четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2764 прочитания

    Как дехидратацията влияе върху производителността?

    Какви са признаците и как да се уверим, че консумираме достатъчно вода?
    01 септември 2020, 12:33 a+ a- a

    По-голямата част от денонощието, в която човек е буден, той прекарва в работа.  Средностатистически това се равнява на около 90 хил. часа на работното място през целия човешки живот. А докато сме на работа, седим пред компютъра, мислим с коя от всички текущи задачи да се заемем по-напред, умът ни прескача от среща в среща и рядко оставаме фокусирани върху здравето си. Точно в такива моменти то сякаш е последното нещо, което има значение. Грешка! Ето един по-екстремен пример – в Япония, където хората работят най-дълго – средно 60-70 часа седмично, около 10 000 души годишно напускат този свят на бюрата си. Това явление е толкова разпространено, че японците имат дума, с която го описват. Наричат го „кароши“, което буквално означава смърт от преработване: най-често внезапна смърт при изпълнение на служебните задължения. Медицинските причини за кароши обичайно са сърдечен удар или инсулт, причинени от стрес и глад. За съжаление явлението се среща и в други части от Азия.

    В Европа подобни случаи са рядкост, но грижата за собственото здраве не бива да остава на заден план между 9 и 18 ч. Един от най-често срещаните здравословни проблеми на работното място е дехидратацията. Невероятно лесно се забравя да се пие достатъчно вода, особено когато човек е съсредоточен върху изпълнението на задача или прекалено зает, за да отиде и да си налее чаша вода от диспенсъра. Мнозина предпочитат чай или кафе, за да бъдат концентрирани през деня. Но тези напитки имат диуретичен ефект – те увеличават отделянето на течностите, което води до дехидратация. Когато работното място е разположено далеч от диспенсъри за вода или от кухнята в офиса, то дехидратацията е по-вероятна. 

    Дехидратацията – мълчалив убиец 

    Едва ли днес има хора, които да не знаят, че трябва да консумират достатъчно вода всеки ден, за бъде организмът хидратиран добре. На теория всеки знае това. Дори и да не е  наясно, че 60 процента от тялото се състои от вода, а човешкият мозък е съставен от 75 процента вода. Но основният проблем с дехидратацията е, че рядко се усещат последиците толкова очевидно, както при други здравословни проблеми като болки в гърба или врата, когато седим прекалено дълго, или умора в очите от гледане в компютърния екран.  

    Редовното хидратиране действа като смазка за ставите и очите, поддържа кожата здрава, позволява оптимално храносмилане, елиминира токсините и оптимизира енергията, произведена чрез клетките. Освен че води до намаляване на концентрацията, неправилното хидратиране може да създаде дисбаланс на соли и захари в организма, което бързо може да причини и други здравословни проблеми. С други думи ако се почувства настъпващо главоболие или лека слабост, не трябва да се посяга към закуска, когато още не е станало дори обяд. Най-доброто, което трябва да се направи, е да се изпие чаша вода.

    Как дехидратацията влияе върху производителността? 

    Повечето хора не са запознати как дехидратацията се отразява на професионалния живот. В резултат на това водата често се пренебрегва, дори когато е ясно, че не е прието желаното количество. Доклад показва, че до 75 процента от американците не пият препоръчителните от Института по медицина 10 чаши вода на ден. Това означава, че повечето хора са слабо до силно дехидратирани, без дори да го осъзнават.

    Когато са налице здравословни проблеми като тежка умора, главоболие, наддаване на тегло, високо кръвно налягане или бъбречни усложнения, първата ни мисъл не е, че не приемаме достатъчно количество вода. А що се отнася до приема ѝ на работното място, дехидратацията може да има широкообхватни последици. Например когато служител се прибира вкъщи поради непрекъснатото главоболие или се бори да остане концентриран. Освен че страда, настъпват проблеми и с изпълнението на ежедневните задължения. 

    Какви са признаците на дехидратация? 

    Не винаги се осъзнава колко течности са изгубени през деня и колко е важна рехидратицията. Потенето, взимането на душ и дори дишането изразходват жизненоважни течности и соли в човешкото тяло. Към това се добавя повръщане, диария, консумация на алкохол или прекомерно натоварване: водните запаси в организма се изчерпват изключително бързо. 

    Има няколко признака на лека до умерена дехидратация, които включват: сухота в устата, умора, по-малка нужда от уриниране, главоболие, мъгливост в главата и липса на концентрация. Тежката дехидратация може да включва симптоми като раздразнителност, объркване, силна жажда, ускорено сърцебиене, учестено дишане или липса на уриниране или урина с тъмен цвят.

    Как работодателите могат да избегнат дехидратацията на своите служители на работното място? 

    Осъзнаването на възможните неблагоприятни последици от дехидратацията е не по-малко важно от изпълнението на професионалните задължения. Има някои ефективни начини за поощряване на всички на работното място да поддържат необходимия прием на вода.

    Създаване на програма за хидратация на работното място

    Насърчаването на служители и колеги да се поддържат хидратирани е от ключово значение. Офисите и другите работни места могат да прилагат следната система, която да направи постигането на тази здравословна цел ясна, ефективна и постижима: 

    1. Осигурен лесен достъп до вода. Това може да бъде под формата на доставка на бутилирана вода, диспенсъри за вода из цялото работно пространство и осигуряване на редовна прясна вода за тях. Те насърчават хората да мислят повече за хидратирането и да се подсещат да пият вода. 

    2. Информираност. Поставянето на образователни материали, като плакати на работното място, показващи значението на добре хидратираното тяло или отрицателния ефект върху здравето при дехидратация. Освен да информира, това ще мотивира пиенето на вода през целия ден. 

    3. Назначаване на Комитет по хидратация. Да има отчетност е наистина важно, когато става въпрос за внедряване на система и мотивиране на хората да пият повече вода. Комитетът ще гарантира, че водоснабдяването е адекватно и ще въвежда забавни и иновативни начини, с които да поддържа хидратирани всички служители. 

    Как служителите могат да се уверят, че се хидратират добре? 

    Консумирането на достатъчно вода означава изграждане на навик, докато той се превърне в почти неосъзнато действие. Ето няколко съвета за редовна употреба на вода, която да се превърне в освежаваща и приятна рутина: 

    1. Използване на приложение за следене на хидратацията. Налични са безброй безплатни приложения, които напомнят да се пие вода, като Daily Water, Waterlogged или iDrated. Те също позволяват добавяне на всички консумирани напитки през целия ден, а така може да се проследи какво и колко е изпито в края на деня и дали е постигнат препоръчителният дневен прием. 

    2. Навсякъде с бутилка вода. Носенето на бутилка вода навсякъде действа като постоянно напомняне да се пие от нея. Когато през деня се провеждат няколко срещи, никой няма оправдание, че е забравил да пие вода поради заетост. 

    3. Храни, съдържащи вода. С похапването на плодове като пъпеши, ябълки и портокали ще се увеличи приемът на вода. Подобни храни са предпочитан избор и за закуска. А на обяд – чаша вода, вместо чай, кафе или сода. 

    4. Поставете си предизвикателство. Напълнете голяма двулитрова кана с вода, поставете я на бюрото си и предизвикайте себе си да я изпиете, преди да се приберете вкъщи. Постоянното визуално напомняне и достъпността лесно мотивират увеличения прием на вода. 

    5. По-малко кафе и чай. По-лесно се създава навика да се пие кафе или чай. Но в действителност водата може да допринесе повече за организма, стига да се добере до него! Затова намаляването на броя консумирани чаши чай и кафе и заместването им с вода е добро решение. 

    Пиенето на достатъчно вода допринася за работния живот и ефективността. Сред многото ползи са увеличаване на енергията и концентрацията, елиминиране на умората, насърчаване на отслабването при здравословна диета, прочистване от нежелани токсини в тялото, подобряване на тена на кожата, поддържане на редовно храносмилане, повишаване на защитните сили на имунната система, намаляване на главоболието, предотвратяване на мускулни крампи и навяхвания и най-вече по-добро настроение. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 2 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 3 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 5 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 7 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк