петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2364 прочитания

    Стартира иновативен проект за дигитализация в софийските училища

    По програмата „Училище в облака” ще бъдат обучени минимум 200 учители
    09 септември 2020, 17:04 a+ a- a

    Пилотен проект за иновации с дигитални технологии стартира в 20 училища в София, съобщиха от Столична община. По програмата „Училище в облака” ще бъдат обучени минимум 200 учители, а училищата ще се подготвят за внедряване на дигитални технологии и моделът 1:1 с устройство за всеки ученик.  

    Това ще е първият иновативен проект за дигитализация в общинските училища, част от плана за дигитализация на столицата.

    Облачните услуги са достъпни за училища в цял свят, а най-прогресивните образователни системи са направили тяхното използване стандарт. „Училище в облака“ ще даде по-голяма свобода и възможности пред учители и ученици, както и по-добри процеси за училищната администрация и родителите. Предвижда се до края на тази година в пилотната програма на Столична община да бъдат обхванати първите 20 общински училища.

    „Информационните технологии в София се развиват изключително бързо и това е сред приоритетите ни в работа за столичното образование, както и за гражданите и бизнеса, а дигиталното образование ще подпомогне по успешното развитие и адаптиране на училището към променящата се среда. Включването на първите 20 училища в проекта ще развие успешен модел, който да бъде приложен в повече училища”, каза кметът на София Фандъкова.

    Училищата от пилотната група вече използват облачни услуги. Развитието на техния опит ще доведе до развитие и на общността от учители. Учителите, които пряко участват в проекта, ще се сертифицират по международни програми за дигитални умения. Целта е до една година в София да е съсредоточена най-голямата общност от учители-дигитални лидери. 

    Промените, които настъпиха в последната година, предизвикателствата, свързани с коронавируса, наложиха въвеждането на дистанционното обучение. Училищата в облака се справиха по-успешно с обучението от разстояние.

    Една от целите на пилотния проект е да подкрепи училища да стартират и първи паралелки по модела „Едно към едно“ 1:1 с устройство за всеки ученик. 

    Проектът дава заявка да направи столицата лидер в използването на дигитални технологии в образованието по примера вече реализирани и проекти в скандинавските държави, Нидерландия, Белгия, САЩ и други. Това ще е и първата общинска програма за внедряване на модела „Едно към едно“ в общински училища. Целта е да се развие успешно и да бъде приложен в повече училища, което да бъде път към тяхната дигитална трансформация.

    Към 15 септември първите 6 столични училища се подготвят и ще обявят своите паралелки, които учат по модела 1:1, това са Втора английска гимназия, 51 СУ, 119 СУ, 19 СУ, 90 СУ и НФСГ. Те са част и от настоящия проект. Общият брой паралелки, които работят по модела.Училищата, които внедряват 1:1 използват безплатната облачна платформа Google G suite за образованието.

    Всички ученици и учители имат персонален електронен профил, който работи на всякакви електронни устройства. Облакът предоставя защитено и неограничено пространство за съхранение на информация. Ученици и учители не получават реклами и данните им не се обработват с търговска цел. Всички профили се управляват от администратор на училището.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 32 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 4 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 4 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март