четвъртък, 22 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1074 прочитания

  Как пандемията се отрази на жилищата във високия сегмент?

  Най-силен е интересът към апартаменти с 2 или 3 спални, на партерни етажи с дворни пространства и вили близо до София
  17 август 2020, 14:01 a+ a- a

  Стабилни цени, превес на купувачите над купувачите и спад на сделките с имоти, закупени с  инвестиционна цел. Това са сред основните тендеции на пазара на жилищата във висок и средно висок сегмент през първото полугодие на 2020 според проучване на Colliers International.

  Независимо от неблагоприятните ефекти от пандемията от COVID-19, цените в разглеждания сегмент към момента остават стабилни, сочи докладът н компанията. Средните им стойности при продажбите с включен ДДС и паркомясто са между 145,000 – 250,000 евро за апартаменти и 250,000 – 450,000 евро за къщи.

  При наемите също липсва промяна. Те се задържат между 950 – 1,600 евро с ДДС на месец при апартаментите и започват от 2,000 евро при къщите. Разликата между офертната и покупната стойност варира в зависимост от това дали имотът е готов за използване или е в строеж. Средната отстъпка е в размер на 3%.

  Пандемията е предизвикала и редица промени в поведението на участниците на пазара през разглеждания период. Една от тях, според данните в доклада, е поемането на доминиращата роля от страна на купувачите спрямо продавачите. Фокусът на търсенето им се насочва към жилища в по-напреднал етап от строителството или завършени с разрешение за ползване. Най-силен интерес се регистрира към апартаменти с 2 или 3 спални, на партерни етажи с дворни пространства и вили близо до София. 

  Друга промяна на пазара на жилища в разглеждания сегмент е същественият спад на сделките с имоти, закупени с  инвестиционна цел, които са 15% от всички, за разлика от 2019 г., когато делът им е около 40%. Купувачите са в очакване да проследят развитието на коронавирус пандемията, преди да предприемат покупка на имот. Това оказва положително влияние върху пазара на наеми в посока повишение на търсенето, както от български, така и от чуждестранни граждани. 

  При предлагането се наблюдава ръст от 4% при завършените нови проекти, а при площите в проекти в етап на строеж се регистрира спад от 4%, спрямо второто полугодие на 2019 г. Свободните жилищни единици продължават да намаляват плавно от 5% на 4% през първата половина на 2020 г. 

  Очакванията за предстоящите месеци са предлагането да се свие. Налице е вероятност част от продавачите да задържат продажбата на имотите си, докато отмине здравната криза. Възможно е някои от проектите с планиран старт на строителството през 2020 г. да го отложат за следващата година. 

  Купувачите на имоти на етап „в строеж“ е вероятно да се възползват от по-гъвкави схеми на плащане. Предприемачите, които не успеят да реализират планирания обем продажби преди получаване на Акт 16, се очаква да бъдат склонни на отстъпки от цените в размер между 5% - 10%.

  Очаква се частните лица, които целят да реализират продажба по-бързо, да редуцират офертните си цени, за да повишат атрактивността на своите имоти. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 минути
  Президентът се срещна и с посланика на Германия
  Вчера Радев имаше среща и с посланика на САЩ
  преди 18 минути
  Вече ще има директна връзка между влак и метро
  На новата жп спирка Горна баня ще спират всички влакове, пътуващи между София и Перник
  преди 54 минути
  Почти наполовина по-малко отдадени офис площи у нас през 2021
  Възстановяване на офис пазара в България най-рано в края на годината прогнозира Cushman & Wakefield Forton
  преди 1 час
  Парламентът забрани на кабинета концесии, сделки и назначения
  Великденската ваканция на Народното събрание тази година ще бъде отменена
  преди 2 часа
  Португалия първа внесе националния си план за възстановяване в ЕК
  Целта ни остава да приемем всички планове до лятото, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
  преди 3 часа
  От 30 април до 9 май се разкриват "зелени коридори" с иРНК ваксини
  Ваксината на Janssen остава на склад до понеделник