събота, 27 февруари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1124 прочитания

  Стартира иновативен проект за дигитализация в софийските училища

  По програмата „Училище в облака” ще бъдат обучени минимум 200 учители
  09 септември 2020, 17:04 a+ a- a

  Пилотен проект за иновации с дигитални технологии стартира в 20 училища в София, съобщиха от Столична община. По програмата „Училище в облака” ще бъдат обучени минимум 200 учители, а училищата ще се подготвят за внедряване на дигитални технологии и моделът 1:1 с устройство за всеки ученик.  

  Това ще е първият иновативен проект за дигитализация в общинските училища, част от плана за дигитализация на столицата.

  Облачните услуги са достъпни за училища в цял свят, а най-прогресивните образователни системи са направили тяхното използване стандарт. „Училище в облака“ ще даде по-голяма свобода и възможности пред учители и ученици, както и по-добри процеси за училищната администрация и родителите. Предвижда се до края на тази година в пилотната програма на Столична община да бъдат обхванати първите 20 общински училища.

  „Информационните технологии в София се развиват изключително бързо и това е сред приоритетите ни в работа за столичното образование, както и за гражданите и бизнеса, а дигиталното образование ще подпомогне по успешното развитие и адаптиране на училището към променящата се среда. Включването на първите 20 училища в проекта ще развие успешен модел, който да бъде приложен в повече училища”, каза кметът на София Фандъкова.

  Училищата от пилотната група вече използват облачни услуги. Развитието на техния опит ще доведе до развитие и на общността от учители. Учителите, които пряко участват в проекта, ще се сертифицират по международни програми за дигитални умения. Целта е до една година в София да е съсредоточена най-голямата общност от учители-дигитални лидери. 

  Промените, които настъпиха в последната година, предизвикателствата, свързани с коронавируса, наложиха въвеждането на дистанционното обучение. Училищата в облака се справиха по-успешно с обучението от разстояние.

  Една от целите на пилотния проект е да подкрепи училища да стартират и първи паралелки по модела „Едно към едно“ 1:1 с устройство за всеки ученик. 

  Проектът дава заявка да направи столицата лидер в използването на дигитални технологии в образованието по примера вече реализирани и проекти в скандинавските държави, Нидерландия, Белгия, САЩ и други. Това ще е и първата общинска програма за внедряване на модела „Едно към едно“ в общински училища. Целта е да се развие успешно и да бъде приложен в повече училища, което да бъде път към тяхната дигитална трансформация.

  Към 15 септември първите 6 столични училища се подготвят и ще обявят своите паралелки, които учат по модела 1:1, това са Втора английска гимназия, 51 СУ, 119 СУ, 19 СУ, 90 СУ и НФСГ. Те са част и от настоящия проект. Общият брой паралелки, които работят по модела.Училищата, които внедряват 1:1 използват безплатната облачна платформа Google G suite за образованието.

  Всички ученици и учители имат персонален електронен профил, който работи на всякакви електронни устройства. Облакът предоставя защитено и неограничено пространство за съхранение на информация. Ученици и учители не получават реклами и данните им не се обработват с търговска цел. Всички профили се управляват от администратор на училището.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 часа
  Над 200 компании с интерес да сключат договори със студенти
  До 31 май ще бъде утвърден Списък със специалностите, за които се поемат разходите за обучение на студенти
  преди 19 часа
  Вълчев: Ще имаме близо 270 училища със STEM центрове
  Днес децата учат повече от електронни устройства и източници, заяви министърът на образованието
  преди 19 часа
  Ангелов: До месец, месец и половина ще имаме пълен контрол на епидемията в страната
  Втората доза от всички ваксини се пази, страната има готовност да поръча руска ваксина, когато тя получи разрешение за употреба в ЕС
  преди 20 часа
  До три месеца ЕС въвежда „зелен сертификат“ за ваксиниране
  Около 8% от възрастното население в ЕС вече е ваксинирано, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
  преди 21 часа
  Повече от половината от българските ИТ компании са увеличили приходите си през 2020
  83% от компаниите, които са назначили служители през 2020, планират да наемат още в близко бъдеще, сочи ново проучване
  преди 22 часа
  Лек ръст на бизнес климата през февруари
  Подобрение се наблюдава в строителството и сектора на услугите, показват данните на НСИ