четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2363 прочитания

    Докъде летят българите по време на пандемия?

    Цените на самолетните билети след пандемията не са се променили, сочи анализ на еSky
    25 септември 2020, 15:51 a+ a- a

     

    След почти 3 месеца на почивка, българите отново се връщат към пътуванията. Пандемията обърка българите в плановете им за пътуване, след като много държави въведоха ограничения, което доведе до отмяната на стотици полети. Заради страх от карантина и отменени полети не малък е процентът на българите, които са избрали вътрешни полети. Близо 10% от резервации за анализирания период са по маршрута София-Варна-София, отбелязват в анализ от онлайн туристическа агенция eSky.

    Международните полети бяха до голяма степен ограничени до Европа. Сред най-популярните страни са Великобритания, Германия, Нидерландия, Испания, Франция, Австрия, Гърция и Италия.
    Що се отнася до най-популярните градове, ТОП 5 включва Лондон, Франкфурт, Айндховен, Мюнхен и Берлин. Интересното е, че средният престой на българите в чужбина е продължил около 15 дни.

    Цените на самолетните билети след пандемията не са се променили
    След отварянето на вътрешните граници на Европейския съюз, авиокомпаниите избраха стратегия за понижаване на цените, за да насърчат хората да пътуват. Също така трябваше да променят убеждението, че пътуването със самолет е по-малко безопасно в контекста на COVID-19.
    Според уебсайта eSky.bg в периода юни-август 2020 средната цена на самолетен билет е намаляла с 2% и е 160 EUR в сравнение с предходната година. Най-евтиният самолетен билет за периода тази година е бил на стойност от 16 EUR, като се запазват нивата от миналата година. Най-скъпият самолетен билет е 2211 EUR, като това е увеличение с 25% в сравнение с най-скъпия самолетен билет за същия период на миналата година.

    Евтините цени могат да бъдат намерени главно при закупуване на самолетни билети от нискобюджетни авиокомпании, които са доста популярни на българския пазар. Общият дял на тези авиокомпании е повече от 50%. На свой ред националния превозвач България Ер се нарежда на 2-ро място сред най-популярните авиокомпании, избрани от българите, с дял от близо 30%. Lufthansa, Aegean Airlines, LOT и Austrian Airlines са следващите в тази своеобразна класация.

    Българите предприемат пътувания сами в чужбина
    След премахването на ограниченията българите най-често пътуват сами в чужбина – повече от 72% от резервациите през анализирания период. 10% от резервациите се отнасят до пътувания на двойки без деца. Близо 10% е и делът на семействата с едно или две деца.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 26 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 3 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 4 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 4 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 5 часа