат и максимални ползи от бизнес възможностите в силния сезон. 

  Германия – рано пиле рано пее 

  В Германия е често срещано служителите да започват работа рано и не е необичайно да ги откриете в офиса още в 6 сутринта. Причината за това е, че часовете в някои училища започват в 7:30 ч., затова за германците ранното ставане не е проблем. В замяна на това те си тръгват рано от работа, особено в летните дни, което дава възможност на хората да се наслаждават на време на открито. 

  А как е в Япония?

  Тъй като Brother е създадена в Япония, компанията споделя съветите, които получава от колегите си в централата. 

  Преди всяка важна среща, японският офис провежда изслушване, наречено „Newmawashi“. Предварителната среща помага да се получи одобрение от ръководството преди действителната среща с истинския упълномощител, с цел да се гарантира, че всичко е наред, за да бъде одобрено по време на финалната среща. 

  В Япония повечето хора постъпват на работа в Brother на 1 април, като според културата всички, които се присъединяват към екипа по едно и също време, имат силна връзка. Това се нарича “Douki”, което в превод означава „присъединени в същата година“. Не е необичайно двойка, която е Douki, да сключи брак впоследствие. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 минути
  Програмата на ББР в подкрепа на ликвидността ще обхване и големи предприятия
  Максималният размер на кредита става 1 млн. лв. за МСП и на 2 млн. лв. за големи предприятия
  преди 2 часа
  Започва третият етап на мярката 60/40
  Финансова подкрепа ще се предоставя за период до 3 месеца, считано от 1-ви октомври
  преди 2 часа
  преди 3 часа
  Сградите на Министерството на икономиката затварят врати
  Причината е установени случаи на заразени с Covid-19
  преди 3 часа
  БАБТО подкрепя законови промени за подобряване конкуренцията на мобилния пазар у нас
  Големите мобилни оператори ще трябва да предлагат услуга на едро, като това ще отвори пътя за създаване на виртуални мобилни оператори