петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2569 прочитания

    Как ще изглежда обновеният площад „Света Неделя“?

    Повече пешеходни пространства, зеленина и пейки са част от новия облик на площада
    30 юли 2020, 10:06 a+ a- a

    Архитектурно студио „Фуксас“ представи идейното решение за обновяване на площад „Света Неделя“, съобщават от Столична община.

    Проектът с водещ архитект световноизвестния архитект Масимилиано Фуксас бе класиран на първо място от международното жури в конкурса за обновяване на пл. „Св. Неделя“, който Столична община обяви през миналата година.

    Предвижда се възстановяване на площад „Св. Неделя“ като знаково историческо място за София заедно с богатството на древна Сердика и разширяване на пешеходните пространства. Обновяване с нови настилки, осветление, пейки и подчертаване на връзката с археологическото ниво и главната римска улица от античността.

    Запазва се достъпът до църквата за нуждите на Българската православна църква и обредни дейности.

    „Целта ни е да върнем обратно града на хората, да може да се създаде място, което хората да припознаят като свое любимо, а не да преминават транзит през площада. В проекта са отчетени всички бележки, дадени от международното жури по отношение на пешеходната достъпност, свързаността на входовете, осигуряване на подходите към храма, запазване на съществуващата растителност“, каза главния архитект на София Здравко Здравков.

    Арх. Антонио Марселини от архитектурно студио „Фуксас“ подчерта важността от запазването на връзката с историята. Проектът обръща внимание на геометрията на площада и разполагането на оста на главната римска улица декуманос. Разкритото културно-историческо наследство се запазва и експонира, специално внимание е обърнато на осветлението, което подчертава особеностите на площадното пространство, дърветата и храма „Света Неделя“. В естетиката на осветителните тела има елементи от фасадата на сградата на Богословския факултет.

    Пейките, които се планират, са от екологични материали т.нар. "дишащ бетон" и дърво.

    Предвижда се в следващите месеци да се се пристъпи към изработване на технически проект.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 3 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 3 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 4 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 6 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години