четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1478 прочитания

    Covid-19 стимулира ръста на дигиталните разплащания в България

    При 32% от българите парите в брой, с които разполагат, са намалели
    11 август 2020, 10:59 a+ a- a

    Covid-19 значително промени начина, по който много хора живеят, работят и комуникират. Това се отрази и на методите за разплащане – не само за стоки и услуги, но също и при парични преводи към приятели и семейство. Това сочат данните от ежегодното проучване „Изгубени в трансакциите“ на компанията за специализирани разплащания Paysafe.

    Близо 30% от всички 8000 респонденти в проучването споделят, че през първия месец след въвеждането на мерките за социално дистанциране се е наложило да дават пари на приятелите и семейството си поне веднъж. Около 20% от всички запитани са го правили два или повече пъти, а 1% - минимум 11 пъти. Предпочитаният метод за това обаче не са парите брой, тъй като около 43% от запитаните са ограничили употребата им от хигиенни съображения.

    С необходимостта от международни парични преводи, заради продължаващите и днес глобални рестрикции в движението на хора, 35% от анкетираните българи и 32% от всички респонденти заявяват, че биха се доверили на дигиталните портфейли като най-бърз, ефективен и удобен начин за изпращане на пари в чужбина. Само 6% от българите заявяват, че все пак биха предпочели физически метод на плащане, за да изпратят пари в чужбина по време на пандемията. За сравнение този процент за всички отговорили е 15%.

    Проучването на Paysafe посочва ясно промяната в нагласите към дигиталните методи за плащане, като 48% от всички респонденти заявяват, че в близко бъдеще ще намалят използването на пари в брой в ежедневието си. Освен това 38% от потребителите споделят, че ще заложат на онлайн пазаруването заради удобството дори след края на ограниченията.

    „COVID-19 продължава да бъде катализатор за промяна в индустрията, свързана с разплащания. Изглежда потребителите преминават към дигитални методи за трансфер на пари, което е сигнал за нуждата от лесни и безпроблемни начини на плащане. Дори след вдигането на рестрикциите и възможността за превод на пари в брой, предпочитанията към дигиталните методи ще се запазят.“, споделя Лоренцо Пелегрино, изпълнителен директор на Skrill, NETELLER и Income Access в Paysafe.

    „Продуктите за дигитални парични преводи като Skrill Money Transfer са далеч по-рентабилни от традиционните банкови преводи, като се превръщат в предпочитано решение за хората по цял свят, особено по време на кризата с COVID-19. Доколкото доверието на потребителите и информираността за предимствата на дигиталните международни парични преводи продължават да нарастват, очаква се това да доведе до стабилно развитие на индустрията на паричните преводи.", допълни Пелегрино.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 4 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа